Skip to main content
zaposlenost u Nemačkoj

Koliko je precizno novca potrebno za život u Nemačkoj?

Foto: Profimedia/ilustracija
Hrvat Ivan Lovrić iz Alensbaha je na Jutjubu objavio video u kome govori o troškovima u Nemačkoj.

Kaže da je video namenjen onima koji žive u Nemačkoj ili nameravaju da se presele u Nemačku.

ISTORIJA SE PONAVLJA! NOVI NEMAČKI UDAR NA SRBIJU: Berlin šalje pare Haradinajevoj bandi, ali to nije sve!

ISTORIJA SE PONAVLJA! NOVI NEMAČKI UDAR NA SRBIJU: Berlin šalje pare Haradinajevoj bandi, ali to nije sve!

Njegovi ukupni troškovi mesečno iznose 2.323 evra.

- Ciljeve postavite nisko kako se ne biste razočarali. Za sve je potrebno vreme. Postavite sebi jedan manji cilj, a kada ga ispunite, postavljate više ciljeve pa ćete biti zadovoljni - poručuje Ivan. 

Njegov najveći trošak u Nemačkoj je stan koji on plaća 715 evra. To je stan koji ima dve spavaće sobe i dnevni boravak. Ivan kaže da se cene stanova u Nemačkoj kreću od 450 do 1.500 evra i više, u zavisnosti od lokacije i veličine stana. 

Smeće plaća oko 14 evra mesečno ili 169 evra godišnje. Cena smeća zavisi od broja članova porodice, imate li bio smeće ili ne, imate li samo vreću ili kantu za smeće i koliko puta se smeće mesečno odvozi. Cene smeća se tako kreću od 7 do 16 ili više evra mesečno. 

Ivanova porodica struju mesečno plaća 56 evra. Ivan kaže da se na struji godišnje može uštedeti najviše novca. Na primer, Ivan je uštedeo više od 600 evra zbog prelaska kod novog davatelja struje. 

Za internet i televiziju plaća se od 15 evra mesečno, pa sve do 50 ili više evra, u zavisnosti od paketa. Ivan plaća od 50 do 60 evra, ali je on isključio opciju nemačke televizije i uskoro će plaćati 35 evra samo za brzi internet. 

On i žena imaju dva mobilna telefona za koja plaćaju 50 evra. U to je uračunato 1GB internet prometa u Evropi, a u Nemačkoj imaju neograničen internet. Inače, trošak za mobilne može biti od 10 pa do 150 evra. 

Za lično osiguranje, u koje su uračunati on, njegova supruga i deca, plaća 65 evra, pa su s tim osigurani na 100.000 evra. 

Ivanova porodica ima dva automobila, pa troše puno goriva za put do posla i prevoz dece. Za dva automobila plaćaju osiguranje godišnje 1.300 evra, oko 200 evra goriva mesečno, 76 evra poreza za oba automobila godišnje, servis 90 evra za manji automobil i 240 evra godišnje za veći automobil. 

Škola se ne plaća, vrtić mesečno košta 90 evra plus 40 do 60 evra za užinu, jer u nemačkim vrtićima obično nije uračunata hrana. Troškovi vrtića i jaslica mogu biti od 0 do 300 evra ili više. 

Oko 400 evra Ivanova porodica potroši na hranu, ali je u Nemačkoj moguće preživeti i sa 50 evra ili i manje. Kada je on došao u nemačku nije imao mnogo novca, ali je preživeo čitav mesec sa 34 evra.

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Clear sky
14 Beograd