Skip to main content
Kompjuter

Kako do boljeg posla: Počela obuka za IT sektor za više od 400 zaposlenih

Foto: Profimedia/ilustracija
Više od 400 ljudi započelo je prekvalifikaciju za rad u IT sektoru u okviru trećeg kruga programa koji organizuju Kancelarija za Informacione tehnologije i elektronsku upravu Vlade Srbije u partnerstvu sa Programom Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP)

Treći krug obuke biće organizovan za zaposlene kandidate, koji žele da promene karijeru i zaposle se u IT sektoru. U ovom krugu prijavljeno je ukupno 4.000 kandidata, testirano 2.000 njih, a najboljih 411 dobilo je priliku da pohađa obuke koje će se vršiti u Beogradu, Novom Sadu, Nišu, Kragujevcu, Valjevu i Čačku.

U Beogradu, na Fakultetu organizacionih nauka, Matematičkom fakultetu i Elektrotehničkom fakultetu obuku će pohađati 180 polaznika (po 60 na svakom), a u Novom Sadu 40 polaznika u Vojvođanskom IKT klasteru i 40 program JISA (Smart d.o.o.).

Čadež: Ako iskreno želimo zajedničko tržište, uklonimo barijere

Čadež: Ako iskreno želimo zajedničko tržište, uklonimo barijere

U Nišu će Elektronski fakultet pohađati 40 polaznika, a Matematički institut SANU njih 34. Visoka tehnička škola strukovnih studija u Kragujevcu primila je 17 polaznika, Poslovni inkubator u Valjevu 20 i Fakultet tehničkih nauka iz Čačka 40 njih.

Kancelarija za IT i eUpravu je, u partnerstvu sa UNDP, u okviru trećeg kruga programa Prekvalifikacija za IT sektor u novembru raspisala poziv za kandidate koji su zaposleni, koji nisu na IT pozicijama ili nisu završili neki od IT smerova na fakultetima.

U okviru programa je u prva dva kruga obučeno 800 polaznika i njegov cilj je ublažavanje nedostatka kadrova na brzorastućem IT sektoru u Srbiji.

Ana Brnabić
Foto: Profimedia

Program je pokrenut na predlog Saveta za inovaciono preduzetništvo i informacione tehnologije, kojim predsedava predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić.

Izvođači obuke su u trećem krugu uveli značajnije inovacije u svojim programima, pa će tako na Fakultetu organizacionih nauka predavači biti i iz sfere industrije, polaznicima će biti dostupno i karijerno savetovanje, dok će na Matematičkom fakultetu polaznici imati zahtevnije završne radove.

Na Elektrotehničkom fakultetu polaznici će proći obuku za korišćenje Linux programa, u Vojvođanskom IKT klasteru kroz uvođenje razrednog starešine pojačaće se i saradnja sa kompanijama, dok će JISA (Smart d.o.o.) uključiti nastavnike u i praćenje praksi.

"Svako ko uloži 50 miliona evra dobija od grada ceo tim" Vesić otkrio planove za dalji razvoj prestonice

"Svako ko uloži 50 miliona evra dobija od grada ceo tim" Vesić otkrio planove za dalji razvoj prestonice

Elektronski fakultet u Nišu pokriće oblast uključivanja agilnih metoda, Matematički Institut SANU obučavaće Python, a polaznici ovog kursa sarađivaće i sa predavačima sa američkog Univerziteta San Diego Extension kroz onlajn programe i sertifikacije.

Visoka tehnička škola strukovnih studija u Kragujevcu obučavaće polaznike kako da uvode i upravljaju projektima, Poslovni inkubator Valjevo upoznaće polaznike sa IoT tehnologijama, dok će Fakultet tehničkih nauka u Čačku pružati dodatne radionice u Startap centru kao i dodatni program mentorisanja.

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD posao

SD vesti

SD novčanik

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Clear sky
18 Beograd