Skip to main content
Emanuel Makron

MAKRON JE OTIŠAO: Evo GDE i KOLIKO para očekujemo iz Francuske!

Foto: Predsedništvo Srbije
Tokom posete francuskog predsednika Emanuela Makrona Beogradu potpisana su čak 22 sporazuma.

Dve strane potpisivale su protokole, neobavezujućih pisama o namerama i dogovora i pitanje je koliko će sporazuma ostati slovo na papiru a koliko će njih doneti brzo opipljive rezultate i nove investicije.

Turističku sezonu u Hrvatskoj, Crnoj Gori, Grčkoj i Španiji uzdrmala konkurencija JEDNE ZEMLJE

Turističku sezonu u Hrvatskoj, Crnoj Gori, Grčkoj i Španiji uzdrmala konkurencija JEDNE ZEMLJE

SJAJNI REZULTATI NA BEOGRADSKOM AERODROMU! Saobraćaj porastao za 6,7 odsto

SJAJNI REZULTATI NA BEOGRADSKOM AERODROMU! Saobraćaj porastao za 6,7 odsto

ISPUNJEN ZAHTEV: Plate sigurne svim naučnicima

ISPUNJEN ZAHTEV: Plate sigurne svim naučnicima

Delegacije Francuske i Srbije potpisale su bilateralne sporazume iz oblasti ekonomije, vojne industrije, obrazovanja i kulture. Na prvi pogled deluje da će najveću korist ovog puta "izvući" Grad Beograd i Vojska Srbije, mada bi i ostali bi mogli da profitiraju.

Aerodrom "Nikola Tesla"

Predsednici dve zemlje, Emanuel Makron i Aleksandar Vučić, po samom dolasku francuskog čelnika u Srbiju, svečano su na aerodromu Nikola Tesla otkrili ploču povodom zvaničnog početka radova na modernizaciji beogradskog aerodroma, koju će sprovesti francuski koncesionar, kompanija "Vansi erports".

"Vansi erports", koncesionar aerodroma "Nikola Tesla" na 25 godina, obavezao se da će u razvoj infrastrukture na aerodromu uložiti ukupno 732 miliona evra. Koncesija beogradskog aerodroma je jedna od najvećih i najznačajnijih stranih investicija u našoj zemlji, s obzirom na to da će ukupna ulaganja Vansija u aerodrom biti 1,46 milijardi evra, a tu spadaju jednokratna naknada, minimalne godišnje koncesione naknade i kapitalna ulaganja.

Aerodrom Nikola Tesla
Foto: Srbija Danas

Plan Vansija je da u narednih 25 godina broj putnika poraste godišnje tri puta odnosno sa 5,3 miliona, koliko je imao u 2017. godini, na 15 miliona, a broj aviooperacija da se duplira sa 59.000 na 120.000, koliko se očekuje. Sa strateškim partnerom očekuje se dalji veliki razvoj naše vazdušne luke, zajedno sa Er Srbijom koja je najbrže rastuća i dominantna aviokompanija u regionu.

Među ekonomskim dogovorima dveju zemalja našla je Izjava o namerama o realizaciji projekta izgradnje Beogradskog metroa, Ugovor o otkupu toplotne energije između "Beo Čista Energija" i Beogradske elektrane i Ugovor sa kompanijom NBDA o isporuci raketa "Mistral".

Metro

Beogradski metro je prepoznat kao prioritetni infrastrukturni projekat za obe vlade, a potpisivanjem Izjave o namerama potvrđena je volja da se nastavi saradnja sa francuskim kompanijama, kao i da će biti nastavljeni razgovori o mogućnostima zaključivanja međuvladinog sporazuma. On bi trebalo prvenstveno da se odnosi na finansiranje francuskog dela prve faze projekta, navedeno je u saopštenju Ministarstva finansija.

metro
Foto: Profimedia/ilustracija

Ministar Siniša Mali sastao se sa predstavnicima francuskih kompanija "Ežis" i "Alstom", a konstatovano je da je beogradski metro veliki i važan projekat, te da će saradnja sa francuskim kompanijama, koje imaju iskustva u tom poslu biti od izuzetnog značaja.

Na sastanku je bilo reči o sledećim koracima i o načinu na koji će se sprovoditi projekat, a istaknuto je da je važno da se proces ubrza, kako bi gradnja počela krajem sledeće godine. Trenutna procena je da će ukupna vrednost radova iznositi oko 4 milijardi evra, od čega će prva faza, izgradnja prve linije od Železnika do Karaburme, koštati 1,3 milijarde.

Sagovornici su zaključili da obe strane žele da beogradski metro bude uspešan projekat, ali i da će se nastaviti razgovori sa kineskom kompanijom "Pauver Kina", sa kojom je potpisan Memorandum o saradnji, u vezi sa realizacijom projekta "Beogradski metro".

Inače, sporazum o strateškom partnerstvu i saradnji potpisan je sa Vladom Francuske još 2011. godine, a izjave o namerama o projektu beogradskog metroa odmah nakon toga, kao i 2014. godine. Tim sporazumima predviđeno je posebno finansiranje u vidu donacije Vlade Francuske i realizacija prethodnih studija izvodljivosti, koje je francusko inženjersko-projektantsko preduzeće dostavilo u maju ove godine.

U KRAGUJEVCU POČINJE PROIZVODNJA AUTOMOBILA FIAT 500e na elektronski pogon!

U KRAGUJEVCU POČINJE PROIZVODNJA AUTOMOBILA FIAT 500e na elektronski pogon!

ZAHVALITE SE SEBI: Poskupele vozne karte jer su putnici rekli da su jeftine

ZAHVALITE SE SEBI: Poskupele vozne karte jer su putnici rekli da su jeftine

RADOVI NA PROJEKTU BEOGRADSKOG METROA SU U TOKU! Srbija može da finansira projekat koji će se realizovati naredne godine

RADOVI NA PROJEKTU BEOGRADSKOG METROA SU U TOKU! Srbija može da finansira projekat koji će se realizovati naredne godine

"Ežis" je uradio studiju tražnje transportnih zahteva, predlog urbane integracije metroa i povezivanja sa drugim vidovima gradskog, prigradskog i međugradskog saobraćaja (voz, BG voz, tramvaj, autobus, trolejbus) na osnovu Smart plana iz 2016. godine i podloga dobijenih od javnih komunalnih preduzeća.

Vinča

Potpisani Ugovor o otkupu toplotne energije između kompanije "Beo Čista Energija", koja zastupa francusko-japanski konzorcijum SUEZ-ITOCHU, i Beogradskih elektrana predstavlja nastavak projekta sanacije deponije Vinča.

Naime, Grad Beograd je u avgustu 2017. godine dodelio ugovor o javno-privatnom partnerstvu za deponiju Vinča grupi ponuđača, konzorcijumu "The Consortium of SUEZ Groupe SAS & I-Environment Investments limited", koji je ponudio cenu od 38.278.900 evra sa PDV-om.

Ugovor predviđa sanaciju dеponijе i izgradnju kogеnеrativnog postrojеnja za proizvodnju toplotnе i еlеktričnе еnеrgijе, a svu proizvedenu toplotnu energiju preuzeće "Beogradske elektrane" i priključiti na sistem daljinskog grejanja.

Ovo javno-privatno partnerstvo zaključeno je na 25 godina.

"Mistral"

Prilikom posete francuskog predsednika Makrona potvrđen je ugovor o isporuci raketa "mistral" koje predstavljaju najsavremeniju tehnologiju koja će značajno podići sposobnost Vojske Srbije. Planirano je da se taj sistem integriše u sistem PASARS.

Prema rečima vojno-političkog komentatora Miroslava Lazanskog, PVO sistem "Mistral" može da se instalira na rečnu flotilu, na Lazaru, Milošu i koristi se za obaranje letelica u niskom letu, a ima i mogućnost manevra za izbegavanje laserskog ometanja.
Potpisano je ukupno pet sporazuma iz oblasti naoružanja i vojne opreme, a jedan od njih tiče se inicijalnih navigacionih sistema naših artiljerijskih sistema.

Mistral
Mistral raketni sistem
Foto: Profimedia

- Zainteresovani smo da kupimo i druge uređaje optoelektronske prirode od Francuske. Mi to radimo da možemo uvek da sačuvamo i zaštitimo svoju zemlju, a Francuska kao naš saveznik u Prvom i Drugom svetskom ratu, i važan proizvođač naoružanja, može da bude neko ko sa nama može uspešnije da sarađuje - poručio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić i izrazio zadovoljstvo kupovinom raketa "mistral", prenevši da ćemo dobiti 18 jedinica i 50 raketa.

Vetropark

Potpisan je i Protokol o namerama između Akua Enerdži SAS, IEL OIE Balkan Renjuabl Enerdži i Vojvodine, uz prisustvo kompanije Basiadi Vind d.o.o, za razvoj vetro-parka u Srbiji, Protokol o namerama između Proparco i Akua Enerdži SAS za finansiranje projekta vetroparka Basiadi i Protokol o namerama za razvoj projekata dubinske geotermike u Srbiji.

vetropark
Foto: Profimedia

Takođe, kompanija Šnajder elektrik potpisala je sporazume o saradnji sa beogradskim Elektrotehničkim fakultetom i novosadskim Fakultetom tehničkih nauka, a dve delegacije potpisale su i Pismo o namerama između francuske i srpske carine, Tehnički sporazum Ministarstva odbrane za ugovor sa MBDA, Memorandum o razumevanju između Beogradskog vodovoda i kanalizacije i kompanije Veolia i Memorandum o saradnji između RTE (operatora prenosnog sistema Francuske) i EMS ad.

SRPSKE BANJE CVETAJU! Vaučeri od samo 5.000 dinara dovode sve veći broj turista

SRPSKE BANJE CVETAJU! Vaučeri od samo 5.000 dinara dovode sve veći broj turista

U SVETSKOJ EKONOMIJI DOLAZI DO PROMENA: Velika Britanija gubi svoje mesto!

U SVETSKOJ EKONOMIJI DOLAZI DO PROMENA: Velika Britanija gubi svoje mesto!

Lagard podnela ostavku na mesto direktora MMF: Ide na novu funkciju

Lagard podnela ostavku na mesto direktora MMF: Ide na novu funkciju

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da su potpisani sporazumi veoma važni, posebno istakavši sporazum o saradnji francuskih kompanija koje će doneti zapošljavanje visokoobrazovanih ljudi u Beogradu i Novom Sadu. Rekao je da će se "nastojati da se gura napred i ubrza proces izgradnje metroa u Beogradu", i da će se i u toj oblasti nastaviti saradnja sa francuskim firmama.

U ovom gradu se na posao ĐUBRETARA čeka punih SEDAM GODINA, a evo i zbog čega (VIDEO)

 

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Clear sky
34 Beograd