fbpx
Skip to main content
sadam husein

Kuvajt kreditira obnovu Iraka sa DVE MILIJARDE dolara, a Sadam Husein je pre 10 godina NAPAO tu državu

Foto: Profimedia/ilustracija
Neverovatna donacija

Kuvajtski vladar, šeik Sabah Al Ahmad Al Sabah, objavio je danas da će njegova zemlja dati 1,0 milijardu dolara kredita i 1,0 milijardu dolara direktnih investicija da bi pomogla obnovu Iraka, što je, prema oceni agencije AP, neverovatna donacija jer je pre samo deset godina Sadam Husein napao tu malu, naftom bogatu državu.

Ponuda šeika Sabaha, kako ocenjuje američka agencija, ukazuje na duboku zainteresovanost njegove zemlje da Irak postane mirna i stabilna zemlja posle rata protiv pripadnika Islamske države i haosa koji je usledio nakon invazije na Bagdad 2003. godine, koju su predvodile SAD.

- Ovaj veliki skup zajednica iz sveta koje su danas prisutne ovde, odraz je velikih stradanja koje je Irak pretrpeo u suočavanju s terorizmom - rekao je šeik Sabah na samitu donatora u Kuvajtskom gradu Bajan Palas.

Sabah Al Ahmad Al Sabah
Foto: Profimedia

- Irak ne može započeti misiju obnove bez podrške, zbog čega smo se danas i okupili ovde iz celog sveta da stanemo uz Iračane - dodao je on.

Ovoj zemlji je za misiju obnove potrebno mnogo više donacija, budući da Irak traži pomoć od donatora u iznosu od 88,2 milijarde dolara, dodaje AP.

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Clear sky
-5 Beograd