fbpx
Skip to main content
nijan ket

UPOZNAJTE LJUDE koji pokušavaju da za MILIONE PRODAJU viralne mimove: Od gorile Harambe do devojčice ispred kuće u plamenu!

Foto: Youtube/Printscreen/Nyan Cat
Cena dostiže ogromnu sumu novca

Tvorci originalnih, viralnih fotografija nekada su za njih dobijali malo novca. Danas ta cena dostiže ogromnu sumu, a veliki broj bogatih kolekcionara želi da poseduje video materijale i fotografije iz najranije istorije interneta i za njih plaćaju nezamenljivim tokenima (NFT), jednom vrstom digitalne valute.

LEPE VESTI OBRADOVALE POSLODAVCE, ALI I ZAPOSLENE U SRBIJI: Mnogo manji porezi, više novca za plate!

LEPE VESTI OBRADOVALE POSLODAVCE, ALI I ZAPOSLENE U SRBIJI: Mnogo manji porezi, više novca za plate!

PČELARIMA I PO 150.000 DINARA: Minimalni podsticaji išli su već od 36.000 dinara, a ovo su i dobitnici

PČELARIMA I PO 150.000 DINARA: Minimalni podsticaji išli su već od 36.000 dinara, a ovo su i dobitnici

Energetska tranzicija: EPS za uvođenje strateške rezerve u elektroenergetici

Energetska tranzicija: EPS za uvođenje strateške rezerve u elektroenergetici

Gorila Harambe

Fotograf  Džef MekKari našao se 28. maja 2016. godine u zoološkom vrtu u Sinsinatiju, kada je 17- godišnja gorila zgrabila dečaka koji je pao preko ograde. Radnici zoo vrta su je posle ovog događaja upucali, a fotografija koja se nalazi u Mekarijevom vlasništvu, na kojoj gorila Harambe kleči, počela je da se deli širom sveta, piše "Gardijan".

- Ljudi su odjednom počeli da je nose na majicama, jastucima, šoljama i posterima i to mi nije smetalo, ali kada je ta fotografija počela da se objavljuje u novinama bez mog odobrenja, bio sam šokiran – objašnjava Džef.

Zahvaljujući tome, Mekari je uspeo da zaradi novac, ali ni blizu sume koju će kolekcionari imati priliku da mu ponude na aukciji, na kojoj će licitirati za ovu fotografiju i platiti NFT-om.

"Nijan ket"

Kris Tores je 2011. godine na internetu objavio pikselizovani gif mačke sa kolačem umesto tela, koja ostavlja trag u obliku duge u svemiru. Brzo je postao viralan, kreatori video igara uvrstili su ga u svoje igrice, pa je mačka nastavila da živi svoj život nezavisno od Krisa.

Mim je postao toliko popularan da je Tores morao da tuži čak i “Vorner Bros”, te je u februaru prošle godine odlučio da ga proda i zaradio neverovatnih 416.000 funti.

"Devojčica iz katastrofe"

I Zoi Rut (21) jedna fotografija je zadala muku. Naime, 2007 godine, njen otac fotografisao je njeno lice u krupnom planu dok u pozadini besni požar.

- Kad god neko ukuca vaše ime, izaći će ova slika. Ona živi svoj internet život, a ja uopšte nisam dozvolila da se to dogodi – izjavila je Rut.

U aprilu je njena viralna fotografija iz detinjstva prodata za 341.000 funti.

"Dejvid posle zubara"

Godine 2009. Dejvid Devor vodio je svog sina Dejvida kod zubara. Ošamućenog od anestezije snimio ga je na povratku kući, a video "Dejvid posle zubara" postao je viralan, jer je dečak počeo da postavlja pitanja o smislu života.

U maju ovaj video je prodat za 8.142 funte, dok je samo tri nedelje kasnije snimak simpatične braće Harija i Čarlija, pod nazivom "Čarli me je ugrizao" prodat za 538.000 funti.

Stručnjaci koji se bave tržištem digitalne umetnosti, koja se danas plaća i digitalnim novcem, smatraju da ne postoje utvrđeni kriterijumi koju cenu određeni mim može da dostigne, ali da ovo tržište nezaustavljivo postaje jedno od vodećih kada je umetnost u pitanju.

Vremenska prognoza
Clear sky
8 Beograd