fbpx
Skip to main content
SINISA-MALI

Mali poručio: Pomažemo Er Srbiju jer je značajna za turizam

Tanjug/​Rade Prelić
"Er Srbija je danas pokretač razvoja celokupne srpske privrede"

 Er Srbija ostvarila je prošle godine najbolji rezultat u istoriji kompanije, imala je dobit od 15,7 miliona evra, što pokazuje koliko je opravdana odluka da se od JAT Ervejza napravi najbrže rastuća avio-kompanija u regionu, izjavio je danas ministar finansija Siniša Mali, ocenivši da je Er Srbija danas pokretač razvoja celokupne srpske privrede.

Upitan zbog čega je vlada nastavila da finansira Er Srbiju, ministar je rekao da Strategija turizma do 2020. godine podrazumeva podršku aktivnostima, idejama i projektima koji doprinose razvoju turizma u našoj zemlji, te da je pomoć Er Srbiji u skladu s takvim opredljenjem. 

- Ako pogledate Er Srbiju, ona je pokretački faktor razvoja turizma i rekordnih brojki od turizma, prošle godine imali smo 1,2 milijarde evra - rekao je Mali tokom obilaska Slobodne zone "Subotica". 

Naveo je i da aerodrom "Nikola Tesla" ove godine ima sedam odsto više putnika nego u isto vreme prošle godine.

Aerodrom Nikola Tesla
Aerodrom Nikola Tesla
Foto: Profimedia

- U 2017. godini bilo je 12 odsto više turista, dok podaci iz maja ove godine pokazuju da je broj noćenja uvećan za 20 odsto. Deo svega toga je Er Srbija - naveo je Mali. 

Dodao je da je ta kompanija odlukom vlade bila u obavezi da razvije severnoameričko tržište kao najvažnije, a da je od kada su krenuli letovi za Njujork na toj relaciji putovalo 150.000 putnika. 

Na pitanje ko je doneo odluku da se novac iz budžeta suemri Er Srbiji, a s obzirom da su iz Ministartsva trgovine i turizma rekli da oni nisu isplatili ta sredstva sa njihovog računa, Mali je rekao da je odluku donela Vlada Srbije i da se ona odnosi na razvoj turizma koji je za nas veoma važan.

Er Srbija, avion er srbija
Foto: Profimedia

Upitan da li će u skladu sa Strategijom država isplaćivati Er Srbiji i narednih sedam godina, ministar je dodao da će se svake godine pratiti kako se razvija strategija za razvoj severnoameričkog tržišta i kako ''napreduje'' let ka Njujorku.

- Cela Strategija je vezana za podršku onim aktivnostima i idejama koje doprinose razvoju turizma u Srbiju. Od ključnog značaja je s obzirom na veoma mala ulaganja, a ogroman prihod koji se ostvaruje od toga - naveo je Mali.

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Pretežno oblačno
1 Beograd