Skip to main content
 • Read more iso Hronika

  NAJPOZNATIJI DON SA DORĆOLA: Bio je advokat kriminalcima, svi su ga se plašili! Završio je uzidan u temelj?!

 • Read more Darko Lazić VIP

  UTEGLA SE, STOMAK U PRVOM PLANU! Pogledajte kako Darkova verenica izgleda u PETOM mesecu trudnoće, PUCA

 • Read more KK Crvena zvezda Košarka

  DELIJE BESNE NA TVITERU: Evo šta ih najviše BOLI

 • Read more Džihadisti Region

  Sprečen MASAKR Islamske države u Severnoj Makedoniji: Informacija stigla u poslednji čas, sprovode se mere za ZAŠTITU GRAĐANA!

 • Read more San Društvo

  NE PIŠE VAM SE DOBRO! Sanjali ste mamu ili tatu? Značenje tog sna neće vam se nimalo dopasti

 • Read more Lift Uvrnuto

  MANIJAČE JEDAN Zaglavio se u liftu sa se*si plavušom! Ona počela da se SKIDA, a on je GAZIO (VIDEO)

 • Read more Luna Đogani Zadruga

  SAT VREMENA PRE EMISIJE! U Zadruzi pušteno OVO - NISU TREPTALI! LUNA nije želela da gleda, NEVERICA

Proizvodnja na krovu zgrade

Kao svetske metropole: U OVOM gradu će se proizvoditi hrana na krovovima zdrada

Foto: Profimedia
Jedinstveno na Balkanu

Poljoprivredni fakultet Univerziteta u Banjoj Luci osniva poljoprivrednu zadrugu u okviru projekta “Urbana poljoprivreda” koji će se baviti organskom proizvodnjom jagodičastog voća i povrća te meda.

Propao eksperiment: BiH čeka mračna budućnost, kriza preti da preraste u krvave sukobe, a spas je...

Evropa je umrla u Bosni, a sahranjena je u Siriji - Erdoganova poruka sa Kongresa u Ankari

Planirano je zapošljavanje 100 osoba, a uzgoj povrća će se vršiti u gradu, po uzoru na evropske i svetske metropole.

Planirana je proizvodnja malina, kupina, jagoda i proizvodnja povrća u plasteniku, kao i proizvodnja meda, a plasman proizvedenih količina je osiguran ugovorom s hladnjačama. Ciljna populacija su mladi od 18 do 35 godina.

Projekt finansira Evropska unija, a implementira ga Međunarodna organizacija rada - ILO. Partnerske organizacije su Zavod za zapošljavanje Republike Srpske, Grad Banja Luka, Caritas Švakcarska iz Sarajeva i nekoliko poljoprivrednih preduzeća.

- Ovaj projekt predstavlja prvi program uvođenja komercijalne sertifikovane organske proizvodnje jagodičastog voća i povrća u RS-u. Projekt ima ekonomski i socijalni značaj jer je planirano da se 100 ljudi zaposli, odnosno da se registruju kao komercijalna poljoprivredna gazdinstva. Blizu 20 korisnika će imati proizvodnju na oglednom dobru u Motikama, a 85 korisnika će imati proizvodnju na vlastitom zemljištu - navodi se u Zahtevu za dodelu prostorija koji je fakultet uputio Gradu Banja Luka.

Zadruga bi trebala biti smeštena u zgradi u ulici Motike kod broja 439. Reč je o prostoru od 126,89 metara kvadratnih po ceni od 44,41 KM mesečno. U ovim prostorijama biće, između ostalog, smeštene radionice za košnice i druge pčelarske proizvode, te hladna soba za pripremni smeštaj proizvoda do isporuke.

Stravičan zločin potresao region: Taksista ubijen ispred crkve (FOTO)

Kako je saopšteno ranije s banjalučkog Poljoprivrednog fakulteta, osnovna karakteristika Urbane poljoprivrede je lokalna proizvodnja hrane za lokalnu upotrebu – koncept koji osigurava: zapošljavanje stanovništva, kultivaciju gradskih i prigradskih površina, više hrane i zdraviju ishranu, povećanje ekonomske moći grada i stanovnika te jače veze među stanovnicima.

Tipičan način proizvodnje u urbanoj poljoprivredi je biointenzivna metoda kojom se na ograničenim površinama proizvode velike količine organske hrane.

U evropskim gradovima lokalne vlasti često podržavaju ovakve inicijative. Primera radi, u Londonu je samo 2008. godine otvoreno blizu 1.500 lokacija za uzgajanje povrća, a u Parizu je 2013. pokrenuto petnaestak projekata urbane poljoprivrede jer je interes stanovnika da se bave ovom aktivnošću ogroman, kao i potražnja za tom vrstom hrane. Uzgoj se vrši čak i na krovovima zgrada.

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD energetika

Vremenska prognoza
Mist
-2 Beograd