Skip to main content
Aleksandar Antić

MHE ne prete srpskim jezerima

Foto: Profimedia
Izgradnja mini-hidroelektrana ne ugrožava jezera kao što su Vlasinsko, Perućac i Uvac, pošto su to veštačke akumulacije koje je napravila "Elektroprivreda Srbije" zbog energetskog sistema, izjavio je Aleksandar Antić, ministar energetike, na otvaranju naučnog skupa "Energetika i klimatske promene" u SANU.

On je podsetio da postoje kritike u javnosti da EPS loše utiče na životnu sredinu jer mini-hidroelektrane ugrožavaju prirodna bogatstva Srbije. Kako je rekao, izgradnja mini-hidroelektrana uređena je sa više zakona iz oblasti životne sredine, voda i planiranja i izgradnje, i tek na kraju se delom odnosi i na Zakon o energetici.

- Mi smo samo onaj ko na kraju plati tu "fid in" tarifu za objekte koji se nalaze u prostornom planu i ispune sve uslove. Ministarstvo energetike ne određuje uslove pod kojima se neka elektrana može graditi u drugoj ili trećoj zoni zaštite, pošto je u prvoj to zabranjeno - rekao je Antić. - Pred Ministarstvom energetike je ozbiljan posao, da zajedno sa Ministarstvom zaštite životne sredine, kroz zakone, menjamo te nivoe, ako to bude potrebno.

Država prodala svoj deo kapitala u "Recreatoursu" kupcu iz Crne Gore

SANU
Foto: Srbija Danas / Saša Džambić

Prema njegovim rečima, Srbija ima veoma male emisije sa efektom staklene bašte od 0,13 odsto na globalnom nivou.

BUM NA BEOGRADSKOJ BERZI: Obveznice planule za više od pola milijarde dinara!

- Naši planovi su ambiciozni i spremni smo da se uključimo u svetske trendove i da budemo deo globalnih aktivnosti u borbi protiv klimatskih promena - poručio je Antić. - Tranzicija našeg energetskog sistema biće bolna i mora da košta, ali se mora voditi računa o resursima kojima raposlažemo, koji se pre svega odnose na ugalj.

Ministar Antić je rekao da se u Srbiji trenutno 24 odsto struje troši iz obnovljivih izvora energije, a zadatak EU je da dostignemo udeo od 27 odsto u ukupnoj potrošnji energije do 2020. godine.

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Clear sky
28 Beograd