fbpx
Skip to main content
nafta

KORONA OBORILA CENU NAFTE: Opaki virus ugrozio tržište "crnog zlata"

Foto: Profimedia
Do smanjenja cene nafte došlo je usled smanjenja potražnje za ovim energentom u SAD i Evropi

Cene nafte na međunarodnim tržištima pale su ispod 36,64 evra (41 dolara) po barelu. Do pada cene nafte dovelo je smanjenje potražnje u SAD i Evropi zbog pandemije korona virusa i snažno povećanje proizvodnje ovog energenta u Libiji.

RUSKA POLJOPRIVREDA NA ZAVIDNOM NIVOU: Cene žitarica dostigle rekordnu vrednost

RUSKA POLJOPRIVREDA NA ZAVIDNOM NIVOU: Cene žitarica dostigle rekordnu vrednost

EKONOMISTA SAVIĆ O NOVOJ VLADI: Najveći izazov borba sa koronom i očuvanje ekonomije

EKONOMISTA SAVIĆ O NOVOJ VLADI: Najveći izazov borba sa koronom i očuvanje ekonomije

"Elektroprivreda Srbije" oštro demantuje neosnovane tvrdnje Marinike Tepić o toaletima u "Kolubari" (FOTO)

"Elektroprivreda Srbije" oštro demantuje neosnovane tvrdnje Marinike Tepić o toaletima u "Kolubari" (FOTO)

U odnosu na prethodno zatvaranje, cena barela na londonskom tržištu pala je za 67 evro-centi (80 američkih centi) i iznosila 34,62 evra (40,97 dolara). Za isti iznos smanjena je i cena nafte na američkom tržištu, gde se barel nafte prodaje po ceni od 32,98 evra (39,03 dolara).

Do smanjenja cene nafte došlo je usled smanjenja potražnje za ovim energentom u SAD i Evropi, usled pandemije korona virusa.

SAD su u petak i subotu prijavile najveći broj novozaraženih do sada, a Francuska u nedelju, kada je korona virus potvrđen kod više od 50.000 ljudi. Italija i Španija su uvele nove restrikcije kako bi zaustavile dalji rast broja novoobolelih.

Sve veći broj slučajeva kovid-19 stvara opasnost od uvođenja novih mera o ograničenju kretanja, koje smanjuje mogućnost dugo očekivanog povećanja potražnje za naftom, upozoravaju stručnjaci.

Na pad cene nafte utiče i povećanje proizvodnje ovog energenta u Libiji. Libijska Nacionalna naftna korporacija (NOC) je prošlog petka saopštila da će proizvodnja nafte u narednih nekoliko nedelja dostići milion barela dnevno.

Proizvodnju nafte bi u januaru trebalo da poveća i Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) i njeni saveznici, uključujući i Rusiju. Oni će dnevnu proizvodnju nafte uvećati za dva miliona barela, čime će ublažiti rekordan pad isporuke koji je zabeležen ranije u toku ove godine.

Ruski predsednik Vladimir Putin je prošle nedelje rekao da bi mogao da pristane na produženje sporazuma o ograničenju isporuke.

Naznaka veće ponude stiže i iz SAD. Američke kompanije su prošle nedelje aktivirale pet postrojenja za vađenje nafte, najviše od maja.

OPEC danas nije danas objavio kolika je u petak bila cena barela sirove nafte iz ponude njegovih članica, zbog praznika u Austriji gde se nalazi sedište ove organizacije. U četvrtak je iznosila 34,57 evra (40,91 dolar), prenosi.

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Clear sky
33 Beograd