fbpx
Skip to main content
Voćnjak

KIŠA donela i nešto DOBRO: Jedna od BOLJIH godina, očekuje se dobar rod OVOG voća!

Foto: Profimedia
Povećanje prinosa

- Česta pojava kiše doprinela je povećanju roda i kvalitetu ploda, jer većina zasada nema obezbeđen sistem za navodnjavanje - kaže direktor Instituta za voćarstvo u Čačku dr Milan Lukić.

 Ove godine očekuje se dobar rod šljive i jabuke. 

Lukić je, naveo da je berba ranih sorti šljive, kakva je npr. čačanska lepotica, već završena, kao i da nas očekuje berba čačanske rodne, stenleja i nekih autohtonih sorti šljive.

- Gotovo zasigurno već u ovom momentu možemo reći da će rod šljive biti veoma visok i kvalitet ploda i da će kada je u pitanju šljiva ovo biti jedna od boljih godina - rekao je Lukić.

šljiva
Foto: Profimedia

Ukazao je da je česta pojava kiše doprinela povećanju prinosa.

- Treba reći da je na području Srbije veoma mali procenat intezivnih zasada koji imaju obezbeđen sistem za navodnjavanje, pa je zbog toga ova veća količina padavina itekako dobro doprinela povećanju i kvaliteta i naravno povećanju prinosa - objasnio je Lukić.

Kada je u pitanju jabuka, Lukić naglašava da se ove godine očekuje izuzetno visok rod jabuke.

- Imali smo čestu pojavu grada, međutim treba reći da su intezivni zasadi jabuke uglavnom pokriveni protivgradnim mrežama i naravno u tim zasadima nije imalo nikakve štete - rekao je Lukić.

jabuka
Foto: Profimedia

U nekim značajnim proizvodnim područjima zasada šljive i jabuke bilo je pojave grada i prinosi su nešto umanjeni i kvalitet ploda, ali u globalu gledano to neće značajno uticati na smanjenje prinosa šljive i jabuke.

Kiša se najavljuje i u narednim danima, a Lukić napominje da česta pojava kiše uglavnom negativno utiče na pojavu bolesti kada su u pitanju gljivična oboljenja, tj. pojava truleži. Ističe da su vremenske prilike doprinele da cene kajsije i maline u prodavnicama budu više, jer je rod bio nešto niži.

- Treba podsetiti da smo imali proleće sa čestom pojavom niskih, zimskih temperatura, pa je zbog toga došlo i do nešto nižeg prinosa kajsije, pa se zbog toga može očekivati da su nešto više cene posledica i tog nešto nižeg roda - zaključio je Lukić.

 

Pročitajte i:

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Clear sky
-1 Beograd