fbpx
Skip to main content
Saudijska Arabija

Kriza drma i šeike! Najbogatije arapske zemlje prvi put u istoriji uvode PDV!

Foto: Profimedia
Monarhije Persijskog zaliva dugo privlačile strane radnike obećanjima o lagodnom životu bez poreza

Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati će od naredne godine uvesti porez od pet odsto na većinu robe i usluga kako bi uvećali budžetske prihode posle kolapsa cena nafte.

Dve zemlje su dugo privlačile strane radnike obećanjima o lagodnom životu bez poreza, ali su se sada odlučile na uvođenje poreza na dodatu vrednost na širok spektar proizvoda, kao što su hrana, odeća, elektronika i benzin, ali i na račune za telefon, vodu, struju i hotelske rezervacije, prenosi agencija AP.

Elda Ngombe (23), svršena studentkinja koja traži posao u Dubaiju, kaže da je uplašena zbog tog poskupljenja jer je već sve vrlo skupo u Dubaiju.

- Činjenica da će sve poskupeti za još pet posto je ludost - smatra Ngombe.

Od novog poreza biće izuzeti pojedini lekovi, avio-karte, školarine i prodaja nekretnina. U Emiratima će i visoko obrazovanje biti oporezovano kao i dodatni troškovi koji roditelji plaćaju školama za uniforme, knjige i obroke.

Dubai
Dubai
Foto: Profimedia

Druge zemlje iz Persijskog zaliva bi, kako se očekuje, trebalo da primene sopstvene PDV šeme u narednim godinama.

- Ako uporedite sa Evropom nije skupo. Samo je skupo iznajmljivanje smeštaja i hrana - kaže Vera Klemnet, majka i menadžer jednog lanca restorana u Dubaiju koja živi u tom gradu tri godine.

Troškovi života u Emiratima će poskupeti za oko 2,5 odsto naredne godine zbog PDV-a, plate će ostati iste, a Vlada očekuje da će prikupiti oko 12 milijardi dirhama (3,3 milijarde dolara) od poreza, izvestio je list "Nešnel" iz Abu Dabija.

U međuvremenu, Saudijska Arabija je nedavno najavila najveći budžet u svojoj istoriji, kojim se predviđa povećanje budžetskih rashoda na 978 milijardi rijala (261 milijarda dolara) u narednoj fiskalnoj godini, dok su prihodi projektovani u iznosu od 783 milijarde rijala (208,8 milijardi dolara).

Međunarodni monetarni fond je zemljama izvoznicama nafte u Persijskom zalivu preporučio da uvedu poreze kako bi uvećale prihode iz nenaftnih sektora, kao i da povećaju poreze na profite korporacija.

U skladu sa preporukama, Saudijska Arabija i Emirati su ovog leta uveli stoprocentni porez na cigarete i energetska pića.

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Clear sky
15 Beograd