fbpx
Skip to main content
Kolinda Grabar Kitarović

Kolindin savetnik otkrio zašto je Hrvatska loše mesto za BIZNIS

Foto: Profimedia
Jedan od problema odnos politike prema poslovanju

Hrvatski preduzetnik Davorin Štetner boravi u Poljskoj gde je uporedio odnos politike prema biznisu tamo i u Hrvatskoj.

Otkrio je na koji bi način plate u Hrvatskoj skočile skoro za pola, a nekima i dvostruko. 

- Zašto je Hrvatska loša za biznis? Evo, ovih nekoliko dana u Poljskoj još mi je više potvrdilo ono što znam, a to je, ako se ne promeni odnos politike prema biznisu, nemamo nikakve šanse. Razgovaram juče s menadžerkom IT kompanije s 500 zaposlenih. Pametna cura koja vodi tim od 60 ljudi. Proizvode softverska rešenja, nešto kao naši Infinum i Pet minuta. Pitam kolike su neto plate i kolika su opterećenja na plate? Kaže ona: "Neto plata programera je 3.000 evra, a na to se ukupno plaća 30 odsto doprinosa i poreza! EEJ, 30 odsto! Znači ukupni bruto je 3.900 evra za poslodavca u Poljskoj" - napisao je Štetner na Fejsbuku. 

Štetner, koji je ujedno i savetnik predsednice Kolinde Grabar-Kitarović, nakon toga podsetio je da se na toliku platu u Zagrebu treba platiti još 3.184 evra državi. 

- Znači 6.148 evra je bruto trošak za poslodavca u HR! Više od sto odsto! Da se unormalimo i smanjimo presiju na rad te dovedemo opterećenja na plate na normalnih 30-ak odsto – svima bi plate skočile skoro za pola, a nekima gotovo dvostruko. Mislite li da bi i onda ljudi masovno odlazili iz Hrvatske? - upitao je on.

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Pretežno vedro
8 Beograd