Skip to main content
 • Read more Zadruga Zadruga

  MARKO SVE ISPLANIRAO!? Miljković namerava da OSTAVI Lunu, a evo i KADA!? ISPLIVALO SVE, Luna još NE ZNA!

 • Read more Notr Dam Svet

  (VIDEO) Snimak koji najbolje pokazuje posledice katastrofe u Notr Damu

 • Read more Mesto zločina Region

  UŽAS NA SEOSKOM IMANJU: Brat i sestra pronađeni mrtvi, telo muškarca unakaženo

 • Read more Milo Đukanović i Duško Knežević Region

  MILO TUŽIO KNEŽEVIĆA I CRNOGORSKI MEDIJ: Malo mu bogatstvo, pa zahteva odštetu od STO HILJADA EVRA!

 • Read more Aleksandra Subotić Zadruga

  LAGALA SVE! Aleks izletela UPLAKANA NAPOLJE, UHVAĆENA JE! Isplivala istina o NJENOJ vezi sa Davidom!

 • Read more arktik Svet

  NAUČNICI NA ANTARKTIKU PRONAŠLI TRAG STAR 200 MILIONA GODINA! Tokom ekspedicije otkrivena neverovatna stvar!

 • Read more Budućnost - Crvena zvezda Košarka

  NECENZURISANO: Objavljen snimak UŽASA iz Morače! Evo kakvu su TORTURU pretrpeli Topić i Čović (VIDEO)

Svetska banka

LEPE VESTI: Svetska banka zadovoljna saradnjom sa Srbijom

Foto: Profimedia
Resorno ministarstvo Republike Srbije i izvršni direktor švajcarske konstituence u Svetskoj banci Verner Gruber ocenili su danas u Beogradu da postoji veoma dobra saradnja te međunarodne finansijske institucije i Srbije.

Kako je saopšteno iz Ministarstva finansija, sastanak je bio posvećen realizaciji zajedničkih projekata i daljoj saradnji Svetske banke i Srbije, čije se učešće u radu savetodavnih organa Banke odvija preko konstituence Švajcarske, koja zastupa njene interese.

Iz resornog ministarstva poručuju da je pozicija Srbije danas potpuno drugačija nego pre nekoliko godina, a pre svega zahvaljujući dobrim makroekonomskim rezultatima i fiskalnoj konsolidaciji.

Ivanka Tramp predsednik Svetske banke?! Oglasila se i Bela kuća povodom toga

- U tom smislu će se i razmatrati novi Okvir za saradnju sa Svetskom bankom koji se donosi za narednih nekoliko godina, a koja će se zasnivati na drugačijim osnovama nego postojeća, pre svega, zahvaljujući tome što nam je ekonomija trenutno mnogo stabilnija, kažu iz ministarstva. 

svetska banka
Foto: Profimedia

Postojeći Okvir za saradnju koji važi do sledeće godine, predviđa odobravanje 13 novih zajmova ukupne vrednosti 1,6 milijardi dolara (1,45 milijardi evra).

Najveći deo njih se odnosi na zajmove za implementaciju razvojnih politika.

Ministarstvo finansija
Foto: Profimedia

Kada je reč o saradnji u ovoj godini, na osnovu budžeta Srbije za 2019. planirana su nova zaduženja po osnovu kredita Svetske banke do iznosa od 465 miliona dolara.

- To su projekti koji su namenjeni za unapređenje katastra nepokretnosti, za unapređenje e-uprave, za olakšavanje regionale trgovine i transportne olakšice, za modernizaciju poreske administracije, za podsticanje rasta preduzetništva - napominju iz ministarstva.

SVETSKA BANKA POVEĆALA PROJEKCIJU RASTA ZA SRBIJU, A SMANJILA ZA SVET: Srpska privreda će rasti ove i naredne dve godine

Gruber je ocenio da je saradnja Srbije i Svetske banke na zavidnom nivou, kao i da će uskoro početi proces izrade novog Okvira za saradnju koji će važiti u narednih nekoliko godina.

- Saradnja Svetske banke s nekom određenom zemljom uvek je bazirana na nekom dogovorenom Okviru koji se odnosi na period od četiri ili pet godina. Za Srbiju se postojeći okvir završava 2020. godine tako da je neophodno da počenemo pripreme za novi Okvir koji će važiti u narednih nekoliko godina - rekao je Gruber. 

Predsednik Svetske banke podneo ostavku: Džim Jong Kim se odmah priključio jednoj firmi!

Istakao je da je to odlična prilika za Srbiju da identifikuje šta će biti njeni prioriteti u narednom periodu.

On je istakao da postoji dobra saradnja u mnogim oblastima, kao i da postoji podrška vlade i institucija, s jedne, ali i razvoj privatnog sektora, s druge strane.

Gruber je rekao da mu je drago što je Međunarodna finansijska korporacija (IFC), koja je deo Svetske banke, veoma aktivna u Srbiji po pitanju privatnog sektora, a posebno kada je reč o velikim projektima kao što je koncesija aerodroma "Nikola Tesla" i izgradnja postrojenja za preradu otpada u Vinči.

Nema iskustva, ali ima podršku tate: Ivanka Tramp kandidat za predsednika svetske institucije

Grupaciju Svetske banke čine Međunarodna banka za obnovu i razvoj (IBRD), Međunarodna finansijska korporacija (IFC), Međunarodna asocijacija za razvoj (IDA), Multilateralna agencija za osiguranje investicija (MIGA) i Međunarodni centar za rešavanje investicionih sporova (ICSID). 

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD energetika

Vremenska prognoza
Clear sky
7 Beograd