fbpx
Skip to main content
Beograd, ljudi, šetnja

Lepe prognoze za Srbiju: 2018. biće najbolja turistička godina

Foto: Srbija Danas / Saša Džambić
Očekuje se devizni prliv od oko 1,35 milijardi evra

Ova godina će bez sumnje biti najbolja turistička godina u Srbiji, izjavio je danas ministar trgovine, turizma i telekomunkacija Rasim Ljajić koji očekuje da će devizni prliv od turizma u 2018. biti oko 1,35 milijardi evra. 

Ljajić je novinarima na manifestaciji "Fiš fest" rekao da su prvih šest meseci 2018. bili odlični, da je za 11 odsto veći broj gostiju u odnosu na isti period prošle godine, za 13 odsto veći broj noćenja i čak 13 odsto veći devizni priliv, koji je u prvoj polovini godine iznosio 528 miliona evra. 

- Sve ovo ukazuje da ćemo se približiti ostvarenju ciljeva koje smo zacrtali ppčetkom godine, a to je 3,5 miliona gostiju, od toga blizu 1,7 miliona stranaca, devizni priliv oko 1,35 milijardu evra i više od 9,5 miliona noćenja - rekao je Ljajić i naveo da se uskoro očekuju podaci za jul. 

Na pitanje novinara da li se ove godine neka destinacija izdvojila kao hit kada je reč o domaćem turizmu, Ljajić kaže da je bez sumnje Sokobanja zabeležila rekordan rast broja i gostiju i noćenja, odnosno 90 odsto veći broj dolazaka i noćenja nego što je to bilo u prethodnom periodu. 

Rasim Ljajić
Foto: Profimedia

- Raduje nas da, pored ovih pet ključnih destinacija koje privlače preko 75 odsto gostiju - Beograd, Novi Sad, Vrnjačka Banja, Zlatibor i Kopaonik, sve više dobijamo i nove turističke destinacije koje će se vrlo brzo priključiti ovoj slavnoj petorci. Sokobanja se tome približava - kaže Ljajić. 

Ako, kaže, bude ispunjeno planirano, Donje Podunavlje vidi kao budući turistički hit. 

Ove godine, dodaje, biće završena i Ramska tvrđava, na obali Dunava, između Kostolca i Velikog Gradišta, a najvećim delom biće završena i Golubačka tvrđava. 

- To će biti jedan dodatni sadržaj koji će, sasvim sigirno, biti interesantan, posebno za strane goste i turiste - naveo je Ljajić.

 

Pročitajte i:

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Slaba kiša
12 Beograd