fbpx
Skip to main content
Novac - dinari

KAKO I KADA SE PRIJAVITI ZA NOVI PAKET POMOĆI: Otkrivamo i da li je isplata minimalca i dalje u igri?

Foto: Profimedia
Prijavljivanje na novi paket pomoći za građane počeće u aprilu na isti način kao i prošli put, a paketom za pomoć privredi biće obuhvaćeni i autoprevoznici

Ministar finansija Siniša Mali rekao je da će prijavljivanje za novi paket pomoći građanima početi u aprilu.
Ističe da paket ekonomskih mera predviđa da svi punoletni građani do kraja godine dobiju po 60 evra, penzioneri još 50, odnosno 110 evra. Celokupni paket koji uključuje i privredu sada iznosi 235 milijardi dinara, ako budu uključena i velika preduzeća stići će se do sume od 250 milijardi, poručuje Mali.

U petak je Red day! Da li znate šta to znači i šta treba da uradite na taj dan?

U petak je Red day! Da li znate šta to znači i šta treba da uradite na taj dan?

KOLIKO LOKDAUN KOŠTA PRIVREDU? Austrija u većem problemu nego što se mislilo

KOLIKO LOKDAUN KOŠTA PRIVREDU? Austrija u većem problemu nego što se mislilo

SJAJNA VEST ZA NAŠE GRAĐANE: Na račun vam leže od 5.000 do 30.000 dinara ako ste na ovom spisku

SJAJNA VEST ZA NAŠE GRAĐANE: Na račun vam leže od 5.000 do 30.000 dinara ako ste na ovom spisku

Siniša Mali je, gostujući u Jutarnjem dnevniku RTS-a, rekao da je jedan deo velikog paketa ekonomske pomoći usmeren ka svim punoletnim građanima.

- Mi ćemo tokom ove godine u dve rate isplatiti ukupno 60 evra, prvih 30 evra sledi u maju, drugih 30 evra u novembru, pri čemu će naši najstariji sugrađani dobiti dodatnih 50 evra u septembru - naveo je Mali.

Najavio je da će se sa prijavljivanjem krenuti u aprilu, a način će biti isti kao i prošle godine.

- Ko se prijavi za prvih 30 evra, automatski će dobiti i drugih 30 evra. Nije potrebno dva puta se prijavljivati - objasnio je ministar.

- Naši najstariji sugrađani dobiće dodatnih 50 evra, ukupno 110 evra pomoći za one za koje smatramo da su i najugroženiji - istakao je Mali.

Tri puta po 50 odsto minimalne zarade

Naglasio je da je jedan deo ekonomskog paketa usmeren na privredu.

- Ići ćemo sa tri puta po 50 odsto minimalne zarade za sva mikro, mala i srednja preduzeća, preduzetnike. Jedina nedoumica je za velika preduzeća, radimo na analizama, koliko ima preduzeća i da li i njih da uključimo u 50 odsto minimalne zarade. Da vidimo koliko su bili ugroženi, koliko imaju pad performansi, koliko zaposlenih imaju i da donesemo ispravnu odluku ima li smisla i na koji način njima pomoći - rekao je Mali.

Ističe da ova pomoć pokriva mart, april i maj.

- Isplata sledi u aprilu za mart i naredna dva meseca - rekao je Mali. 

Pored toga, navodi, biće i sektorske pomoći za one za koje su istraživanja pokazala da su najugroženiji – to su autoprevoznici.

- Njima ćemo u periodu od šest meseci isplaćivati 600 evra po autobusu. Oni su najmanje posla imali usled ograničenja putovanja, tako da idemo sa tom sektorskom pomoći - naglasio je ministar.

Novčanik
Foto: Profimedia

 

"Biće proširena garantna šema za 60 milijardi dinara" 

Naveo je da će biti proširena postojeća garantna šema za 60 milijardi dinara.

- Ta se šema od dve milijade evra prošle godine pokazala izuzetno uspešnom, tu su preduzeća iz Srbije povukla već oko 1,6 milijardi. Mi smo produžili važenje te garantne šeme i sada dodajemo još 500 miliona evra. Još dodatna likvidnost, dodatna obrtna sredstva - objasnio je Mali.

Najavio je i još jednu garantnu šemu, ističe da su u pregovorima sa bankama da nivo garancije prema bankama država poveća kako bi one bile spremne da daju kredite i onima koji u mnogo lošijem položaju.

- Ukupna vrednost ovog programa 235 milijardi dinara, ukoliko budemo uključili i velika preduzeća stiće ćemo do cifre od 250 milijardi. Sveobuhvatan program koji je usmeren ka onima kojima je pomoć potrebna - kaže Mali.

Istakao je da je država na pravi način regovala i prošle godine paketom mera, kao i da su to rekle i međunarodne finansijske institucije.

- Srbija neće prekidati pomoć dok traje kriza - poručuje Mali.

Dinari
Foto: Profimedia

 

"Naplata bolja nego što smo očekivali, prihodi u januaru veći" 

Naveo je da je za januar planirano negde oko 101 milijardu dinara prihoda, a izgleda da ćemo imati prohode od 110 milijardi.

- Mnogo bolje naplata ide nego što smo očekivali i planirali, privredna aktivnost u Srbiji postoji - rekao je ministar.

- Ne samo da nam je stopa nezaposlenosti devet odsto u trećem kvartalu, dakle nemamo one crne scenarije zatvaranja fabrika i masovnog otpuštanja kao u velikom broju drugih i mnogo razvijenijih zemalja, imate stopu pada BDP-a najnižu u Evropi, naša ekonomija se pokazala veoma otpornom i održivom kada je kriza u pitanju, ali imate i jedan podatak sa kojim sada prvi put izlazim – naplata bruto PDV-a u 2020. u odnosu na 2019. je za pet odsto veća - istakao je Mali.

Dodao je da je naplata neto PDV-a za 30,4 veća prošle godine nego 2019.

- Da li bismo takav rezultat imali da nismo pomogli privredu, da nismo sa 100 evra pomogli građane? Pa naravno da ne bismo - kaže Mali.

- Prošle godine sa ekonomskim paketom najveći teret krize je preuzela država, preuzeli smo i da se zadužimo i da nađemo dodatne rezerve u našem budžetu i sa šest mijardi doveli do toga da nam je naplata PDV-a veća nego u 2019. godini, a imali smo i zatvaranje 45 dana i razna ograničenja - naglasio je Mali.

Radnik
Foto: Profimedia/ilustracija

 

"Industrijska proizvodnja u decembru za 4,1 odsto veća nego 2019."

Izneo je i podatak da je industrijska proizvodnja u Srbiji u decembru 2020. za 4,1 odsto veća nego u decembru 2019. godine.

- Hoćemo da budemo još bolji, da država sada kada ima rezerve držimo makroekomosmku stabilnost pod kontrolom, javni dug nam je u odnosu na BDP pod kontrolom, nećemo preći tih 60 odsto nikako - rekao je Mali.

- Apsolutno imamo sve pod kontrolom, novca imamo, verovatno ćemo imati suficit u budžetu u januaru i polako skupljamo dovoljno rezervi u našem budžetu da izađemo sa ovim programom i da podržimo one kojima je ta pomoć najpotrebnija, a to je naša mala privreda, a ako uključimo i velika preduzeća to će biti celokupna privreda - dodao je Mali.

Ukazao je da zbog toga sa optimizmom gledaju i na kraj godine.

- U budžetu imamo 330 milijardi dinara za investicije, grade se auto-putevi, Srbija će biti jedina u Evroipi koja će imati šest novih auto-puteva koji se grade, imamo isplatu povećanih plata u javom sektoru, veće su i penzije, povećana je minimalna cena rada - rekao je Mali.

- Mi smo ponosnio na to i idemo na to da dodatno ojačamo našu privredu i dodatno pomognemo našim sugrađanima... Radimo na velikim investicijama i hoćemo da dodatno pokažemo da je Srbija jaka, imamo novca i hoćemo da podstaknemo dalji rast naše ekonimije - zaključio je ministar.

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Clear sky
10 Beograd