clear sky
14°C
19.04.2024.
Beograd
eur
117.1474
usd
110.1009
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan
Podešavanja Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan

MAKRONOVA POSETA I EKONOMIJA: Francuske firme zapošljavaju 15.000 Srba, jača poslovna saradnja

15.07.2019. 09:49
Piše:
Srbija Danas/Blic
Aleksandar Vučić i Emanuel Makron
Aleksandar Vučić i Emanuel Makron / Izvor: Profimedia
Šta sve donosti poseta francuskog predsednika na polju ekonomije

Francuski predsednik Emanuel Makron stiže u ponedeljak u dvodnevnu posetu Beogradu, a kako je najavljeno, sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem razgovaraće o evropskim integracijama i putu Srbije ka EU, političkim temama među kojima je jedna od najznačajnijih Kosovo, ali i o ekonomskoj saradnji dve zemlje koja se razvija u dobrom pravcu. Naime, u poslednjih 9 godina francuske kompanije su u srpsku privredu uložile oko 1,55 milijardi evra, a oko 100 francuskih preduzeća koja posluju u Srbiji trenutno zapošljava više od 15.000 ljudi.

Sa Makronom u Beograd dolazi i delegacija francuskih privrednika, pa stručnjaci procenjuju da od ove posete možda i prvenstveno treba očekivati uspon privredne saradnje. Pored novih ugovora u oblasti privrede, može se očekivati i konkretizovanje situacije oko metroa, kao i pitanje daljih investicija Francuske u srpsku infrastrukturu, energetiku i druge oblasti.

Poseta francuskog predsednika trebalo bi da pospeši saradnju dveju zemalja u svim oblastima. Kako mediji prenose, u ponedeljak bi u prisustvu predsednika Aleksandra Vučića i Emanuela Makrona moglo bi da bude potpisano čak 25 sporazuma, pri čemu su 22 već dogovorena, a ostali se još usaglašavaju.

Pregovori trajali godinu dana: MAKRON DOVODI "JURONJUZ" U SRBIJU!

Pregovori trajali godinu dana: MAKRON DOVODI "JURONJUZ" U SRBIJU!

PREDSEDNIK FRANCUSKE STIŽE U SRBIJU: Makron donosi pet glavnih poruka

PREDSEDNIK FRANCUSKE STIŽE U SRBIJU: Makron donosi pet glavnih poruka

MAKRON DANAS DOLAZI U SRBIJU Svi detalji prve posete u poslednjih 18 godina: EU glavna tema sa Vučićem

MAKRON DANAS DOLAZI U SRBIJU Svi detalji prve posete u poslednjih 18 godina: EU glavna tema sa Vučićem

Posle nabavke "Erbasovih" helikoptera već je potvrđeno da je među sporazumima koji će biti potpisano pet iz oblasti naoružanja i vojne opreme. Nenad Miloradović, pomoćnik ministra odbrane u Sektoru za materijalne resurse rekao je da dva memoranduma potpisuje Ministarstvo odbrane sa odgovarajućim francuskim gigantima i oni se odnose na radarske i elektroske sisteme za vazduhoplovstvo - takođe za elektronske sisteme za modernizaciju naših tenkova i borbenih vozila.

Kada je reč o nabavci novih sistema naoružanja, Miloradović navodi da je konkretno reč o PVO sistemu "mistral" za koji kaže da je jedan od najboljih u svetu. Planirano je da se taj sistem integriše u sistem PASARS čime će se sposobnost Vojske Srbije značajno podići. On naglašava da su u pitanju najsavremenije tehnologije i da je strateški cilj da se njima opremi Vojska Srbije i da se, što je moguće više, podignu njene sposobnosti da odgovori na savremene pretnje.

"Prva petoletka" potpisuje sporazum koji se tiče inicijalnih navigacionih sistema naših artiljeriskih sistema, a planirano je i potpisivanje dva ugovora za nabavku novih sistema naoružanja.

Pariz
Pariz / Izvor: Profimedia/ilustracija

Na stolu će biti i memoradumi o saradnji "Elektromreža Srbije" i francuskog operatora sistema, Beogradskih elektrana i "Sueza" za proizvodnju toplotne energije iz deponije Vinča, Beogradskog vodovoda i kanalizacije i "Veolija", kao i tri memoranduma o razvoju vetroparkova i geotermalne energije u Vojvodini. Očekuje se i jedan veliki posao.

Francuze naročito interesuje metro i stručnjaci i zvaničnici se nadaju da će ovoga puta možda biti finalizovan taj dogovor, odnosno da će biti napravljen međudržavni sporazum.

Francuska se može svrstati u red značajnih ekonomskih partnera Srbije. Nalazi se u prvih 15 partnera po obimu ukupne robne razmene, vrednosti našeg izvoza, u prvih 10 zemalja iz kojih uvozimo robu, i peti je najveći investitor u Srbiji koja je privukla oko polovine svih francuskih investicija u regionu Zapadnog Balkana. Između dve zemlje 2011. godine potpisan je i Sporazum o strateškoj saradnji.

Dolazak francuskog predsednika u Beograd podsetio je na činjenicu da Srbija i Francuska poslednjih godina osnažuju ekonomske veze, te da robna razmena dve zemlje od 2013. raste po godišnjoj stopi većoj od sedam odsto. Podaci kažu da je te 2013. razmena bila 718 miliona evra, a prošlu godinu završili smo sa razmenom od 1,058 milijardi evra. Ona nastavlja da raste i u 2019. godini, pa je tokom prvih pet meseci iznosila skoro pola milijarde evra, što je 13,7 odsto više nego u istom periodu lani.

spomenik Francuskoj na Kalemgdanu
spomenik Francuskoj na Kalemgdanu / Izvor: Profimedia

Robnu razmenu karakteriše deficit sa srpske strane. Od januara do maja ove godine, Srbija je izvezla u Francusku robu u vrednosti od 194,2 miliona evra, a uvezli smo robe za nešto više od 300 miliona evra. Na francusko tržište u 2018. godini smo najviše izvozili gume za automobile i motocikle, smrznute maline, propen, motore jednosmerne struje, delove prikolica, motore i generatore, sedišta sa drvenim kosturima, plastične proizvode za prevoz i pakovanje robe i delove i pribor za motorna vozila. S druge strane, najviše smo uvozili lekove, automobile, kaučuk, kozmetiku i pribor za motorna vozila.

Trgovina poljoprivredno-prehrambenim proizvodima sa Francuskom, u kojoj beležimo suficit, predstavlja 11,4 odsto ukupne razmene. U 2018. razmena ovih proizvoda iznosila je 120,7 miliona evra, od čega se 73,3 miliona evra odnosilo na izvoz Srbije, a 47,4 miliona evra na uvoz.

Izuzetno zahtevno tržište Francuske, koje broji skoro 67 miliona stanovnika i čija teritorija obuhvata petinu površine Evrope, za Srbiju je značajan izazov, jer se preko Francuske može obezbediti veći izvoz naših proizvoda, ne samo u tu zemlju, već i u zemlje Magreba, odnosno u bivše francuske kolonije Maroko, Alžir, Tunis i Libiju.

Euri
Euri / Izvor: Profimedia

Francuska je peti najveći strani investitor u našoj zemlji. Podaci pokazuju da su francuske kompanije u poslednjih 9 godina investirale oko 1,5 milijardi evra u srpsku privredu, a oko 100 francuskih preduzeća koja posluju u Srbiji trenutno zapošljava više od 15.000 ljudi. Direktorka Francusko-srpske privredne komore Sanja Ivanić kaže da je samo od početka godine 13 novih francuskih kompanija započelo posao u Srbiji.

Sektori koji najviše interesuju francuske investitore su energetika, infrastruktura, poljoprivreda i hemijska industrija, a prostor za unapređenje privredne saradnje postoji i u sektorima industrije nameštaja, informacionim i startap tehnologijama.

Među najvećim francuskim kompanijama koje posluju u Srbiji su i "Mišlen", "Lafarž", "Laktalis", "Tarket", "Suez", "Vansi", "Šnajder elektrik", a Francuzi su realizovali i dve velike investicione koncesije u Srbiji, u deponiju Vinča (300 miliona evra) i aerodrom "Nikola Tesla" u Beogradu (1,46 milijardi evra). Polovina francuskih kompanija koje posluju u našoj zemlji bavi se proizvodnjom, a postoji i značajan broj preduzeća u oblasti poljoprivrede.

POKAZATELJI USPEŠNE VEZE SRBIJE I FRANCUSKE Sa Makronom stižu i privrednici, stručnjaci ne sumnjaju u pozitivan ishod

POKAZATELJI USPEŠNE VEZE SRBIJE I FRANCUSKE Sa Makronom stižu i privrednici, stručnjaci ne sumnjaju u pozitivan ishod

VIŠESTRUKO SE ISPLATI: Sve više Srba sadi OVO VOĆE, zarada doseže i do 20.000 EVRA GODIŠNJE!

VIŠESTRUKO SE ISPLATI: Sve više Srba sadi OVO VOĆE, zarada doseže i do 20.000 EVRA GODIŠNJE!

SEZONCIMA DO 500 EVRA MESEČNO: Ovo su najtraženiji poslovi u Beogradu preko omladinskih zadruga

SEZONCIMA DO 500 EVRA MESEČNO: Ovo su najtraženiji poslovi u Beogradu preko omladinskih zadruga

Mogućnost proizvodnje u Srbiji takođe je na agendi posete francuskog predsednika, a za francuske investitore, kaže direktorka Francusko-srpske privredne komore, sve privlačnija je automobilska industrija, pa je primećen i dolazak velikog broja malih i srednjih predzeća koja se interesuju da budu dobavljači.

Kompanije iz Francuske interesuju se takođe i za projekte vezane za termocentrale, izgradnju minihidrocentarala u Srbiji, kao i za investiranje u solarne i druge obnovljive vidove energije.

Inače, u periodu od januara do maja 2019. Srbiju je posetilo 10.489 francuskih turista (rast od 6,1 odsto u odnosu na isti period prethodne godine), koji su ostvarili 24.651 noćenje (povećanje od 12,9 procenata). Tokom 2018. godine došlo je do značajnog povećanja turista iz Francuske, pa je tada Srbiju posetilo 34.400 Francuza (rast od 17,7 odsto u odnosu na 2017. godinu) koji su ostvarili 75.741 noćenja.

Evropska unija
Evropska unija / Izvor: Profimedia

U okviru razvojne pomoći, Francuska nam je u periodu 2000-2015. dodelila sredstva u iznosu od 41,3 miliona evra. U cilju podrške EU integracijama, potpisani su Memorandumi o razumevanju između dve zemlje o saradnji u oblastima poljoprivrede i zaštite životne sredine, a institucije Francuske bile su partner na 11 tvining projekata u Srbiji. Februara 2019. potpisan je Sporazum između Vlade Republike Srbije i Vlade Republike Francuske o aktivnostima Francuske agencije za razvoj i institucije PROPARCO u Srbiji, koja je usmerena na pružanje finansijske pomoći privatnom sektoru.

Iz francuske ambasade je najavljeno da će za nekoliko meseci u Beogradu biti otvorena regionalna kancelarija Francuske agencije za razvoj.

Piše:
Srbija Danas/Blic
15.07.2019. 09:49