fbpx
Skip to main content
Maline

Kako smo sa Špancima zajedno napravili HIT U SVETU!

Foto: Profimedia
Srbija i Španija sve više sarađuju u oblasti poljoprivrede, a Španija, kao riznica Evrope nesebično deli recepte Srbiji za uspeh.

Iz toga su se rodili konkretni rezultati, tako da dve kompanije sada zajednički beleže rekorde u svetu. Povećala se i međusobna trgovina, a mi polako unosimo njihovu tehnologiju na njive.

Španija je i ove godine Srbiji predstavila najnapredniju poljoprivrednu tehnologiju u okviru Poljoprivrednog sajma u Novom Sadu.

- Kao i ostale zemlje izlagači, Španija je prepoznala važnost koju ima Međunarodni sajam poljoprivrede u Novom Sadu, ne samo za Srbiju, već za ceo region. Imajući u vidu da je Španija zemlja u kojoj poljoprivreda i poljoprivredna tehnologija imaju značajnu ulogu, smatramo da je logično da budemo prisutni na ovom sajmu i predstavimo se srpskoj i regionalnoj publici - kaže Havijer Alvares, šef Ekonomsko-trgovinskog odeljenja Ambasade Španije.

navodnjavanje
Foto: Profimedia

Dobre rezultate iz prethodnih godina potvrđuje činjenica da su neke od kompanija ove godine četvrti put zaredom izlagale na nacionalnom štandu Španije. Osim toga, primetili smo i da Španija postaje prepoznatljiva u ovom sektoru otkako učestvujemo na sajmu. Ovaj sajam je odlična prilika da proizvođači stupe u direktan kontakt sa distributerima i krajnjim klijentima, a ujedno španske kompanije preko novosadskog sajma mogu da se predstave celom regionu.

- Poljoprivredni sektor u Srbiji reste, ima dosta potencijala i to je jedan od razloga zbog kojih španske kompanije na Srbiju gledaju kao na strateški važno tržište, i ti utisci nakon sajma nas posebno raduju - dodaje Havijer Alvares.

Španija je jedan od najvećih proizvođača i izvoznika voća i povrća u Evropi.

Ovo MORATE DA ZNATE ako kupujete stan: Evo kako da proverite KVALITET svog budućeg doma (FOTO)

Ovo MORATE DA ZNATE ako kupujete stan: Evo kako da proverite KVALITET svog budućeg doma (FOTO)

"Hladno, ali standard": Vreme je da konačno saznate ISTINU o Švedskoj!

"Hladno, ali standard": Vreme je da konačno saznate ISTINU o Švedskoj!

Kako je CRNI LUK POSTAO SKUPLJI OD BANANE, i kada će CENA DRASTIČNO DA PADNE?

Kako je CRNI LUK POSTAO SKUPLJI OD BANANE, i kada će CENA DRASTIČNO DA PADNE?

- Rekao bih da ne postoji samo jedan razlog, već je, kako vi dobro kažete, reč o dobrom receptu koji je kombinacija više faktora: pametnom agrarnom politikom je podstaknuto udruživanje poljoprivrednika, razvijen je odličan sistem poljoprivrednog osiguranja, uz adekvatno raspoređivanje sredstava podrške tamo gde su bila najpotrebnija.

- Španija ima više od 70.000 hektara useva pod plastenicima, što Španiju čini drugom zemljom u svetu po površini pod plastenicima, odmah iza Kine, koja je, geografski posmatrano, mnogo veća od Španije. Plastenici su pretvorili Almeriju i Mursiju – već spomenute sušne oblasti – u centre poljoprivredne proizvodnje u Španiji - dodaje on.

Ove regije predvode španski izvoz voća i povrća, sa više od 5,7 milijardi evra, odnosno 35% celokupnog izvoza u ovom podsektoru i verujem da nam to pokazuje koliki je značaj plasteničke proizvodnje. Ali, ne samo plastenika, već i sistema za navodnjavanje, zaštite od mraza, đubriva, sredstva za prihranu biljaka, dok umerena klima i plodno tlo u različitim geografskim regijama čine da Španija tokom cele godine ima široku i raznoliku ponudu.

Tramp uveo carine Meksiku: Povećavaće ih dok ne reše problem migranata

Tramp uveo carine Meksiku: Povećavaće ih dok ne reše problem migranata

PRAVO ORUŽJE NEZAVISNOSTI! Ruske devizne rezerve VRTOGLAVO RASTU

PRAVO ORUŽJE NEZAVISNOSTI! Ruske devizne rezerve VRTOGLAVO RASTU

Između ODLIČNE ZARADE i JEZIVE SMRTI: Oni uzimaju i do 100.000 dolara za penjanje na KROV SVETA

Između ODLIČNE ZARADE i JEZIVE SMRTI: Oni uzimaju i do 100.000 dolara za penjanje na KROV SVETA

- Prošle godine, u okviru bilatelarnog Poslovnog foruma “Španija-Srbija”, organizovali smo i konferenciju o zadrugama u kojoj je učestvovao i predstavnik španske složene zadruge Anekop, koji je srpskim zadrugarima predstavio model funkcionisanja pomenute zadruge. Interesovanje za ovu konferenciju nadmašilo je naša očekivanja, što je pokazatelj da ima još prostora da proširimo i učvrstimo našu saradnju u mnogim poljima - dodaje on.

Havijer Alvares ističe da mu je poznato da Srbija ima dugu tradiciju zadrugarstva, i da je zadrugarstvo prošlo kroz komplikovan period.

- Znam da Srbija neguje dugotrajnu tradiciju zadrugarstva koje je prošlo kroz komplikovan period, i nadam se da će napor koji ulažu različite institucije i njihove inicijative biti delotvorne, s obzirom da Srbija ima prirodnu prednost u odnosu na Španiju i bilo bi šteta da se taj potencijal ne iskoristi u potpunosti, ne samo kada je reč o jagodama i malinama. Nedavno sam video primere srpskih zasada koji se ni po čemu ne razlikuju od plantaži voća koje imamo u Španiji i Evropskoj uniji i to je pokazatelj da je ovo tek početak ubrzanog razvoja srpske poljoprivrede - dodaje on. 

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Pretežno oblačno
14 Beograd