fbpx
Skip to main content
Kupovina

LEPE VESTI ZA GRAĐANE SRBIJE: U 2019. godini standard raste, kupovna moć SVE VEĆA!

Foto: Profimedia/ilustracija
Građani u tek započetoj 2019. godini mogu da se nadaju malom rastu standarda, ekonomisti kažu oko četiri odsto. Državne institucije ulaze sa zabranom zapošljavanja, ali se "pojačanje" očekuje u privatnim redovima. Bankari, veruju stručnjaci, nemaju opravdanja da u predstojećoj godini obračunavaju veće kamate. A dokle je zajam povoljan, cene kvadrata u Srbiji - neće padati.

Da bi se osetnije povećao standard ljudi, ekonomista Milojko Arsić napominje da je potrebno da prođe bar pet godina, u toku kojih će realne zarade iz godine u godinu rasti po stopi od oko četiri odsto. Zarade bi u tom slučaju kroz pet godina imale za više od 20 odsto veću kupovnu moć nego sada.

Stigle žalbe: Venecuela počela proces protiv Amerike zbog trgovinskih sankcija!

- U evrima njihov rast mogao bi da bude nešto veći, i one bi dostigle vrednost do 550-600 evra - dodaje Arsić. - Ovakvo povećanje kupovne moći zarada je vrlo optimistično i ono podrazumeva da se proizvodnja u narednih pet godina povećava po stopi od 4,5-5 odsto, što će biti teško ostvarivao imajući u vidu niske investicije, slabe institucije i spore strukturne reforme. Zaposleni u sektoru države će od početka naredne godine imati u proseku veće plate za devet odsto. Kada je u pitanju državni sektor u narednoj godini ne postoji opravdanje za dodatno povećanje plata.

Ima opravdanja da se razmotri povećanje plata u javnim preduzećima u kojima one nisu rasle od 2014. Ali samo za preduzeća koja dobro posluju i imaju visoke investicije, kao i za one zaposlene čije su plate niže od tržišnih, pa se preduzeća suočavaju sa odlivom kadrova.

kupovina
Foto: Srbija Danas

SAD i Kina počele direktne trgovinske pregovore

- U nekim segmentima, poput zdravstva, biće potrebno dodatno zapošljavanje - veruje Milojko Arsić. - U javnim preduzećima postoji višak nekih kategorija zaposlenih, administracija, ali i potreba za zapošljavanjem određenih kadrova, inženjara, informatičara, majstora, kako bi se nadomestio odlazak u inostranstvo, privatni sektor i penzionisanje.

Kamate su tokom 2018. na radost klijenata, bile u padu. Profesor Hasan Hanić, direktor Beogradske bankarske akademije očekuje da će uslovi ostati slični.

ZEMLJA SA NAJBRŽIM PORASTOM MILIONERA: Najpoznatiji svetski brendovi se utrkuju ko će pre da u ovoj zemlji otvori proizvodni pogon

- U odnosu na tekuću godinu, u 2019. uslovi za uzimanja kredita, bilo stambenih, potrošačkih i bilo kojih drugih, neće se po mom mišljenju značajnije promeniti - kaže Hanić. - Očekujem da će kamatna stopa kao cena kredita ostati na približno istom nivou, pre svega zato što se može očekivati da će stopa inflacije, koja predstavlja jednu od najznačajnih determinanti kamatne stope, i u narednoj godini biti relativno niska. S obzirom na očekivana makroekonomska kretanja i monetarnu politiku Narodne banke, ni devizni kurs ne bi trebalo da oscilira u većem opsegu. Nema dovoljno razloga da verujemo da će na međunarodnom tržštu novca doći do značajnijih kolebanja koja bi mogla da se odraze na tržište kredita u našoj zemlji. Naša privreda je, uopšte uzevši, postala znatno otpornija na eksterne šokove.

kupovina preko interneta
Foto: Profimedia/ilustracija

DINAR I DANAS MIRUJE: 1 evro 118,33 po srednjem kursu

NEMA RAZLOGA ZA VEĆE POREZE

- Ne postoje razlozi za povećanjem poreza u narednoj godini, jer će fiskalna pozicija Srbije u narednoj godini biti dobra - kaže Milojko Arsić. - Štaviše, moguće je da će ona biti nešto bolja nego što je planirano, pa bi u tom slučaju trebalo dodatno smanjiti fiskalno opterećenje rada ili povećati javne investicije. Što se tiče ostalih troškova sa ekonomskog stanovišta bi bilo opravdano da se u narednim godinama postepeno povećava cena električne energije, kako bi se obezbedila sredstva za investicije u povećanje proizvodnje, ali i zaštitu životne sredine.

 

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Clear sky
-5 Beograd