Skip to main content
Podizanje keša u inostranstvu

Kako se zaštititi od krađe novca sa bankomata

Foto: Profimedia
U Srbiji je sve više prevaranata iz Bugarske, verziranih za krađe novca sa bankomata. Stručnjak Dušan Uzelac, međutim, tvrdi da je bankarska industrija u tehnološkom smislu korak ispred prevaranata i da su bankomati novije generacije zaštićeni od krađa uz pomoć takozvane "libanske klopke".

Bugarski državljanin uhvaćen je prošle nedelje na graničnom prelazu Gradina kada je u Srbiju pokušao da unese tzv. "libansku klopku", koja prevarantima služi za zloupotrebu platnih kartica. To je samo jedna u nizu prevara i sve češćih krađi novca sa bankomata.

Stručnjak Dušan Uzelac korisnicima kartica savetuje da, pre svega, prate stanje na svom računu jer svaka sumnjiva transakcija može da signalizira da su žrtve prevare.

bankomat
Foto: Profimedia

Treba i da provere bankomat sa kojeg podižu novac jer je pomenutu "libansku klopku" moguće uočiti.

- Uređaj liči na parče plastike koje je zakačeno na ulaz za kartice - objašnjava Uzelac.

Ugovori VREDNI 230 MILIONA EVRA: Dolazak ruskog predsednika u Srbiju donosi nova ulaganja!

Građanima savetuje da uz sebe uvek imaju broj telefona putem kojeg mogu da zatraže blokadu kartice ukoliko primete neku sumnjivu transakciju.

Treba izbegavati i podizanje novca sa bankomata starije generacije, koji nisu osvetljeni ni pod video-nadzorom, pa su najčešća meta prevaranata.

Uzelac tvrdi da su "libanske kolopke" zastarela prevarantska tehnologija.

DVA PUTINOVA ZAHTEVA! Evo šta će ruski predsednik tražiti od Srbije!

- Bankomati su osavremenjeni i bankarska industrija ide korak ispred prevaranata kad je tehnologija u pitanju. Najveći izazov za prevarante je kako da uzmu novac, a da ne ostave trag - ukazuje Uzelac.

Savet svima jeste da novac podižu isključivo sa bankomata ovlašćenih banaka i ukoliko primete neke nepravilnosti da se odmah jave nadležnima.

 

Pročitajte i:

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Clear sky
7 Beograd