fbpx
Skip to main content
narodna-banka-srbije

KUPOVINA ZLATA JE POKAZATELJ EKONOMSKE STABILNOSTI: Guvernerka NBS o odluci države da kupuje "najdragoceniji metal"

Foto: Srbija Danas / Saša Džambić
Guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković izjavila je da visok nivo ukupnih deviznih rezervi, kakav ima Srbija, predstavlja garant sposobnosti naše zemlje da odgovori na sve ekonomske izazove.

- Kupovina zlata za devizne rezerve dodatno učvršćuje finansijsku stabilnost i ukupnu stabilnost države - rekla je guvernerka NBS Jorgovanka Tabaković, podsećajući da je od 2012. godine do danas Srbija kupila blizu sedam tona zlata za devizne rezerve.

Ona je navela da u ovom trenutku raspolažemo sa 20,81 tonom zlata ili 6,7 odsto deviznih rezervi. Od susednih zemalja samo Rumunija ima vece procentualno ucešce u deviznim rezervama.

HUMANOST STOČARA UJEDINILA ZEMLJU: Porodici vukovi poklali stado, a kolege odmah reagovale! (VIDEO)

HUMANOST STOČARA UJEDINILA ZEMLJU: Porodici vukovi poklali stado, a kolege odmah reagovale! (VIDEO)

Svet se davi u smeću: Države sada "ratuju" otpadom koji bi mogao da napuni 4,8 miliona olimpijskih bazena

Svet se davi u smeću: Države sada "ratuju" otpadom koji bi mogao da napuni 4,8 miliona olimpijskih bazena

PROIZVODIĆE BETON OD "OTPADA": Neverovatan patent mladog srpskog naučnika

PROIZVODIĆE BETON OD "OTPADA": Neverovatan patent mladog srpskog naučnika

- Najveci deo zlatnih rezervi kojima raspolažemo, 95 odsto, cuva se u Srbiji, u trezoru NBS, dok se, kao nasledeno stanje, ostatak rezervi zlata od 1,01 tone cuva kod medunarodne finansijske organizacije BIS u Bazelu - rekla je guvernerka.

Ona je dodala i da NBS otkupljuje poluge zlata iz domacih izvora, imajuci u vidu da se radi o jednoj od najsigurnijih klasa aktive deviznih rezervi i nastavice sa praksom kupovine zlata. Ona je navela i da su na domacem deviznom tržištu u poslednje dve godine prisutni pritisci ka jacanju dinara kao rezultat dobrih ekonomskih pokazatelja Srbije i perspektiva za njen dalji razvoj. 

- Od aprila 2017. do sada, dinar je ojacao u odnosu na evro za 5,1%, a NBS je neto kupila oko 2,8 milijardi evra da bi sprecila prekomerno jacanje domace valute. Jacanje dinara nastavljeno je u nešto blažoj meri i u 2019. godini. Dinar je tokom prva cetiri meseca ove godine ojacao prema evru za 0,2 odsto - rekla je Tabaković.

Na pitanje kako najbolje sacuvati svoj novac, kaže da je dinarska štednja isplativija i u kratkom i u dugom roku. 

- Štednja stanovništva nastavila je da raste i u ovoj godini i dostigla je nove najviše vrednosti. Krajem aprila dinarska štednja iznosila je 66,8 milijardi dinara, a devizna 10,3 mlrd evra. Posebno želim da istaknem rast dinarske štednje stanovništva, jer je ona znak veceg poverenja u domacu valutu. Pošto je u 2018. povecana za 22%, na 61,1 miijardi dinara, što je najveci rast od 2013. kada su kamatne stope na štednju bile na znatno višem nivou, dinarska štednja stanovništva je nastavila snažan rast i u 2019. i za cetiri meseca povecana je za 5,7 mlrd dinara - rekla je Tabaković.

Zlato
Zlato
Foto: Profimedia

Tome doprinose stabilnost cena i relativna stabilnost deviznog kursa, viša kamata na dinarsku u odnosu na štednju u devizama, kao i povoljniji poreski tretman dinarske štednje. Ona je rekla i da je zahvaljujuci punoj koordinaciji NBS i Vlade, otpornost i stabilnost naše ekonomije ojacana na trajnim osnovama, što našu zemlju cini privlacnom destinacijom za ulaganja.

- Znatno smo smanjili unutrašnju neravnotežu u 2019, kao i protekle dve godine, beležimo fiskalni suficit, a od 2016. i smanjenje javnog duga. Inflacija je vec duže od pola decenije niska i stabilna, imamo relativnu stabilnost kursa dinara i stabilnost finansijskog sistema.

Navodi i da je u prethodne cetiri godine neto priliv po osnovu stranih direktnih investicija bio više nego u celini dovoljan za pokrice tekuceg deficita, uz smanjenje spoljnog duga Srbije.  Kada je u pitanju formula za povecanje penzija, kaže je politika plata i penzija pitanje za Vladu Srbije, i da će ona pažljivo, kao i do sada, da odmeri koje rešenje je najbolje.

- NBS će kao i do sada uciniti sve što je u njenoj nadležnosti da inflacija ostane niska i stabilna, odnosno da ocuva kupovnu moc naših gradana, kao i da ostvarivanjem svojih ciljeva doprinosi održivom ekonomskom rastu naše zemlje - poručuje Tabaković.

Povodom tendera za prodaju Komercijalne banke kaže da je ukrupnjavanje bankarskog sektora prirodna posledica konkurencije na tržištu Srbije, ali i dešavanja u maticnim bankama i zemljama iz kojih te banke dolaze.

Trgovinski rat između Kine i SAD ne jenjava: Carina na američke kondome, klavire, ping-pong loptice…

Trgovinski rat između Kine i SAD ne jenjava: Carina na američke kondome, klavire, ping-pong loptice…

Iznajmi stan na dan i stižu ti poreznici na vrata, a tek novčane kazne od nekoliko stotina hiljada dinara...

Iznajmi stan na dan i stižu ti poreznici na vrata, a tek novčane kazne od nekoliko stotina hiljada dinara...

Meso iz Srbije bezbedno: Kompanije treba da se prilagode pravilima

Meso iz Srbije bezbedno: Kompanije treba da se prilagode pravilima

- Naš posao je da vodimo racuna da se taj proces odvija uz ocuvanje stabilnosti i zaštitu interesa deponenata. Raduje nas što postoji interesovanje i stranih i domacih investitora za dolazak na bankarsko tržište Srbije i svakog ko ispunjava propisane uslove cemo podržati - zaključila je Tabaković.

Govoreći o razgovorima sa predstavnicima MMF kaže da je ocena MMF-a da je inflacija pod kontrolom, a finansijski sistem je dodatno ojacan, a da smo nastavili i sa dobrim rezultatima u smanjenju nivoa problematicnih kredita. Dodaje i da su ocene misije MMF-a važne jer predstavljaju dodatnu potvrdu kredibiliteta našeg ekonomskog programa i povoljnih izgleda ekonomije Srbije, a NBS će i u buduće radtiti na očuvanju stabilnosti.

 

Pročitajte i:

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Clear sky
15 Beograd