fbpx
Skip to main content
Priključak za gas

MANJI TROŠKOVI PRIKLJUČKA NA GAS! Uštedećete VELIKU SVOTU novca - ministar potpisao pravilnik

Foto: Profimedia/ilustracija
Ovo će olakšati građanima da regulišu pitanje prelaska na gas

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović potpisao je danas izmenu i dopunu Pravilnika o posebnoj vrsti objekata i posebnoj vrsti radova koji se tiče smanjenja troškova priključka na gasovodnu mrežu.

LOŠA VEST ZA SVE VOZAČE: Poskupelo gorivo u Srbiji - cena će vas iznenaditi

LOŠA VEST ZA SVE VOZAČE: Poskupelo gorivo u Srbiji - cena će vas iznenaditi

NOVE INVESTICIJE U SRBIJI: Egipatska kompanija gradi otkupni centar, a kasnije i fabriku za preradu voća

NOVE INVESTICIJE U SRBIJI: Egipatska kompanija gradi otkupni centar, a kasnije i fabriku za preradu voća

Prosečna plata u Hrvatskoj se približila 1.000 evra: Blagi rast ličnih primanja u odnosu na prošlu godinu

Prosečna plata u Hrvatskoj se približila 1.000 evra: Blagi rast ličnih primanja u odnosu na prošlu godinu

Stupanjem na snagu Pravilnika drastično će se smanjiti troškovi građana Srbije koji su za izgradnju priključka na distributivnu gasovodnu mrežu JP "Srbijagas", do sada plaćali iznos i do 200.000 dinara.

Ta cena obuhvatala je pribavljanje dokumentacije koja se odnosi na: lokacijske uslove za izgradnju priključka; rešenje o odobrenju za izvođenje radova i prijavu početka izvođenja radova. Izmenama Pravilnika je obezbeđeno da troškovi koje će građani snositi u narednom periodu prilikom priključenja na gasovodnu mrežu, budu umanjeni i do 100.000 dinara.

Izmenom Pravilnika građani će plaćati samo troškove tipskog priključenja na sistem za distribuciju prirodnog gasa na osnovu Odluke o visini troškova i saglasno Metodologiji. Imajući u vidu da više od 95 odsto potencijalnih korisnika predstavljaju građani sa objektima iz kategorije A, površine do 400 kvadrata (porodične kuće, vile, vikendice, letnjikovci...) procena je da će ovakva izmena znatno olakšati građanima da regulišu pitanje prelaska na gas.

Grejanje novac
Foto: Profimedia/ilustracija

Do sada su se administrativni troškovi pribavljanja svih potrebnih uslova, saglasnosti i rešenja za izgradnju priključka na distributivnu gasovodnu mrežu JP "Srbijagas" i to bez troškova izrade geodetskog snimka postojećeg stanja na katastarskoj podlozi (KTP), troškove izrade Idejnog rešenja (IDR) i troškove izrade Idejnog projekta (IDP), veoma razlikovali od slučaja do slučaja i kretali su se u rasponu od 30.000 do 80.000 dinara.

Kada se ovome dodaju troškovi izrade KTP, IDR i IDP (koji se obezbeđuju na tržištu i koji su neophodni da bi se mogao podneti zahtev), može se proceniti da je minimalni iznos ukupnih administrativnih troškova izgradnje priključka na distributivnu mrežu ne manji od 60.000 dinara, a u nekim slučajevima i opštinama sigurno prevazilazi i 100.000 dinara.

Kako bi se obezbedilo da priključenje na gas i dalje bude bezbedno i tehnički sigurno, Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, je o navedenim izmenama Pravilnika pribavilo i pozitvno mišljenje Ministarstva unutrašnjih poslova, dok se JP "Srbijagas" Novi Sad obavezalo da nedvosmisleno snosi odgvornost tehničke bezbednosti svojih instalacija, uključujući i kućne gasne priključke.

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Clear sky
15 Beograd