Skip to main content
Šalter

Kraj čekanju na šalterima: OVAJ DOKUMENT više nećete morati da VADITE IZNOVA!

Foto: Profimedia/ilustracija
Prvi put je uspostavljena jedinstvena evidencija o državljanima Srbije u elektronskom obliku

U skladu sa Zakonom o dopunama Zakona o državljanstvu Republike Srbije, prvi put je uspostavljena jedinstvena evidencija o državljanima Srbije u elektronskom obliku, saopštila je Kancelarija za IT i eUpravu. 

"Uskoro NAJVEĆA INVESTICIJA u Srbiji" Najavljuje Vučić, a evo kada će se SVE ZNATI

Kako se navodi, "ovo znači da građani više neće morati da budu kuriri koji nose uverenje o državljanstvu sa jednog na drugi šalter, već će ova elektronska evidencija biti dostupna svim službenicima državne uprave i lokalne samouprave".

Nova, jedinstvena elektronska evidencija o državljanima Republike Srbije četvrta je knjiga u okviru Centralnog sistema matičnih knjiga Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, uz one o rođenim, venčanim i umrlim, i predstavlja jedan od najzahtevnijih poslova u okviru projekta digitalizacije javne uprave, odnosno uspostavljanja elektronskih evidencija sa podacima građana u okviru sistema elektronske uprave u Srbiji. 

U banci
Foto: Profimedia/ilustracija

- Zahvaljujući timskom radu Ministarstva unutrašnjih poslova, Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, kabineta predsednice Vlade, a uz tehničku asistenciju Kancelarije za IT i eUpravu, konačno je uspostavljena i ova elektronska evidencija. Podaci iz elektronske evidencije državljana su dostupni i kroz korišćenje informacionog sistema za razmenu podataka po službenoj dužnosti (eZUP), tako da će sve institucije koje koriste ovaj informacioni sistem, u skladu sa odobrenim pravima, moći da pristupaju podacima o državljanima na teritoriji cele Srbije - direktor Kancelarije Mihailo Jovanović.

On je dodao da su izdate Instrukcije jedinicama lokalne samouprave u vezi s prenosom podataka s jasnim rokovima za završetak posla. 

BONUS VIDEO: USPEŠNO LETENJE "SOVE" Avion Utve moći će da vozi turiste, ali i da nosi oružje, a koštaće do 350.000 EVRA

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Clear sky
26 Beograd