Skip to main content
li

Kineski premijer na otvaranju "Letnjeg Davosa": Globalizacija je trend koji se ne sme zaustaviti (FOTO)

Tanjug/​Dragan Kujundžić
Svetskom ekonomskom forumu prisustvuje i predsednik Srbije Aleksandar Vučić koji boravi u poseti Kini

Nalazimo se na prekretnici, pred izborom između globalizacije i deglobalizacije, a stav Kine je da se globalizacija ne može i ne sme zaustaviti, ocenio je danas kineski premijer Li Kećijang, otvarajući 12. sastanak Svetskog ekonomskog foruma, poznatiji kao "Letnji Davos" u Tjenđinu. Otvaranju skup "Godišnji sastanak novih šampiona" prisustvovao jei predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji se nalazi u poseti Kini.

- Ohrabreni smo da vidimo da trend globalizacije nastavlja da napreduje. Rečeno mi je da na ovogodišnjem skupu imamo rekordan broj učesnika. Verujem da je to zato što je ovaj sastanak međunarodna platforma koja privlači goste iz celog sveta. Predstavlja platformu za multilateralne sesije koje uključuju ekonomske i političke zajednice u razgovorima o izazovima. To pokazuje da globalizacija ne može da se zaustavi - poručio je Li.

On je istakao je da je neophodno da se identifikuju oblasti u kojima je neophodan napredak i ukazao da su kineske reforme i otvaranje koje se sprovode protekle četiri decenije, deo trenda globalizacije.

- Kina će se dalje otvarati. Globalizacija je Kini i drugim zemljama širom sveta pokazala mnoge mogućnosti - podvukao je Li.

davos
Tanjug/​Dragan Kujundžić

Ovogodišnji "Letnji Davos" održava se, kako se ocenjuje, u znaku Četvrte industrijske revolucije, a ima za cilj da podstakne globalne inovacije i rešenja globalnih izazova.

Kineski premijer ukazao je na prednosti Četvrte industrjske revolucije, istakavši da unilateralizam ne može da ponudi prava rešenja za izazove s kojima se svet suočava.

Li je najavio da kineska vlada namerava da sprovede poresku reformu čiji je cilj smanjenje tereta preduzeća, i dodao da će se ravnopravno tretirati domaća i strana preduzeća, najavljujući dalja unapređenja poslovnog okruženja.

Istakao je da Kina neće nikada podsticati svoj izvoz devalvacijom nacionalne valute i naveo da će umesto u nadmetanju u devalvaciji, Kina raditi na održavaju stabilnosti kursa.

Predsednik Svetskog ekonomskog foruma Klaus Martin Švab rekao je da je svet trenutno suočen s dovođenjem u pitanje globalizacije politikom protekcionizma i ukidanjem međunarodnih sporazuma o slobodnoj trgovini.

letnji davos
Tanjug/​Dragan Kujundžić

- U tom periodu tranzicije i tarnsformacije, ne smemo odustati od multilateralizma i globalnog reda - poručio je Švab.

On je naglasio da Četvrta industrijska revolucija ima potencijal da poveća kvalitet i obezbedi mogućnostima da se svet suoči s ključnim izazovima, da se živi zdravije, duže, i da se vodi harmoničniji i ispunjeniji život.

- Ova revolucija je zasnovana na povezanosti i činiće svet još globalnijim. Treba više globalizacije, a ne manje - uveren je Švab.

Najavio da će posle 40 godina saradnje Svetskog ekonoskog foruma i Kine ova organizacija i Peking ući u novu fazu saradnje otvaranjem Centra za četvrtu industrijsku revoluciju u Kini.

Konferencija u Tjenđinu je, prema Svetskom ekonomskom forumu, najveća do sada s više od 2.000 učesnika iz 100 zemalja, koji će razgovarati o principima, protokolima, standardima i rešenjima za održivu budućnost sveta.

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD energetika

Vremenska prognoza
Clear sky
21 Beograd