fbpx
Skip to main content
Rasim Ljajić

Ljajić: Carinski rat sa Hrvatskom ZAVRŠEN, ali nema mesta trijumfalizmu!

Foto: Profimedia
Hrvatska vraća pravilnik na staro rešenje

"Carinski rat" zemalja regiona sa Hrvatskom je završen, izjavio je danas ministar trgovine Rasim Ljajić i dodao da će se i ubuduće takse za nadzor voća i povrća plaćati 90 kuna, po starom pravilniku. 

HRVATI POPUSTILI: Smanjili takse za kontrolu voća i povrća!

Milo za drago! Razbuktava se EKONOMSKI RAT: Na srpskoj granici čeka 230 TONA HRVATSKE robe!

- Čuo sam se ministrom Tomislavom Tolušićem (hrvatski ministar poljoprivrede) koji me je obavestio da će Hrvatska vratiti pravilnik na staro rešenje - rekao je Ljajić novinarima.

- To je za nas zadovoljavajuće rešenje ,ali nema mesta trijumfalizmu, niti tome da neko proglašava pobedu i poraz -  rekao je ministar trgovine i istakao da je jedino vaznzo da se obezbedi slobodan protok roba i da se uklone barijere.

- To je u interesu naših ekonomija i privreda, ali i dobrosusedskih odnosa u čitavom regionu -  navodi.

Pijaca
Foto: Profimedia/ilustracija

Na pitanje šta će biti sa poljoprivrednicima koji su po novim taksama već radili i da li će država tražiti da im se vrati novac, Ljajić kaže da jedino oni sami mogu to da urade.

- Mi kao država ne možemo da tražimo, ali oni mogu da traže redovne sudske postupke ukoliko smatraju da su oštećeni -  kaže Ljajić i dodaje da je država već učinila šta je mogla i smatra da je to dovoljno.

- Najvažnije je da se problem reši, da ljudi mogu da trguju, putuju i prodaju svoju robu i u jednom i u drugom pravcu i ja se nadam da će ovo biti poslednja vancarinska barijera - zaključio je Ljajić.

Ranije, Hrvatska je proširila spisak voća i povrća koje mora da prode fitosanitarni nadzor na granici ako dolazi iz trećih zemalja, u koje se ubraja i Srbija, i odredila takse koje su 22 puta više od dosadašnjih, nakon čega su usledile burne reakcije zemalja regiona ali i sastanci resornih ministara.

 

Pročitajte i:

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Clear sky
20 Beograd