fbpx
Skip to main content
lasta

RUSI SVE BLIŽE KUPOVINI "LASTE": Najveće srpsko saobraćajno preduzeće ide u privatizaciju

Foto: Printscreen/Youtube/Lazar Vesic
Ruska kompanija "Sinara-Transportne mašine" izrazila kroz pismo o namerama zainteresovanost za kupovinu "Laste"

Samo deset dana nakon posete "Lasti", ruska kompanija "Sinara-Transportne mašine" je poslala pismo o namerama i tim postupkom pokazala svoju zainteresovanost za kupovinu najstarijeg i najvećeg srpskog saobraćajnog preduzeća, čija bi privatizacija trebalo da se oglasi do kraja juna.

OD 5. JULA VIŠE OD 100.000 VOZILA NEĆE MOĆI DA BUDE REGISTROVANO: Jedan uređaj postao najtraženija roba u Srbiji!

OD 5. JULA VIŠE OD 100.000 VOZILA NEĆE MOĆI DA BUDE REGISTROVANO: Jedan uređaj postao najtraženija roba u Srbiji!

SRPSKA "ISPLIVALA" IZ KRIZE: Prošla godina bila godina oporavka u odnosu na prethodnu

SRPSKA "ISPLIVALA" IZ KRIZE: Prošla godina bila godina oporavka u odnosu na prethodnu

SJAJNA VEST! Brisel doneo odluku - u zemlje EU moći ćemo sa BILO KOJOM vakcinom

SJAJNA VEST! Brisel doneo odluku - u zemlje EU moći ćemo sa BILO KOJOM vakcinom

Ovakva brzina u reagovanju jasan je znak da delegacija ove kompanije, koju je predvodio vlasnik Dmitrij Pumpjanski, zadovoljna onim što je videla u Beogradu. Da je to tako pokazuje i što su poslali i predlog ugovora o poštovanju tajnosti podatka vezanih za srpsku firmu.

Dobijene dokumente rukovodstvo "Laste" je prosledilo Ministarstvu privrede, koje treba da definiše dalje smernice u postupanju nakon pokazanog interesovanja Rusa. To podrazumeva i davanje saglasnost o dostavljanju podataka iz lične karte preduzeća koji obuhvataju i procenu konsultantske kuće "Beoconex" po kojoj 100 odsto "Lastinog" kapitala vredi 73 miliona evra dok su 300 do 500 radnika prekobrojni i treba da im se obezbedi otpremnina. Ta procena vrednosti ovih dana se koriguje nakon poslovnih rezultati iz prethodne godine. 

Reč je o firmi koja posluje u okviru investicione grupacije "Sinara" koja se pored projektovanja i proizvodnje železničkih vozila, dizel agregata, lakih šinskih sistema, lokomotiva, bavi i ulaganjem u poslovanje i unapređenje drugih biznisa. Osnovana je 2001. godine i važi za jednu od uspešnijh kompanija u Rusiji koja zapošljava oko 19.000 ljudi. I pored toga što "Lastina" delatnost nije deo portfolia "Sinare", odnosno ne bave saobraćajem, oni funkcionišu kao investicioni fond, zbog čega su i zainteresovani za kupovinu srpskog saobraćajnog preduzeća.

Tako bar tvrdi naš izvor iz Nemanjine 11 koji navodi da ovakava brzina u reagovanju Rusa jasno ukazuje da imaju ozbiljnu nameru da se uključe u proces privatizacije "Laste".

lasta
Foto: Printscreen/Youtube/Lazar Vesic

 

- Dolazak samog vlasnika, gospodina Pumpjanskog, koji je predvodio delegaciju, bio je prvi signala da on lično želi da proveri potencijal "Laste" i da vidi da li se isplati ulaganje u nju. Samo deset dana nakon što se vratio u Moskvu on je slanjem pisma o namerama i predloga ugovra o tajnosti podataka, pokazao da je zadovoljan onim što je video. Sada je sve u rukama Ministartva privrede kome je rukovodstvo "Laste" prosledilo dokumentaciju dobijenu od Rusa i čeka se njihove instrukcije za dalja postupanje - navodi naš sagovornik.

- Ono može da definiše kao uslov da novi vlasnik treba da se bavi saobraćajem i da poseduje određen broj autobusa, kao što je bilo 2007. godine, što bi Rusima bila rampa da konkurišu. Međutim, postoje indicije da se to neće tražiti od budućeg kupca jer su Rusi naglasili da kupovinom "Laste" neke od njenih pogona žele da koriste i kao hale za izradu autobusa na CNG pogon, koji će uskoro početi da proizvode. Upravo taj deo je njihov adut koji je posebno zainteresovao srpske zvaničnike. Pored toga Rusi su spremni da ponude solidnu cenu za kupovinu firme i novac za obnovu voznog parka. Ipak, treba sačekati objavljivanje tendera i videti ko će se sve javiti jer pored Rusa još neke firme su se interesovale za "Lastu" - kaže izvor.

Direktor "Laste" potvrdio informacije iz Vlade

Direktor A.D."Lasta" Vladan Sekulić, potvrdio je da je ruska kompanija "Sinara-Transportne mašine" izrazila zainteresovanost za privatizaciju kompanije odnosno da je poslala pismo o namerama.

- Ako imate tu informaciju iz Vlade ona je tačna jer oni imaju prave informacije. Mi smo dokumentaciju koju smo dobili od Rusa prosledili Ministartvu privrede koji vodi postupak privatizacije. Loptica je sada u njihovom dvorišti i oni će, uz saglasnost Vlade, da definišu naše dalje korake. Mi smo u komunikaciji sa Ministarstvom privrede i čekamo dalje instrukcije po pitanju Rusa ili bilo koga ko će se pojaviti kao eventualno zainteresovana firma u procesu naše privatizacije - kaže Sekulić .

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Slaba kiša
13 Beograd