fbpx
Skip to main content
guzva u saobraćaju

LOŠE VESTI za vlasnike automobila: Novi zakon donosi IZMENE, ovo više NEĆE biti besplatno!

Foto: Profimedia/ilustracija
Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o bezbednosti saobraćaja nalazi se u skupštinskoj proceduri

Kolika će biti cena tehničkih pregleda vozila kada na snagu stupi izmenjeni Zakon o bezbednosti saobraćaja na putevima Srbije, niko ne zna, ali je jedno sigurno - neće više biti besplatnih tehničkih pregleda.

- Prema Predlogu zakona o izmenama i dopunama Zakona o bezbednosti saobraćaja koji se nalazi u skupštinskoj proceduri, biće propisana minimalna i maksimalna cena. O tome kolike će cene biti odlučiće Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija - kaže Vladimir Marinković, predsednik Nacionalne asocijacije tehničkih pregleda (NATEP).

Marinković kaže da je pozitivno to što će se najzad stati na put nesavesnim vlasnicima preduzeća koja obavljaju tehnički pregled "kroz papire" i koja vozače mame besplatnim tehničkim pregledima, jer ih stimulišu visokim provizijama koje im daju osiguravajuća društva.

50 prvostepenih presuda u korist KLIJENATA, a jednu u korist banke je PONIŠTIO Vrhovni sud

- Ima čak i slučajeva kada se porukom na "Vajberu" pošalju podaci o vozilu, a registraciona nalepnica vlasniku vozila stigne na kućnu adresu. Sada, uz obavezu fotografisanja i video-snimanja vozila na liniji, i uz minimalnu cenu, neće više biti moguće da se registruje vozilo a da se ne doveze na tehnički pregled - kaže Marinković.

automobil
Foto: Profimedia

Ipak, u ovom trenutku niko ne zna kolika bi ta cena (ni minimalna ni maksimalna) mogla da bude.

LICENCE BEZ POLAGANjA

Izmenjenim zakonom je regulisano i izdavanje i produženje licenci pregledača na linijama tehničkih pregleda. Oni ubuduće, kako se predviđa Zakonom o izmenama i dopunama ZOBS, za produženje licence neće morati da svake tri godine polažu ispite.

- Ne znamo ko će i prema kojim kriterijumima odrediti minimalnu cenu. Međutim, sada se stvari zbog novih propisa usložnjavaju - navodi Marinković.

Naime, sada je za pregled jednog vozila (snimanje i slično) potrebno najmanje 35 minuta. To znači da jedan set radnika na liniji u toku jedne smene može da pregleda najviše 15 vozila. Kako u Srbiji postoji 2.500.000 vozila i oko 1.250 linija tehničkih pregleda, da bi se izbegle enormne gužve biće potrebno da se radi i u drugoj smeni, s više setova radnika.

- To će povećati troškove, jer niko neće da radi džabe. Nadamo se da ćemo biti konsultovani prilikom određivanja minimalne cene da bismo izbegli sve eventualne nesporazume kasnije - kaže Marinković.

Posle TRI DECENIJE: Od danas direktna avio linija Beograd-Teheran

Sadašnje cene tehničkih pregleda za vozila B kategorije se kreću (ako izuzmemo besplatne) od 400 do 1.200 dinara.

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Pretežno oblačno
11 Beograd