fbpx
Skip to main content
MMF, logo

SVETSKA BANKA I MMF O TERORISTIMA: Kosmetska privreda katastrofalna, Albanci ne znaju šta rade

Foto: Profimedia
Pomoć koju je prethodna takozvana vlada pružala nije bila usmerena direktno na građane i raspodela nije bila odgovarajuća

Pandemija koronavirusa potresla je ekonomije širom sveta i nesumnjivo je imala uticaja i na Kosmetu, jer je tokom 2020. godine došlo do pada bruto domaćeg proizvoda za minus šest procenata. Prema podacima Svetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda, Kosmet je u prošloj godini imalo najveći pad BDP u regionu.

ŠAMPIONI PREDUZENIŠTVA ZA 2020. GODINU: Loznica jedan od gradova sa liderskom pozicijom

ŠAMPIONI PREDUZENIŠTVA ZA 2020. GODINU: Loznica jedan od gradova sa liderskom pozicijom

BORBA ZA TRŽIŠTE BOROVNICA: Koliko Srbija izvozi u SAD i kako je ovo voće doživelo veliku ekspanziju

BORBA ZA TRŽIŠTE BOROVNICA: Koliko Srbija izvozi u SAD i kako je ovo voće doživelo veliku ekspanziju

SLOVENCIMA SE SMUČIO RAD OD KUĆE: Dok ostatak sveta se okreće ka onlajn poslovima, ispod Alpa potpuno druga situacija

SLOVENCIMA SE SMUČIO RAD OD KUĆE: Dok ostatak sveta se okreće ka onlajn poslovima, ispod Alpa potpuno druga situacija

Albanija je imala pad od 3,5 odsto, dok je Srbija imala pad od samo jedan odsto.

Pad bruto domaćeg proizvoda na Kosmetu, prema rečima Driarta Eljšanija, stručnjaka za upravljanje podacima, dogodio se usled lošeg upravljanja krizom izazvanom kovidom-19 tokom 2020. godine.

- Nedostatak jasne strategije protiv kovida-19, obaranje Vlade na početku pandemije, osmišljavanje politika neprimerenih kosovskim okolnostima i ekonomskoj strukturi koju Kosmet ima, su glavni razlozi. Tu je i kašnjenje sa Zakonom o ekonomskom oporavku koji je odobren krajem 2020. godine - kaže Eljšani.

On kaže za Radio Slobodna Evropa da je na Kosmetu nedostajalo komunikacionih centara za krize, gde bi građani mogli prikazati svoje probleme ili dobiti pomoć.

Pomoć koju je prethodna takozvana vlada pružala, prema Eljšaniju, nije bila usmerena direktno na građane i raspodela nije bila odgovarajuća.

- Shodno tome, smanjenje od minus šest procenata kosovskog BDP ima veoma velike posledice, bilo za povećanje nezaposlenosti, bilo za dalje osiromašenje stanovništva na Kosmetu."Nova Vlada je rekla da će podržavati radnike kao i preduzeća, a to je veoma ohrabrujuće, jer je veoma važno da radnici i građani imaju direktnu podršku - rekao je  on.

Nada u ekonomski rast u 2021.

Direktor programa Instituta Rinvest Visar Vokri kaže da je ekonomski pad pogodio preduzeća i domaćinstva, i uticao na siromaštvo i zaposlenost.

Prema Vokriju, razlog takvog pada bila je kriza pandemije koronavirusa koja je započela kao zdravstvena kriza, ali se takođe pretvorila u ekonomsku krizu.

- Na Kosmetu, glavni uzroci ili glavni izvori ove ekonomske kontrakcije, bili su pad investicija i turizma koji potiču iz dijaspore -  rekao je Vokri.

Međutim, takođe kaže da se tokom ove godine na Kosmetu očekuje ekonomski rast.

- Ove prognoze se zasnivaju na pretpostavci da će doći do opuštanja i da neće biti drugih restriktivnih mera koje će ometati kretanje robe i preduzeća sa Kosmeta u Evropu i obrnuto. Nadamo se da će nova Vlada biti budnija i da će preduzeti mere srazmerne šteti koju je prouzrokovala pandemija - rekao je Vokri.

On je naveo da preduzeća treba i dalje podržavati, ali primarni plan treba da bude vakcinacija stanovništva, kako bi se mere što pre oslobodile i vratile u normalu.

Podrška zatvaranju u aprilu

Ministar finansija, rada i transfera Hekuran Murati imao je sastanak sa predstavnicima preduzeća u toku nedelje.

Dogovoreno je subvencionisanje 50 odsto plata za april i subvencionisanje 50 odsto troškova zakupa za ovaj mesec.

Očekuje se da će sredstva za preduzeća pogođena dvonedeljnim zatvaranjem biti isplaćena krajem aprila ili početkom maja.

Nove mere protiv kovida-19 stupile su na snagu u sredu, 7. aprila i biće na snazi do 18. aprila.

Ovim merama zabranjeno je kretanje građana od 22 do 5 časova, osim u hitnim slučajevima. Ugostiteljski objekti ne rade, a dozvoljena im je samo dostava hrane.

Vremenska prognoza
Clear sky
27 Beograd