fbpx
Skip to main content
cevi gasovoda

Još NEIZVESNO! Ako Evropa kaže NE Severnom toku 2 tu je Kina da priskoči u POMOĆ

Foto: Profimedia
Da li će evropske kompanije biti primorane da napuste Severni tok 2?

Gaspromov gasovod Severni tok 2 mogao bi da dobije finansijska sredstva od Kine, ako evropske kompanije budu primorane da napuste ovaj projekat zbog najnovije runde američkih sankcija protiv Moskve, piše ruski dnevni list "Vedomosti".

Putin poručio: Severni tok 2 je ČISTO KOMERCIJALNI projekat!

Zašto Poljacima smeta gasovod SEVERNI TOK?

Ruski zvaničnici su već kontaktirali pojedine kineske banke, kažu izvori upoznati sa situacijom.

- Severni tok 2 ima dobru stopu povraćaja i nizak rizik za kreditore. Kineske banke bi mogle da budu zainteresovane - objašnjava zamenik direktora ruskog Nacionalnog fonda za energetsku bezbednost, Aleksej Grivač.

Cevi iz gasovoda
Foto: Profimedia/ilustracija

Konzorcijum "Nord Strim 2 AG", koji čine Gasprom i evropske energetske kompanije Anži, OMV, Rojal Dač Šel, Uniper i Vinteršel, u aprilu je potpisao sporazum o finansiranju projekta Severni tok 2.

Projekat, vredan 9,5 milijardi evra, podrazumeva izgradnju dve cevi gasovoda ukupnog kapaciteta 55 milijardi kubnih metara gasa godišnje, a udvostrucio bi kolicinu gasa koja bi se iz Rusije direktno isporucivala u Nemacku preko Baltickog mora, zaobilazeći Ukrajinu kao tradicionalnu tranzitnu rutu.

Nemački parlament podržao gasovod SEVERNI TOK 2

Međutim, više zemalja centralne i severne Evrope vrlo je kritično prema tom projektu, jer bi, kako tvrde, EU previše postala ovisna o ruskom gasu, a Ukrajina, koja je sada najvažnija tranzitna država, ostala bi izolovana.

Severni tok 2 bi trebalo da pocne sa radom krajem 2019. godine.

 

Pročitajte i:

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Slaba kiša
10 Beograd