fbpx
Skip to main content
Kuba

KUBA MENJA USTAV: Prvi put priznaje privatnu svojinu i otvara put za legalizaciju gej brakova

Foto: Profimedia
U novoj godini, kada Kuba slavi šest decenija od pada Batistinog diktatorskog režima o pobede revolucije, ova zemlja dobiće novi ustav, prvi posle usvojenog u jeku hladnog rata 1976.

Referendum na kojem će građani Kube potvrditi novi osnovni zakon, u kojem se i dalje zadržava komunistički jednopartijski sistem, ali prvi put priznaje privatna svojina i postepeno otvara put za legalizaciju gej brakova, zakazan je za 24. februar. 

Globalne berze "u zelenom" na vest o pregovorima Kine i SAD

Migel Dijaz Kanel, koji je pre osam meseci preuzeo predsedničku funkciju od svog mentora Raula Kastra, na svom tviter nalogu 2019. je proglasio za godinu izazova, bitaka i pobeda. Kastrov naslednik smatra da će proces donošenja ustava uz direktno učešće građana samo ujediniti Kubance i ponovo pokazati da je reč o istinskoj demokratiji zasnovanoj na revoluciji.

Njegov potpredsednik Salvador Mesa je izjavio kako očekuje da većina Kubanaca glasa za novi ustav, koji je već jednoglasno podržao parlament 22. decembra, jer su u njegovoj izradi svojim predlozima učestvovali i građani.

Državni sekretar Homero Kosta je poručio da je 60 odsto teksta postojećeg ustava tokom višemesečne javne rasprave pretrpelo izmene. 

Ova karipska zemlja, koja je tek početkom decembra svojim građanima učinila internet dostupnim i preko mobilnih telefona, lansirala je na Tviteru nekoliko haštagova "Mi smo Kuba", "Mi smo kontinuitet" i "Ja glasam za" kako bi animirala građane da u što većem broju podrže nove ustavne promene. Ova provladina akcija preko društvenih mreža bi trebalo da parira kampanji "Glasam protiv" koju su već pokrenuli pojedini kritički nastrojeni blogeri nezadovoljuni obimom ustavnih promena.

Za sve je "kriv" AJFON: Zlato na svetskim berzama odavno NIJE BILO SKUPLJE

Zanimljivo je da u poslednjoj verziji predloga ustava ponovo uveden cilj "napretka prema komunizmu" koji je bio isključen iz prve verzije dokumenata.

Iako se i dalje zadržava centralizovana planska ekonomija, nove ustavne odredbe konačno ozakonjuju ono što je u poslednjoj deceniji u svetu prepoznato kao modernizacija Kube.

Tako se u političkom sistemu prvi put posebno definiše i uloga premijera koji će zajedno sa predsednikom i lokalnim guvernerima predvoditi državu. 

Detalj sa Kube
Foto: Profimedia/ilustracija

Uvodi se i starosno, ali i vremensko ograničenje za predsedničku dužnost, nakon što su pokojni revolucionarni vođa Fidel Kastro i njegov mlađi brat Raul Kastro vladali zemljom gotovo šest decenija.

Značajna promena je i formalna legalizacija privatne svojine, koja je započeta još u vreme Fidelovog brata Raula Kastra dopuštanjem prodaje kuće i automobila, što je dovelo do pravog buma trgovine nekretninama, ali i omogućavanjem da više od pola miliona Kubanaca samostalno krene u preduzetničke vode.   

Nova praksa ŠVAJCARACA - KRAJ BANKARSKIH TAJNI

Po prvi put se stvara mogućnost i za formiranje radničkih kooperativa koje bi uz privatne firme trebalo da razdrmaju stagnirajuću državnu privredu.

Obraćajući se skupštini, kubanski predsednik je rekao da se u idućoj godini očekuje slab privredni rast od 1,2 odsto, otprilike isti kao u 2018. Zbog toga je neophodno da se u ekonomiji države jače uključi privatni biznis, privatno-javna partnerstva. On je najavio i ozbiljnu borbu protiv slučajeva pronevera državnog novca i korupcije u javnom sektoru.

Havana
Foto: Profimedia

- Povešćemo etičku borbu protiv korupcije, nezakonitosti i društvene nediscipline - poručio je Migel Dijaz Kanel, obećavajući da će vlada ubuduće biti otvorenija prema zahtevima naroda. 

U tu svrhu gotovo svi ministri su dobili nalog da otvore naloge na društvenim nalogima kako bi mogli da direktno dobijaju sugestije od građana. Predsednik Kube kaže da ima dosta pitanja koja zaslužuju odgovor države.

- Daćemo odgovore što pre budemo mogli, a na neka pitanju na koja u ovom trenutku nemamo odgovore, nećemo prestati da tražimo.

U svom govoru u parlamentu Kanel nije pomenuo jedinstveni dvovalutni sistem koji je od uvođenja i konvertibilnog pezosa za strance 1994. godine napravio prilično problema u ekonomiji države. Pre nego što je odstupio sa vlasti u aprilu Raul Kastro je monetarno ujednačavanje dve postojeće valute nazvao urgentnim problemom koje treba rešiti.

Tramp smirio tržišta poslednjeg dana turbulentne 2018. godine

U toku javne rasprave najviše kontroverzi je u javnosti izazvao član 68, koji je brak definisao kao zajednicu dve osobe, a ne muškarca i žene, kao što piše u ustavu iz 1976. godine. Kako su javili kubanski mediji, na taj član ustava je stiglo najviše komentara građana i većina njih je tražila da se član 68 izostavi, što je i urađeno u konačnom predlogu koji je usvojio parlament.

Vlada je, ipak, obećala da će pitanje gej brakova rešiti novi porodični zakon, koji će se takođe naći na referendumu u naredne dve godine. I sam predsednik Dijaz Kanel, kada je stupio na dužnost predsednika, najavio je da će se boriti za rešavanje tog problema i eliminaciju bilo kakvog nasilja u društvu.

Na izostavljanje ovog spornog člana reagovala je i najveća promoterka LGBT populacije na Kubi, Marija, ćerka Raula Kastra.

Zastava LGBT
Foto: Profimedia/ilustracija

- Borba se nastavlja. Hajde prvo da kažemo "da" novom ustavu. A onda da zbijemo redove i donesemo porodični zakon koji će biti napredniji od ustava - poručila je Marija Kastro preko "Fejsbuka".

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD svet

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Pretežno oblačno
17 Beograd