Skip to main content
 • Read more iso Hronika

  NAJPOZNATIJI DON SA DORĆOLA: Bio je advokat kriminalcima, svi su ga se plašili! Završio je uzidan u temelj?!

 • Read more Darko Lazić VIP

  UTEGLA SE, STOMAK U PRVOM PLANU! Pogledajte kako Darkova verenica izgleda u PETOM mesecu trudnoće, PUCA

 • Read more KK Crvena zvezda Košarka

  DELIJE BESNE NA TVITERU: Evo šta ih najviše BOLI

 • Read more Džihadisti Region

  Sprečen MASAKR Islamske države u Severnoj Makedoniji: Informacija stigla u poslednji čas, sprovode se mere za ZAŠTITU GRAĐANA!

 • Read more San Društvo

  NE PIŠE VAM SE DOBRO! Sanjali ste mamu ili tatu? Značenje tog sna neće vam se nimalo dopasti

 • Read more Lift Uvrnuto

  MANIJAČE JEDAN Zaglavio se u liftu sa se*si plavušom! Ona počela da se SKIDA, a on je GAZIO (VIDEO)

 • Read more Luna Đogani Zadruga

  SAT VREMENA PRE EMISIJE! U Zadruzi pušteno OVO - NISU TREPTALI! LUNA nije želela da gleda, NEVERICA

Svetska banka

LEPE VESTI: Svetska banka zadovoljna saradnjom sa Srbijom

Foto: Profimedia
Resorno ministarstvo Republike Srbije i izvršni direktor švajcarske konstituence u Svetskoj banci Verner Gruber ocenili su danas u Beogradu da postoji veoma dobra saradnja te međunarodne finansijske institucije i Srbije.

Kako je saopšteno iz Ministarstva finansija, sastanak je bio posvećen realizaciji zajedničkih projekata i daljoj saradnji Svetske banke i Srbije, čije se učešće u radu savetodavnih organa Banke odvija preko konstituence Švajcarske, koja zastupa njene interese.

Iz resornog ministarstva poručuju da je pozicija Srbije danas potpuno drugačija nego pre nekoliko godina, a pre svega zahvaljujući dobrim makroekonomskim rezultatima i fiskalnoj konsolidaciji.

Ivanka Tramp predsednik Svetske banke?! Oglasila se i Bela kuća povodom toga

- U tom smislu će se i razmatrati novi Okvir za saradnju sa Svetskom bankom koji se donosi za narednih nekoliko godina, a koja će se zasnivati na drugačijim osnovama nego postojeća, pre svega, zahvaljujući tome što nam je ekonomija trenutno mnogo stabilnija, kažu iz ministarstva. 

svetska banka
Foto: Profimedia

Postojeći Okvir za saradnju koji važi do sledeće godine, predviđa odobravanje 13 novih zajmova ukupne vrednosti 1,6 milijardi dolara (1,45 milijardi evra).

Najveći deo njih se odnosi na zajmove za implementaciju razvojnih politika.

Ministarstvo finansija
Foto: Profimedia

Kada je reč o saradnji u ovoj godini, na osnovu budžeta Srbije za 2019. planirana su nova zaduženja po osnovu kredita Svetske banke do iznosa od 465 miliona dolara.

- To su projekti koji su namenjeni za unapređenje katastra nepokretnosti, za unapređenje e-uprave, za olakšavanje regionale trgovine i transportne olakšice, za modernizaciju poreske administracije, za podsticanje rasta preduzetništva - napominju iz ministarstva.

SVETSKA BANKA POVEĆALA PROJEKCIJU RASTA ZA SRBIJU, A SMANJILA ZA SVET: Srpska privreda će rasti ove i naredne dve godine

Gruber je ocenio da je saradnja Srbije i Svetske banke na zavidnom nivou, kao i da će uskoro početi proces izrade novog Okvira za saradnju koji će važiti u narednih nekoliko godina.

- Saradnja Svetske banke s nekom određenom zemljom uvek je bazirana na nekom dogovorenom Okviru koji se odnosi na period od četiri ili pet godina. Za Srbiju se postojeći okvir završava 2020. godine tako da je neophodno da počenemo pripreme za novi Okvir koji će važiti u narednih nekoliko godina - rekao je Gruber. 

Predsednik Svetske banke podneo ostavku: Džim Jong Kim se odmah priključio jednoj firmi!

Istakao je da je to odlična prilika za Srbiju da identifikuje šta će biti njeni prioriteti u narednom periodu.

On je istakao da postoji dobra saradnja u mnogim oblastima, kao i da postoji podrška vlade i institucija, s jedne, ali i razvoj privatnog sektora, s druge strane.

Gruber je rekao da mu je drago što je Međunarodna finansijska korporacija (IFC), koja je deo Svetske banke, veoma aktivna u Srbiji po pitanju privatnog sektora, a posebno kada je reč o velikim projektima kao što je koncesija aerodroma "Nikola Tesla" i izgradnja postrojenja za preradu otpada u Vinči.

Nema iskustva, ali ima podršku tate: Ivanka Tramp kandidat za predsednika svetske institucije

Grupaciju Svetske banke čine Međunarodna banka za obnovu i razvoj (IBRD), Međunarodna finansijska korporacija (IFC), Međunarodna asocijacija za razvoj (IDA), Multilateralna agencija za osiguranje investicija (MIGA) i Međunarodni centar za rešavanje investicionih sporova (ICSID). 

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD energetika

Vremenska prognoza
Clear sky
2 Beograd