fbpx
Skip to main content
poslovne žene

Koliki uticaj imaju žene na domaću privredu: Slovenke na prvom mestu, a gde su Srpkinje?

Foto: Profimedia
Istraživanje pokazalo

 Najveći uticaj na domaću privredu imaju Slovenke, zatim Mađarice, a žene u Srbiji se nalaze u "zlatnoj sredini".

Čehinje su na začelju liste od 11 zemalja obuhvaćenih istraživanjem konsalting kompanije Bisnode, koja je u sastavu rejting agencije Dan&Bredstrit. 

Prema analiziranim podacima, indeks uticaja žena u Sloveniji na domaću privredu (BIWI indeks - Bisnode Index of Women Influence čija je osnovica 100) iznosi 127,6 poena, u Mađarskoj 124 poena, Austriji 106,6, Nemačkoj 106, Poljskoj 98,5, a u Srbiji 93,2 poena, navodi se u izveštaju Bisnodea. 

Iza Srpkinja su Hrvatice sa BIWI indeksom 89,9 poena, zatim Norvežanke sa 85,9, Slovakinje sa 83,3, Švajcarkinje sa 78,1 i Čehinje sa 71,9 poena. 

NAJNOVIJE ISTRAŽIVANJE: Iznenadićete se kad vidite koliko NOVCA je Balkancima potrebno za SREĆU

Po udelu preduzeća u vlasništvu žena i udelu zaposlenih u preduzećima u ženskom vlasništvu, na prvom mestu je Mađarska, dok u odnosu na ukupnu privredu najviše prihoda i profita ostvaruju preduzeća sa ženskim vlasništvom u Sloveniji. 

Kada se porede preduzeća u ženskom i muškom vlasništvu po broju zaposlenih, prihodu i profitu, kompanije u vlasništvu žena u Norveškoj, Austriji i Poljskoj imaju u proseku više zaposlenih nego preduzeća u vlasništvu muškaraca. 

poslovne žene
Foto: Profimedia

U Norveškoj je zaposlenost u preduzećima u vlasništvu žena 21 odsto iznad proseka privrede. U drugim zemljama, odnos između udela zaposlenih u ženskim preduzećima i udela ženskih preduzeća je manji od jedan, iz čega se zaključuje da preduzeća u vlasništvu žena zapošljavaju manje ljudi nego ona u vlasništvu muškaraca. 

Preduzeća u vlasništvu žena u Austriji u proseku ostvaruju 13 odsto više prihoda u odnosu na prosek privrede. U drugim zemljama, osim u Sloveniji, ženska preduzeća u proseku ostvaruju znatno niže prihode od preduzeća u vlasništvu muškaraca. 

Rok 15. maj: Ako ste prošle godine zaradili više od TAČNO PROPISANE cifre, morate to da prijavite

Sa profitom se najviše ističu preduzeća u ženskim vlasništvu u Sloveniji, budući da je njihov profit u proseku veći od profita preduzeća u vlasništvu muškaraca i za 9,0 procenata veći od proseka slovenačke privrede. U drugim zemljama, prema ovom istraživanju, profit preduzeća sa ženskim vlasništvom je mnogo manji. 

Analiza je obuhvatila 11 zemalja u kojima je prisutna kompanija Bisnode: Austriju, Hrvatsku, Češku, Mađarsku, Poljsku, Srbiju, Slovačku, Švajcarsku, Nemačku, Norvešku i Sloveniju.

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Mist
-1 Beograd