fbpx
Skip to main content
Kina

Kineska INVESTICIONA GROZNICA trese Srbiju: Pored RTB Bor, evo gde još žele da ulažu novac

Foto: Profimedia
Kina najvažniji spoljnotrgovinski partner Srbije u Aziji

Gotovo da nema oblasti za koje kineski investitori nisu zainteresovani da ulažu novac u Srbiji. Interesovanje su već pokazali za Poljoprivredni kombinat Beogad, RTB Bor. I tu neće stati, namera im je i da grade fabriku za preradu lekovitog bilja, proizvodnju guma, medicinski centar...

Ekonomska saradnja između Srbije i Kine je na uzlaznoj putanji, a Kina je najvažniji spoljnotrgovinski partner Srbije u Aziji.

- Srbija je prva zemlja sa kojom je Kina napravila bezvizni režim i saradnja je uvek naprednija za korak nego sa drugim zemljama - ukazao je kineski ambasador u Srbiji Li Mančang.

Stoga i ne čudi interes ove brzorastuće ekonomije za našu zemlju.

Fabrika za preradu lekovitog bilja

U Ministarstvu poljoprivrede vođeni su razgovori sa kineskim investitorom koji je pokazao interesovanje za ulaganje u fabriku koja bi se bavila preradom lekovitog bilja. Kina, bi kako se moglo čuti u Privrednoj komori Srbije, mogla da uveze milion tona lekovitog bilja, a što je za kinesko tržište malo.

Fabrika
Foto: Profimedia

Kineski gigant bi da proizvodi gume

Poznata kineska kompanija koja se bavi proizvodnjom guma "Linglong", prema pisanju svetskih medija, sve je bliže odluci da dođe u Srbiju, a što bi bila najveća strana invsticija u našu industriju. Oni već godinu dana traže adresu za evropski pogon i sve su bliže odluci. U konkurenciji četiri države, navode mediji, najveće šanse ima Srbija. Reč je o investiciji vrednoj 400 miliona evra.

Namera je da iz nove fabrike godišnje izađe deset miliona putničkih guma, dva miliona teretnih i 10.000 guma za terenska vozila. "Evropski gumarski žurnal", pozivajući se na kineski izvor, nedavno je objavio da su Kinezi odlučili i da je Srbija definitivni izbor. Vest je preneo i češki privredni list "Hospodarske novini", jer je Češka važila za ozbiljnog kandidata.

PKB

Jedna vodeća kineska kompanija zainteresovana je za PKB i očekuje se da će uskoro poslati jednu posebnu stručnu ekipu u Beograd, najavio je ambasador Kine Li Mančang. Prema njegovim rečima, oni su dolazili tri puta, što samo pokazuje koliko su čvrste namere. Kinezi su se i ranije pominjali kao interesenti, međutim ovo je bio prvi put da se to čuje i od kineskog zvaničnika. I u PKB su potvrdili da su prošle nedelje u PKB dolazili predstavnici zainteresovane firme.

RTB BOR

Do kraja maja trebalo bi da bude raspisan tender za izbor strateškog partnera za Rudarsko topioničarski basen Bor. Interesovanje je pokazala kineska kompanija Zijin, koja je imala sastanke i sa predsednikom Srbije. Kako su najavili ukoliko bi pobedili na tenderu, namera je da obezbede tri puta veću proizvodnju iz sopstvenih sirovina, kao i da zadrže svih 5.100 radnika.

RTB Bor
RTB Bor
Foto: Profimedia/ilustracija

Izgradnja medicinskog centra i međunarodne škole

Prilikom nedavne posete Srbiji kineske delegacije privrednika, Fazheng grupa iz Pekinga najavila je da je zainteresovana za investicije u oblasti zdravstva i obrazovanja u našoj zemlji. Menadžer u kineskoj Fazheng grupi Čen Sjaoguang rekao je, nakon biznis foruma sa srpskim kompanijama koji je održan u Privrednoj komori Srbije, da su došli da ispitaju tržište Srbije i da bi možda ovde mogli da naprave međunarodnu školu sa različitim programima, kao i medicinski centar.

- Ovde vidimo mogućnost za pronalazak novog tržišta, a posebno kada je reč o obrazovanju i medicinskim uslugama, po čemu smo poznati - naveo je on.

Fazheng grupa se bavi i nekretninama, a Čen kaže da nemaju skoro nikakve informacije o srpskom tržištu nekretnina, ali da su bi investirali u izgradnju objekata za zdravstvo i obrazovanje.

Sve veći broj kineskih turista

U Srbiji iz meseca u mesec raste broj turista, a statistika je izbrojala i da je u januaru i februaru kod nas boravilo 363.310 turista, od toga stranih 159.069. Najviše iz Bugarske, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Rumunije, Makedonije, Grčke, Kine (uključujući i Hong Kong), Turske i Slovenije. Prema podacima Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija najveći porast broja dolazaka je kod turista iz Kine i Izraela. Prvi put, zahvaljujući direktnoj avio liniji i bezviznom režimu, Kinezi su se našli na osmom mestu.

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Tamni oblaci
9 Beograd