fbpx
Skip to main content
švajcarci

JOŠ DVA DANA ZA PRIJAVE: Za startap kompanije do 15.000 "švajcaraca"

Foto: Shutterstock
Startapovi za ubrzani razvoj inovativnih ideja, proizvoda i usluga mogu da dobiju do 15.000 "švajcaraca".

Naučno-tehnološki park Beograd će u naredne četiri godine finansijski podržati razvoj 100 startap kompanija, sa ukupno dva miliona švajcarskih franaka (C HF) koje je obezbedila Vlada Švajcarske, a rok za prijave ističe 25. januara.

Drim-tim Mozzartovih genijalaca

Drim-tim Mozzartovih genijalaca

OPTIMISTIČNE PROGNOZE ZA TURIZAM: U ovoj godini počinje oporavak, moguće povećanje prihoda

OPTIMISTIČNE PROGNOZE ZA TURIZAM: U ovoj godini počinje oporavak, moguće povećanje prihoda

NAGRADNA IGRA "UZMI RAČUN I POBEDI" Danas prvo izvlačenje dugog kruga

NAGRADNA IGRA "UZMI RAČUN I POBEDI" Danas prvo izvlačenje dugog kruga

Startapovi za ubrzani razvoj inovativnih ideja, proizvoda i usluga mogu da dobiju do 15.000 "švajcaraca".

Direktorka NTP Beograd Gordana Danilović Grković kaže da je projekat podrške (Tehnopark Srbija 2 - podsticanje izvoza kroz razvoj tehnoloških parkova) ukupno vredan 3,75 miliona švajcarskih franaka, a da je od toga dva miliona namenjeno direktnom razvoju startapova preko naučno-tehnoloških parkova u Beogradu, Nišu i Čačku.

Dodaje da će, ipak, sva sredstva za startapove biti dodeljena preko NTP Beograd, kao i da program obuhvata intenzivne obuke za razvoj biznisa, mentorstvo, kao i finansijsku podršku do 15.000 C HF.

Ona podseća da je krajem godine NTP Beograd uz podršku Vlade Švajcarske raspisao javni poziv za taj program podrške startap timovima i kompanijama za ubrzan razvoj inovativnih proizvoda i usluga u najranijim fazama razvoja. Sredstva pomoći namenjena su pokrivanju troškova u izradi prototipa, razvoju biznis modela, istraživanju tržšta, testiranju prvih kupaca, zaštiti intelektualne svojine i ostalih troškova vezanih za razvoj novih proizvoda ili usluga.

Osvrćući se na prethodnu godinu kaže da se na početku pandemije činilo da će stanje u kojem se našla zemlja dosta uticati na ekonomiju, ali da se pokazalo nešto sasvim suprotno.

- Početkom 2020. smo dobili puno opreme od Vlade Srbije koja na početku pandemije nije bila ni instalirana. Nedostajali su viziri i dosta medicinske opreme, a naša zajednica je prepoznala da može mnogo toga da uradi. Krenuli su sa štampanjem vizira, a za nepuna dva meseca je odštampano 15.000 vizira u laboratorijama NTP i to na opremi koja nije za to namenjena - istakla je ona.

Dodaje da su, na poziv Fonda za inovacionu delatnost da se razvijaju novi proizvodi u zaštiti od kovida-19, dve startap kompanije iz NTP Beograd dobile sredstva za proizvodnju prvog srpskog respiratora i zaštitnih maski.

Kriza je šansa za inovacije, ističe Danilović Grković i napominje da su u predhodnoj godini tri startap kompanije dobile grant od Fonda za inovacionu delatnost.

Naglasila je da je to veliki rezultat, ako se uzme u obzir da je 2020. bila teška godina.

Danilović Grković kaže da je posao te ustanove da startap kompanijama pruže pomoć da od ideje što brže razviju biznis i dođu do bespovratnih sredstava (grantova).

- Inovacije su te koje donose dodatu vrednost, koje su konkurentne na globalnom tržištu i ako su uspešne od njih ima korist cela zemlja - ističe direktorka NTP.

Najavljuje da će u naredne tri godine ta ustanova svojim znanjem i iskustvom podržati tehnološke parkove u Nišu i Čačku. Ističe da Srbija ima veliki potencijal za inovacije, a posebno u obrazovanju. Precizira da trenutno u NTP Beograd ima više od 70 kompanija i 800 inženjera i dodaje da je do sada kroz tu ustanovu prošlo 100 kompanija koje izvoze u 40 zemalja sveta.

Pojašnjava da neke kompanije porastu jako brzo i izađu iz parka, jer ta institucija ne može da im omogući dalji rast.

"Ovo je prvi NTP u Srbiji, puno radimo i stvorili smo brze rezultate, a paralelno smo razvijali usluge za kompanije, razvoj inovacija kako bi mogli što pre da imamo rezultate", kaže ona.

Istakla je da postoji dobra saradnja te ustanove sa NTP u Trstu i Ljubljani, a posebno izdvaja saradnju sa švajcarskom vladom.

Navodi da se NTP Beograd finansira većim delom iz sopstvenih sredstava, a delom iz budzetskih i iz međunarodnih projekata.

Osnovan je 2015. u partnerstvu Vlade Srbije, Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Grada Beograda i Univerziteta u Beogradu.

Jedna od uspešnih startap kompanija u okviru NTP je Linpej (LeanPay) koja je razvila platformu za prodaju na rate, kaže njen osnivač i direktor Miša Živić.

Kompanija trenutno radi na slovenačkom tržištu, dodaje i najavljuje da će poslovanje u ovoj godini biti prošireno na hrvatsko tržište, a možda i tržište Srbije.

- Mi pomažemo trgovcima i potrošačima da vrlo jednostavno preko digitalne aplikacije mogu da dođu do brzog kredita kako bi neku robu platili na rate - pojašnjava Živić.

Precizira da pomoću te aplikacije može da se plati u radnjama koje sa tom kompanijom imaju potpisane ugovore i dodaje da na slovenačkom tržištu imaju sklopljene ugovore sa više od 250 firmi. Ističe da je u predhodnoj godini zahvaljujući e-trgovini rast firme bio veći od očekivanog, dok su neki planovi za širenje kompanije zbog korona virusa odloženi.

Živić je dodao da ta kompanija radi četiri godine i ima 25 zaposlenih.

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Clear sky
19 Beograd