fbpx
Skip to main content
svinja

"MESO NIJE U RADNJAMA, VEĆ JE UNIŠTENO" Oglasili se nadležni organi povodom novih slučajeva AFRIČKE KUGE

Foto: Profimedia/ilustracija
: Životinje zaražene afričkom kugom sa farme su eutanazirane, saopšteno je iz Uprave za veterinu Ministarstva poljoprivrede.

Manji deo je odvezen u kafileriju u Ćupriji, ali s obzirom na to da je pretila opasnost od širenja zaraze tokom transporta, one su, po svim epidemiloškim merama i dozvolama zakopane u specijalne jame.

HOROR SCENE U NEMAČKOJ! Požar na farmi svinja - izgorelo više od 55.000 životinja

HOROR SCENE U NEMAČKOJ! Požar na farmi svinja - izgorelo više od 55.000 životinja

DA LI TREBA IĆI NA KONTROLU PRE VAKCINACIJE? Dr Ilinčić otkriva na koji način korona virus utiče na štitnu žlezdu

DA LI TREBA IĆI NA KONTROLU PRE VAKCINACIJE? Dr Ilinčić otkriva na koji način korona virus utiče na štitnu žlezdu

JOŠ VAKCINA ZA SRBIJU! Upravo stiglo 104.130 doza "Fajzera" protiv korona virusa

JOŠ VAKCINA ZA SRBIJU! Upravo stiglo 104.130 doza "Fajzera" protiv korona virusa

Iako je ovaj slučaj bio pre gotovo mesec dana, nedavno se u javnosti pojavilo upozorenje, da se meso zaraženih svinja moglo naći u pojedinim trgovačkim lancima. Ipak, nadležni u Upravi za veterinu kategorički tvrde da su to zlonamerne priče, koje nikome ne služe, već dižu samo paniku.

- Ne postoji mogućnost da je takvo meso završilo na policama i u trgovinskim lancima - kazala nam je Emina Milakara, načelnik Uprave za veterinu Ministarstva Srbije. - Naša inspekcija je bila prisutna svaki dan, vodila evidenciju o tačnom broju eutanaziranih životinja. Svakako, uvek apelujemo na građane da meso i mesne proizvode isključivo kupuju u registrovanim radnjama, jer je to kontrolisano.

U toku je istraga kako je ova zarazna bolest ušla u farmu. Blizu je granica sa Bugarskom i Rumunijom, zemljama u kojima afrička kuga svinja "gori". Virus cirkuliše, a oko Srbije su velika žarišta. Kako nezvanično saznajemo, na farmi je bilo oko 15.000 životinja, od toga nekih 800 krmača, a ostalo su bili prasići. Sve životinje su eutanazirane.

- Eutanazirane životinje su prvo vožene u kafileriju u Ćupriji, ali zbog mogućeg rizika od širenja zaraze, one su zakopane, u skladu sa svim pravilnicima i na mestu koje je odredila lokalna samopurava - rekla je Milakara. - Reč je o dubokim jamama, koje imaju tampon zonu i ne postoji šansa da to neke divlje životinje raskopaju i da se bolest širi. Postoji i dozvola Ministarstva živote sredine. Srbija zasada odoleva afričkoj kugi svinja, za razliku od mnogo razvijenijih zemalja.

VELIKA EKONOMSKA ŠTETA

Uprava za veterinu apeluje na sve vlasnike svinja, uključujući i velike farme, da sa najvećom mogućom odgovornošću sprovode sve mere zaštite i prevencije u cilju daljeg sprečavanja širenja afričke kuge svinja čije ekonomske posledice mogu biti nesagledive. Ovo je veoma zarazna bolest, koja pogađa divlje i domaće svinje. Virus je bezopasan za ljude, ali izaziva velike ekonomske probleme. Ne postoji vakcina za ovu bolest i jedini "lek" je eutanazija.

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Clear sky
22 Beograd