fbpx
Skip to main content
Kipar

HOĆEMO LI OVE GODINE NA MORE I PO KOJOJ CENI: Građani i turističke agencije nadaju se letovanjima OD MAJA

Foto: Profimedia
Putovanja za Egipat i Grčku će sigurno biti skuplja, dok će za aranžmane za Tursku biti popusta za rane rezervacije

I pored toga što se još ne zna da li ćemo i kako ove godine moći da putujemo, među građanima vlada veliko interesovanje za letovanje u Turskoj, Grčkoj, Bugarskoj i Egiptu. Cene su, prema rečima turističkih radnika, više za pet do deset odsto nego lane, pa se sada za aranžman koji je koštao 600 evra plaća od 30 do 60 evra i više.

PROFESIJA U KOJOJ SE PARA NA PARU LEPI: Plata kamiondžijama ide i do 1.500 evra, a Srbiji fali 6.000 radnika u ovoj struci

PROFESIJA U KOJOJ SE PARA NA PARU LEPI: Plata kamiondžijama ide i do 1.500 evra, a Srbiji fali 6.000 radnika u ovoj struci

KAKVA ĆE BITI PROIZVODNJA ŽUTOG ZLATA? Prema prvim procenama struke, rani mraz već naneo štetu (FOTO)

KAKVA ĆE BITI PROIZVODNJA ŽUTOG ZLATA? Prema prvim procenama struke, rani mraz već naneo štetu (FOTO)

PROJEKTI PODRŠKE ZA MALA I SREDNJA PREDUZEĆA: Za žene preduzetnice i omladinu 100 miliona dinara pomoći

PROJEKTI PODRŠKE ZA MALA I SREDNJA PREDUZEĆA: Za žene preduzetnice i omladinu 100 miliona dinara pomoći

Formiraju se cene

Zanimljivo je da za omiljenu destinaciju srpskih turista - Grčku - još nema formiranih cena, ali ako je suditi po prošlogodišnjim, jedna osoba će za letovanje u ovoj zemlji morati da izdvoji od 300 do 400 evra za desetodnevni boravak u vilama i apartmanima. Letovanje u Turskoj za jednu osobu ove godine košta od 600 do 1.200 evra, dok će za Bugarsku biti potrebno izdvojiti oko 300 evra po osobi, ali bez uračunatog prevoza (pogledajte tabelu). Ko se odluči za Crnogorsko primorje i ode na letovanje krajem maja, može naći smeštaj po ceni od 200 do 300 evra za deset dana. Da se ove godine očekuje mnogo bolja sezona nego lane, potvrdili su nam i u turističkim agencijama. S obzirom na to da je u toku masovna vakcinacija protiv koronavirusa i pravljenje kovid pasoša, oni očekuju da masovnija putovanja krenu već od maja, pogotovo za Grčku. U Egipat se već može uz PCR test, kao i u Tursku i Bugarsku.

Vlasnik turističke agencije "Ponte" Saša Zarić kaže da će cene aranžmana za leto biti više u odnosu na prethodnu godinu, i to od pet do deset odsto.

Grčka: Cene u restoranima kao prošle godine

Ana Nikolić, vlasnica turističke agencije "Nikana travel" u Grčkoj, kaže da se lokalne cene u Grčkoj nisu menjale u odnosu na prošlu godinu, kada je bilo jasno da neće biti turista.

- Giros i dalje košta od 2,5 do 3,20 evra. Sto se tiče restorana, to zavisi dosta od letovališta, ali, na primer, u olimpskoj regiji su niže cene porcija, recimo, od 6 do 9 evra za kompletan ručak, bez pića, dok su na Tasosu i na Sitoniji od 8 do 12 evra - kaže Nikolić.

- Pošto je prošla sezona apsolutno propala, ove godine su apetiti hotelijera, avionskih kompanija i svih koji rade u turističkom sektoru povećani! Tako će zbog velikih finansijskih gubitaka od prošle godine iskoristiti ovu situaciju, pa će povećati cenu aranžmana kako bi bar malo nadomestili manjak. Prvenstveno, putovanja za Egipat i Grčku će sigurno biti nešto skuplja, dok će za aranžmane u Turskoj biti popusta za rane rezervacije, ali svakako će biti skuplje za nekoliko evra u odnosu na prošlu godinu - kaže Zarić.

On dodaje da se ljubitelji Grčke najviše interesuju za letnju sezonu i da čim se postignu dogovori i formiraju cene, oni će prvi uplaćivati svoje aranžmane.

- Procena je da će svi koji budu želeli da uplate rane rezervacije proći povoljnije nego oni koji svoje letovanje budu rezervisali u samoj sezoni. Takođe, cene će biti formirane i prema potražnji, a za sada se najviše traže Egipat, Turska i Grčka - dodaje on.

Crna Gora, Srbija
Foto: Profimedia

U turističkoj agenciji "Big Blu" ističu da su kod njih već završeni takozvani rani bukinzi.

Destinacija aranžman cena po osobi

Hurgada (Egipat) hotelski smeštaj, avionski prevoz, sedam noćenja 540-670 evra

Antalija (Turska) ol inkluziv, avionski prevoz, sedam noćenja 593-1.050 evra

Alanja (Turska) ol inkluziv, avionski prevoz, sedam noćenja 720 - 830 evra

Belek (Turska) ol inkluziv, avionski prevoz, sedam noćenja 1.140-1.213 evra

Sunčev Breg (Bugarska) ol inkluziv, sedam noćenja 210-310 evra

Herceg Novi (Crna Gora) apartman, 10 noćenja 200-300 evra

Tivat (Crna Gora) apartman, 10 noćenja 200-300 evra

- Cene su za nijansu više nego prošle godine, a mislimo i da će, kako se bude zalazilo dublje u sezonu, one još biti povećane. Za sada ima interesovanja među našim turistima. Traži se Egipat, Hurgada i Šarm el Šeik, dok se u Turskoj traži Alanja, Kemer, Bodrum, Kušadasi - ističu u agenciji "Big Blu".

Veliko interesovanje

Direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije (JUTA) Aleksandar Seničić kaže da se očekuje da u centralnoj sezoni (jul i avgust) budu nešto više cene zbog velikog interesovanja za putovanja.

- Ljudima je dosta svega i jedva čekaju da negde otputuju, što će dovesti do nešto većih cena aranžmana. Međutim, moramo biti svesni da je ovo sezona oporavka i da će hotelijeri i turistički radnici morati da nađu mehanizam da privuku što veći broj ljudi u svoju zemlju. Zato će u predsezoni i na samom kraju leta ipak spustiti cene - kaže Seničić.

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Mestimično oblačno
11 Beograd