fbpx
Skip to main content
Maline

Malinari na sastanku s ministrom: Dogovorena oštrija kontrola hladnjača

Foto: Profimedia/ilustracija
Trenutna otkupna cena maline od 55 do 125 dinara

Predstavnici malinara iz Arilja, Ivanjice, Požege i Kosjerića danas su u nastavku pregovora s ministrom poljoprivrede Branislavom Nedimovićem dogovorili da se pooštre kontrole hladnjača zbog neadekvatnog klasiranja maline.

Malinari istovremeno ne odustaju od cene od 200 dinara za kilogram, ali kažu i da su dobili garancije da država više neće uvoziti malinu.

Pročitajte i:

Predsednik Asocijacije malinara Srbije Dobrivoje Radović kaže da se malina trenutno otkupljuje po ceni od 55 do 125 dinara u zavisnosti od kvaliteta na području Ivanjice i Zlatiborskog okruga.

- Imamo podršku Vlade u nameri da se uredi situacija na tržištu. Dobili smo garancije da je država prestala sa uvozom maline. Ovogodišnji rod će umesto četiri biti dve i po tone po hektaru, zbog nepogoda koje su zadesile zapadnu Srbiju, tako da su svi uslovi, ako se država obračuna sa kartelom hladnjačara, da konačna cena bude izvozna cena griza, odnosno 200 dinara. Mi od te cene ne odustajemo - izjavio je Radović posle sastanka.

MALINE
Foto: Profimedia

Pomoćnik ministra poljoprivrede Nenad Vujović rekao je da je Republička poljoprivredna inspekcija zajedno sa tržišnom intenzivirala kontrolu hladnjačara na području cele Srbije i da se kontrolišu uslovi otkupa.

- Ima nepravilnosti na terenu, kao i zabrane rada onim hladnjačama koje nisu ispunile zakonom predviđene standarde. Malina se svuda uglavnom klasira u dve klase u zavisnosti od kvaliteta, ali moram napomenuti da po svim propisima koji postoje, ona malina koja ima više vode i buđi i van je prve dve klase, objektivno ne može biti primljena u hladnjače - napomenuo je Vujović.

Brnabić najavila pomoć pčelarima: U pogon za skupljanje meda u Rači biće uloženo MILION EVRA

Današnjem sastanku u Kosjeriću prisustvovali su i načelnik Zlatiborskog okruga i predstavnici lokalnih samouprava sa ovog područja.

Sledeći sastanak je, prema najavi malinara, naredne sedmice kada treba da se pregovara i sa najvećim izvoznicima maline u Srbiji.

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Mestimično oblačno
3 Beograd