fbpx
Skip to main content
Fiskalni račun

Zvanično upozorenje za kupce u Srbiji: Možete biti prevareni, čuvajte se

Foto: Profimedia
Oprez

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić upozorio je da kupovina bez fiskalnog ili blok računa nosi veliki rizik.

Ljajić je kazao da korist od sive ekonomije i to kratkoročnu, imaju samo prodavci koji ne poštuju zakon.

Ljajić je ocenio da najviše sive i crne ekonomije ima u oblasti naručivanja preko interneta, jer niko ne evidentira tu vrstu trgovine. 

Prema njegovim rečima, novi zakon će regulisati taj probem jer će poštanski operatori imati obavezu da identifikuju onoga ko šalje i ko prima robu. 

Ljajić je potrošačima dao dva saveta - prvi da ne kupuju robu preko interneta ako trgovac nije istakao podatke a drugi da od prodavca uvek traže fiskalni ili blok račun, jer to znači da je promet evidentiran, da robu mogu da vrate. 

Rasim Ljajić
Foto: Profimedia

- Sve ostalo nosi veliki rizik - rekao je Ljajić i dodao da je kada je reč o kupovini preko interneta ipak potrebno odvojiti "žito od kukolja" i da svako ko kupuje mora da vidi da li je prodavnica ili prodavac registorvan, da li ima PIB, matični broj.

Upitan da navede neki od oblika sive ekonomije, ministar je podstio na činjenicu da u oblasti turizma postoji veoma veliki broj nekategorisanih kreveta. 

SRBIN SE DOSETIO: Zasadio ovu biljku, čekao 7 godina, a sad zarađuje 800 dinara po kilogramu

- U Beogradu, koji godišnje poseti i milion turista, postoji oko 2.500 kategorisanih kreveta, u Novom Sadu 215, a taj grad samo tokom Egzit festivala poseti 100.000 turista - rekao je Ljajić i dodao da to samo pokazuje koliki je prostor za sivu ekonomiju. 

Ljajić je naveo da postoje samo dve vrste računa, fiskalni i blok - koje izdaju kozmetičari, frizeri, i da građani nisu dužni da plate uslugu ili robu ako dobiju račun. 

Tokom izvlačena bilo je reči o i o programu E inspektor, odnosno o tome da će od juna biće umrežene četiri inspekcije, a do sredine 2019, sve 42 inspekcijske službe.

Pročitajte i:

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Mist
0 Beograd