fbpx
Skip to main content
Elektricna kola

KINA PRELAZI NA ELEKTRIČNI PREVOZ: Završava se era nafte, šta će sad da izmisle Amerikanci da bi vodili ratove?

Foto: Profimedia
Proračun se temelji na "konzervativnom" scenariju Međunarodne agencije za energiju (IAE)

Nagli prelaz na električna vozila koji će predvoditi Kina smanjiće globalni rast potražnje za naftom za 70 posto do 2030. godine i okončati doba nafte.

To je pokazalo istraživanje savetodavne kuće "Karbon treker" (Carbon Tracker) koje prenosi Rojters.

RUSIJA UVODI PROGRAM "ZLATNIH VIZA": Poznati uslovi za trajno prebivalište

RUSIJA UVODI PROGRAM "ZLATNIH VIZA": Poznati uslovi za trajno prebivalište

POSAO U DOBA KORONE: Tri grupe radnika sada na udaru, ali u prednosti kad prođe pandemija

POSAO U DOBA KORONE: Tri grupe radnika sada na udaru, ali u prednosti kad prođe pandemija

PONOVO PADA JAVNI DUG: Predlog budžeta za 2021. u Skupštini Srbije

PONOVO PADA JAVNI DUG: Predlog budžeta za 2021. u Skupštini Srbije

Za 10 godina Kina bi mogla da uštedi više od 80 milijardi dolara troškova uvoza nafte godišnje zahvaljujući sve konkurentnijim vozilima s pogonom na nove izvore energije (NEV), objavio je Carbon Tracker.

Proračun se temelji na "konzervativnom" scenariju Međunarodne agencije za energiju (IAE), koja predviđa da će električna vozila do 2030. činiti 40 posto ukupne kineske prodaje automobila te 20 posto prodaje u Indiji i na drugim tržištima u razvoju, prenosi Indeks.

nafta
Foto: Profimedia/ilustracija

Zabrana tradicionalnih automobila se bliži

Trošak uvoza nafte potrebne za proizvodnju goriva za prosečni automobil deset je puta veći od troška nabavke solarne opreme potrebne za proizvodnju struje za pogon električnog vozila, naglasio je Carbon Tracker.

- Posredi je jednostavan izbor između sve veće zavisnosti od skupe nafte koju proizvodi strani kartel i domaće električne energije iz obnovljivih izvora čije cene padaju - izjavio je glavni autor izveštaja Kingsmil Bond.

Električna vozila igraju ključnu ulogu u nastojanjima Kine da smanji emsiju štetnih gasova koji menjaju klimu i poboljša kvalitet vazduha u gradovima. Indija je takođe postavila ambiciozne ciljeve prodaje takvih vozila do 2030. godine.

Američki vojnici u Siriji
Američki vojnici brane demokratiju na severu Sirije... i šetkaju tako slučajno kraj naftnih polja
Foto: Profimedia

Do 2035. samo elektrika i hibridi

Kina još nije odredila kada će tačno zabraniti proizvodnju i prodaju tradicionalnih automobila, ali neimenovani zvaničnik u industriji rekao je u oktobru da će nova električna vozila do 2035. činiti polovinu ukupne prodaje svih novih automobila, dok će ostatak biti hibridna vozila.

Dakle, izgleda da živimo na početku kraja ere nafte... Ere koju su obeležili mešanje SAD u svaki mogući posao sa naftom i ratovi koji su Amerikanci pokretali ne žaleći nijednog tuđeg života kako bi svojoj eliti pribavili što više "crnog zlata" ili novca od prodaje istog... Pa se sad postavlja legitimno pitanje - šta će novo Amerikanci da izmisle da bi i dalje pokretali i vodili ratove?

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Mist
5 Beograd