fbpx
Skip to main content
narodna-banka-srbije

Srpska ekonomija se ubrzano oporavlja: Zabeležen najbolji rezultat od svih evropskih zemalja!

Foto: Srbija Danas / Saša Džambić
Narodna banka Srbije očekuje da će već tokom trećeg kvartala biti nadoknađen veliki deo pada privredne aktivnosti iz drugog tromesečja i da će puni ekonomski oporavak uslediti do kraja godine ili najkasnije u prvom kvartalu sledeće godine - navela je guvernerka NBS.

- Očekujemo da se ove godine bruto društveni proizvod Srbije realno smanji za svega 1,5 odsto a da sledeće godine zabeležimo rast od oko šest odsto - napisala je guvernerka i ocenila da ako Srbija ostvari ovakav rezultat postoji velika mogućnost da ovo bude najbolji rezultat od svih evropskih zemalja.

POVEĆANJE PLATA ZA SVE HEROJE: Austrija donela novi kolektivni sporazum o povišicama

POVEĆANJE PLATA ZA SVE HEROJE: Austrija donela novi kolektivni sporazum o povišicama

KORONA JAKO UDARILA NA EVROPSKU EKONOMIJU: U komšiluku otkazi pljušte, Srbija se i dalje dobro drži

KORONA JAKO UDARILA NA EVROPSKU EKONOMIJU: U komšiluku otkazi pljušte, Srbija se i dalje dobro drži

ŠTA ĆE BITI SA SRPSKOM EKONOMIJOM NAKON TREĆEG TALASA? "Naša privreda je zdravija od Hrvatske, mere u slučaju nužde"

ŠTA ĆE BITI SA SRPSKOM EKONOMIJOM NAKON TREĆEG TALASA? "Naša privreda je zdravija od Hrvatske, mere u slučaju nužde"

Objašnjavajući ulogu centralne banke u prethodnim godinama, istakla je da je ključna uloga bila postizanje, a zatim i očuvanje cenovne i finansijske stabilnosti.

U prilog tome navela je da je inflacija sa dvocifrenih nivoa svedena na nivo uporediv sa evropskim zemljama i tokom prethodnih sedam godina očuvana na nivou od oko 2 procenta.

Držanjem inflacije pod kontrolom smanjeni su troškovi finansiranja privrede, države i stanovništva.

Niska inflacija i poverenje u NBS su, kako piše Jorgovanka Tabakovic, omogućili ublažavanje monetarne politike pa je referentna kamatna stopa smanjena za 10,5 procentnih poena, sa 11,75 odsto u maju 2013. na 1,25 odsto, što je njen najniži nivo u rezimu ciljanja inflacije.

"Znatno nižim kamatnim stopama povećan je raspoloživi dohodak privrede i građana i podržana kreditna aktivnost, što je podstaklo investicije, ekonomsku aktivnost i zaposlenost“, navela je guvernerka Jorgovanka Tabaković.

Istakla je i da i je sačuvana finansijska stabilnost, a nasleđe problematičnih kredita rešeno na sistemski način.

Tako je na kraju jula njihovo učešće spušteno na 3,6 odsto, što je za 18,6 procentnih poena niže nego kada je usvojena Strategija za rešavanje problematičnih kredita 2015. godine.

Guvernerka navodi i da uprkos svetskoj ekonomskoj krizi i neizvesnosti izazvanoj korona virusom, štednja u Srbiji nastavlja da raste.

To, prema njenoj oceni, ukazuje na nastavak poverenja stanovništva u stabilnost i sigurnost domaćeg finansijskog sistema.

Srbija je sprovođenjem reformi, u čemu je, kako navodi guvernerka, bitan doprinos svojom monetarnom politikom dala i NBS, postala privlačna za investitore.

O tome da je naša zemlja atraktivna za ulaganja govori i podatak da je 2019. godine Srbija privukla oko 60 odsto svih stranih direktnih investicija na Zapadnom Balkanu, odnosno više od svih drugih zemalja zajedno.

- Neto priliv stranih direktnih investicija u prošloj godini bio je 3,6 milijardi evra, što je rekordan nivo koji je Srbija ikada privukla - navela je guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković.

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Clear sky
15 Beograd