Skip to main content
Kroacija erlajns

KOMŠIJE POSLUJU SA GUBITKOM! Kroacija Erlajns završila godinu s minusom od 11 miliona evra

Foto: Profimedia
Hrvatski nacionalni avio-prevoznik, Kroacija Erlajns (Croatia Airlines, CA), završio je 2018. godinu s gubitkom od 82,2 miliona kuna (11,06 miliona evra), prema preliminarnim podacima, izveštava Hina.

To je znatno slabiji rezultat nego 2017. kad je CA ostvarila dobit od 25 miliona kuna (oko 3,4 miliona evra), ali je na to tada presudno uticala delimična prodaja prava sletanja (slotova) na aerodromu Hitrou u iznosu od 138,6 miliona kuna (18,65 miliona evra).

OD DANAS RUSKE PENZIJE DOSTUPNE ZA GRAĐANE SRBIJE: Dovoljan je SAMO JEDAN PAPIR da dođete do svog novca!

OD DANAS RUSKE PENZIJE DOSTUPNE ZA GRAĐANE SRBIJE: Dovoljan je SAMO JEDAN PAPIR da dođete do svog novca!

Kad se izuzme prodaja slotova, gubitak u 2018. je manji za 28 posto u odnosu na 2017. godinu, uz istovremeno ostvareni rast troškova goriva za 71,3 miliona kuna (9,6 miliona evra) usled rasta cena nafte, navodi se u finansijskom izveštaju CA za 2018. 

Ukupni prihodi iz poslovanja u 2018. godini, prema preliminarnim podacima, ostvareni su u visini od 1,7 milijardi kuna (228,8 miliona evra), što je za četiri posto više nego godinu ranije, nakon izuzeća jednokratnih stavki.

Kroacija erlajns
Foto: Profimedia/ilustracija

Ukupni troškovi iz poslovanja istovremeno su iznosili 1,77 milijardi kuna (238,2 miliona evra), što je za tri procenta više u odnosu na 2017. 

Kroacija Erlajns je lani prevezla rekordnih dva miliona i 169 hiljada putnika, za dva odsto više nego prethodne godine, uz prosečnu popunjenost aviona od 73,5 posto.

Kako ZARAĐUJU MLADI u Srbiji? Nova vrsta radnika traži svoje mesto na tržištu

Kako ZARAĐUJU MLADI u Srbiji? Nova vrsta radnika traži svoje mesto na tržištu

Hina podseća da je CA u postupku traženja i odabira strateškog partnera, u da je vlada prošle sedmice oformila međuresorno povereništvo, čiji je glavni zadatak razmatranje daljih koraka za dovođenje kvalitetnog i iskusnog partnera u vazdušnom saobraćaju koji će doprineti budućem razvoju i konkurentnosti te kompanije.

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Clear sky
19 Beograd