fbpx
Skip to main content
Radnici

MAĐARSKA: Vlada podiže MINIMALAC da vrati radnike u zemlju

Foto: Profimedia
Više plate bi trebalo da podstaknu na povratak one radnike koji su napustili zemlju u potrazi za boljom platom.

Mađarska vlada postigla je dogovor sa poslodavcima i sindikatima o znatnom povećanju minimalne plate kako bi se ublažio manjak radne snage a paralelno su najavili i niže stope poreza na dohodak u sklopu nastojanja da ojačaju konkurentnost privrede i privredni rast.

Prema rečima ministra privrede Mihaljija Varge, minimalna plata za nekvalifikovane radnike biće iduće godine povećana za 15 posto, a u 2018. godini još osam odsto. Još će više biti povećana minimalna plata za kvalifikovane radnike, za 25 posto u 2017. godine te za dodatnih 12 posto u 2018. godini. 

fabrika
Foto: Profimedia

Paralelno će stope poreza na dohodak biti smanjene za pet postotnih bodova u 2017. godini te za još dva postotna boda u 2018. godini najavio je ministar Varga. Više plate bi trebalo da podstaknu na povratak one radnike koji su napustili zemlju u potrazi za boljom platom. Vlada takođe želi da olakša zapošljavanje radnika iz susednih zemalja gde živi mađarska manjina. 

Manjak radne snage rezultat je provrednog oporavka, koji je takođe podstakao pad stope nezaposlenosti na samo 4,9 posto u septembru. Ujedno je prosečna bruto plata u istom mesecu bila viša 6,7 posto nego u istom razdoblju lani. Ako u prvih devet meseci iduće godine njen rast premaši 11 posto, porez na dohodak biće snižen za još pola postotnog boda, najavio je ministar.

Nakon sastanka s predstavnicima sindikata i poslodavaca, Varga je takođe ponovio da vlada namerava iduće godine da snizi stopu poreza na dobit na devet posto.

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 1 Pogledaj sve komentare
DRagutin's picture

DRagutin

Svaka čast tom premijeru... ! Kod nas su digli pompu oko tih bednih 9 dinara kao da će ljudi dobiti zlatne poluge... A plus nisu podigli zadnjih 3 godine taj isti minimalac...

0 | 0

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Mestimično oblačno
19 Beograd

Korona skener

Korona virus COVID-19