fbpx
Skip to main content
Koronavirus

KAKO ĆEMO OVE GODINE U GRČKU NA MORE? Ministarka odgovorila na pitanje koje interesuje sve

Foto: SD/Ilustracija
Prelazak granice bio bi dozvoljen građanima obe zemlje koji su vakcinisani

Dogovor o putovanjima između Grčke i Srbije tek treba da bude ozvaničen, ali već su poznati detalji u kom pravcu bi išli uslovi za ulazak putnika iz Srbije u Grčku, odnosno iz Grčke u Srbiju tokom predstojeće letnje sezone.

ŠVAJCARSKA POOŠTRAVA MERE: Od 8. februara obavezan PCR test za sve koji dolaze avionom

ŠVAJCARSKA POOŠTRAVA MERE: Od 8. februara obavezan PCR test za sve koji dolaze avionom

DRŽAVA DAJE NOVAC ZA ZAMENU DOTRAJALIH PROZORA I VRATA? Šta nam donosi novi Zakon o energetskoj efikasnosti

DRŽAVA DAJE NOVAC ZA ZAMENU DOTRAJALIH PROZORA I VRATA? Šta nam donosi novi Zakon o energetskoj efikasnosti

NOVI POČETAK SAD I EU: Unija uputila poziv Bajdenovoj vladi da ukine carine na dragoceni element!

NOVI POČETAK SAD I EU: Unija uputila poziv Bajdenovoj vladi da ukine carine na dragoceni element!

Suština je da će, kako sada stvari stoje i to je taj pravc u kojem pregovori idu, da će svako ko bude imao sertifikat o sprovedenoj vakcinaciji moći da ide na letovanje na ovu, leti nama omiljenu destinaciju. Ko nema, i dalje će ići drugim, dužim putem - preko PCR testa, potvrdila je i ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić.

Podsetimo, Memorandum o razumevanju u oblasti turizma u uslovima pandemije kovid-19 između Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije i Ministarstva turizma Grčke juče nije potpisan, kako su preneli neki mediji.

- Memorandum koji će definisati uslove ulaska putnika iz Srbije u Grčku, odnosno iz Grčke u Srbiju tokom predstojeće letnje sezone, nije potpisan, već je predviđeno da bude usaglašen i potpisan kada se ispune svi uslovi o kojima je bilo reči na jučerašnjem sastanku sa grčkim ministrom za turizam Harisom Teokarisom - istakla je ministarka Matić.

Kako je precizirala, ti uslovi, između ostalog, uključuju međusobno priznavanje sertifikata o vakcinaciji i uspešan plan imunizacije, kao i druge tehničke detalje koji će biti utvrđeni u narednom periodu.

Koronavirus
Foto: SD/Ilustracija

Prelazak granice bio bi, tako, dozvoljen građanima obe zemlje koji su vakcinisani, dok bi za građane koji nisu vakcinisani bio obavezan PCR ili antigenski test.

Za sada niko ne upotrebljava formulaciju "kovid pasoši", ali ako god taj dokument nazvali, činjenica je da će nam uz pasoš, svakao biti potreban i papir koji će se ticati našeg zdravstvenog stanja.

O tome je i pre nekoliko dana takođe govorla ministarka za turizam i telekomunikacije Tatjana Matić. Ovo su neke od pojedinosti.

Na prvom mestu, ministarka je naglasila da se nada da će pomenuti sertifikat biti lako dostupan svim građanima i unificiran za sve zemlje.

- Zalaganja svih međunarodnih organizacija koje se bave turizmom će ići u tom pravcu da taj dokument koji bude donet bude primenljiv za sve zemlje, bude lako dostupan, i da može na jednostavan način da se koristi kao dokaz da ste ili preležali, ili da nemate virus, ili da ste vakcinisani - izjavila je Matićeva.

Potvrda, a ne pasoš

Kako ministarka navodi, to neće biti pasoš u pravom smislu te reči, već papir u vidu zdravstvenog sertifikata, odnosno potvrde koju će građani predavati kao dokaz kojim im je ulaz dozvoljen.

- Neće sigurno to biti kovid pasoš, nego potvrda neke druge vrste koja će svima omogućiti nesmetan prelazak granice - kazala je Matićeva.

Koronavirus
Foto: SD/Ilustracija

Kako će deca bez potvrde o vakcinaciji?

Ipak, mnoge roditelje je interesovalo kako će deca putovati, budući da za njih nije preporučena vakcinacija.

MInistarka turizma nema dileme u vezi s tim da će roditeljima biti omogućeno da na turistička putovanja vode i svoju maloletnu decu, iako se za njih ne preporučuje vakcinacija.

- Ako dođe do potrebe da se izdaju zdravstvene potrvrde, sigurna sam da deca neće biti izuzeta. Deca će moći da idu sa svojim roditeljima u svakom slučaju na putovanja bez dalljeg - izjavila je Matićeva.
Ili vakcina ili PCR test

Ministarka Matić je i tada najavila da je dogovoreno da će Memorandum predvideti međusobno priznavanje elektronskih sertifikata o vakcinaciji.

- Na taj način biće omogućen ulazak građanima obe zemlje koji su vakcinisani, dok će za građane koji nisu vakcinisani biti obavezan PCR ili antigenski test. Takođe, na granici će se raditi nasumični brzi testovi - objasnila je ministarka.

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Clear sky
3 Beograd