Skip to main content
 • Read more Bašar al Asad Sirija

  Neće odlikovanje zemlje koja je "ROB Vašingtona": Asad vratio Francuskoj Legiju časti

 • Read more Dragana Šolaja Hronika

  Misteriozna smrt Srpkinje u Americi: Otišla kod momka, ali ono što se desilo LEDI KRV U ŽILAMA

 • Read more Miki Đuričić, Nadežda Biljić Zadruga

  MIKI, UBICO! Novi seks Đuričića i Nadežde! Sve PUCA, menjaju poze, ona DAHĆE! Grubo i nežno!(VIDEO)

 • Read more žena Astro

  Sa njima je svaka priča NEZABORAVNA - ovo je najzahtevniji ZNAK horoskopa!

 • Read more Nataša VIP

  LAZUKIĆ NEMILOSRDAN: "Prodala sam preskup nakit zbog Luke, morala sam..." njene reči KIDAJU DUŠU

 • Read more Real Fudbal

  SPREMA SE BURNO TRANSFER LETO: Bejl se vraća u Englesku, a menja ga ZVEZDA Premijer lige (FOTO)

 • Read more Luka Lazukić VIP

  ZABRANA PRISTUPA MESEC DANA: Nataša Bekvalac kontaktirala Lukinog prijatelja, evo ŠTA MU JE PORUČILA

meso

Kljukaju ih ANTIBIOTICIMA, ubrizgavaju vodu i OTPAD u batake... Evo kakvu piletinu UVOZIMO

Foto: Profimedia
Kontrola neophodna "od njive do trpeze"

Trebalo bi da se koriste samo u borbi protiv bolesti, ali se u uzgoju živine i stoke antibiotici često upotrebljavaju bez kontrole. Cilj je dobiti što jeftiniji proizvod. Nadležni tvrde da u Srbiji nisu zabeleženi slučajevi pojačane upotrebe lekova na farmama, ali zato na naše rafove stižu tone mesa iz uvoza. Najveći rizik krije se u švercovanim polutkama i malim farmama koje su nevidljive za inspekciju.

U Upravi za veterinu Ministarstva poljoprivrede naglašavaju da naše zakonodavstvo iz oblasti bezbednosti hrane i zdravstvene zaštite životinja i celokupne kontrole od farme do stavljanja na tržište, uključujući i uvoz, daju visok stepen sigurnosti da je hrana koja je dostupna krajnjem potrošaču bezbedna.

- Kontrolisana upotreba antibiotika počinje dobrom proizvođačkom i veterinarskom praksom na nivou farme - kažu u Upravi za veterinu: - Kod lečenja životinja, gde postoje kliničke indikacije za primenu antibiotika, veterinar propisuje vrstu i količinu antibiotika, kao i vreme karence, odnosno vreme koje je neophodno da prođe od trenutka aplikacije leka do stavljanja mesa u promet, kako se ostaci antibiotika ne bi našli u mesu živine. Kada živina dospe u objekat za klanje, subjekat u poslovanju hranom je u obavezi da vrši periodično ispitivanje mesa živine na prisustvo antibiotika.

Piletina
Piletina
Foto: Profimedia

Tehnolog Borko Vukajlović, međutim, smatra da u Srbiji tržište još nije dovoljno regulisano.

- Industriju živinskog mesa porede sa automobilskom, po sofisticiranosti, tehnologiji i konkurenciji - objašnjava Vukajlović: - Vrhunski kvalitet proizvoda obezbeđuje integrisani lanac proizvodnje, gde proizvođač mesa i proizvoda pokriva ceo proces, od jaja, preko inkubatora, proizvodnje stočne hrane, kontrole, prerade mesa i proizvodnje prerađevina, pa do distribucije.

Doktor veterinarske medicine Nikola Rokvić, iz Odeljenja za ispitivanje namirnica životinjskog porekla i hrane za životinje u Naučnom institutu za veterinarstvo Srbije, kaže da svi proizvođači moraju da zadovolje zakone Republike Srbije u pogledu bezbednosti hrane, ali da ipak ima i onih koji ne postupaju u skladu s propisima.

Austrija spremna da ulaže u mini hidroelektrane u Srbiji

- U proizvodnji hrane neophodna je kontrola "od njive do trpeze", odnosno kad je meso u pitanju, od matičnog jata do potrošača, što obuhvata kontrolu sirovine, procesa proizvodnje, gotovog proizvoda, distribuciju i uslove čuvanja - kaže doktor nauka Jasna Kureljušić iz Naučnog instituta za veterinarstvo Srbije.

Najbolji su najgori

Apsolutne kontrole nema ni u razvijenim zemljama. Tako je u piletini u Britaniji pronađen rekordno visok nivo superbakterija otpornih i na najjače antibiotike. U Nemačkoj su pre nekoliko godina u piletini iz masovnih uzgajivališta našli klice "imune" na antibiotike. U Hrvatskoj je pre dve godine otkriveno da se pilićima povećava težina tako što im se u batake ubrizgava slana voda ili životinjski otpad.

Iz regiona je pozitivan primer Slovenija, gde je upotreba antibiotika u živinskoj ishrani svedena na najmanju meru. Neslavni primeri u Evropi su Kipar, Španija, Italija, Mađarska, Belgija...

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD energetika

Vremenska prognoza
Clear sky
21 Beograd