fbpx
Skip to main content
Novac - dinari

SUTRA STIŽE NOVČANA POMOĆ GRAĐANIMA: Poznato kojim kategorijama će leći pare na račun

Foto: Profimedia
Sutra počinje isplata polovine minimalne zarade za mart iz paketa državne pomoći

Isplata polovine minimalne zarade za mart, iz trećeg paketa državne pomoći, počinje sutra, a za nju se, kako kaže ministar finansija Srbije prijavilo 251.517 firmi sa 1.140.000 zaposlenih.

Vlada usvojila Strategiju državnog vlasništva i upravljanja: EBRD pruža podršku

Vlada usvojila Strategiju državnog vlasništva i upravljanja: EBRD pruža podršku

SRBIJA NASTAVLJA DA ULAŽE U NAROD NA KOSMETU: Nova proizvodna linija i još radnih mesta u Zubinom Potoku

SRBIJA NASTAVLJA DA ULAŽE U NAROD NA KOSMETU: Nova proizvodna linija i još radnih mesta u Zubinom Potoku

VELIKI UDAR NA DŽEP GRAĐANA - ULJE SKAČE NA 200 DINARA! Zašto je to tako i da li nas čeka novi rast cena?

VELIKI UDAR NA DŽEP GRAĐANA - ULJE SKAČE NA 200 DINARA! Zašto je to tako i da li nas čeka novi rast cena?

- Budući da polovina minimalne zarade iznosi oko 16.000 dinara i da je za pomoć prijavljeno 1.140.000 radnika, sutra ćemo na namenske račune, koje je otvorila Uprava za trezor, isplatiti ukupno 17,5 milijardi dinara - navodi ministar finansija.

Ministar ističe da je i pomoć prevoznicima deo trećeg paketa pomoći i da je prijava za ovu pomoć završena.

Prema njegovim rečima, resorno Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture sada analizira pristigne prijave a prevoznicima koji su se prijavili će do kraja aprila biti isplaćemo po 600 evra pomoći po svakom autobusu.

Do kraja ovog meseca biće isplaćena i pomoć gradskim hotelima, za koje je takođe završeno prijavaljivanje a prijave se trenutno analiziraju. Usvojeni su svi propisi neophodni za isplatu trećeg paketa pomoći.

Tako je usvojen Zakon o proširenju postojeće garantne šeme, zatim Zakon o novoj garantnoij šemi koja je usmerena ka onima koje je još više pogodila pandemija korona virusa.

- Usvojili smo odluke za isplatu dva puta po 30 evra svim punoletnim građanima Srbije a prijavljivanje za ovu pomoć traje od 28. aprila do 15. maja. Prvih 30 evra građani će dobiti u maju, a drugih 30 u novembru, dok će penzioneri u septembru dobiti i dodatnih 50 evra - kaže ministar.

Građevina
Foto: Profimedia

 

U četvrtak usvajanje uredbe o pomoći za nezaposlene

Poseban program u trećem paketu je usmeren ka nezaposlenima koji će u junu dobiti dodatnih 60 evra a ministar finansija kaže da će u četvrtak sledeće sedmice biti usvojena posebna uredba za isplatu ove pomoći.

Ističe da država ovim uplatama pokazuje da sva obećanja koja je dala i ispunjava i da je opet najveći teret pandemije korona virusa preuzela na sebe.

- Sve to je urađeno u cilju spasavanja naše privrede i ublažavanja negativnih posledica kovida-19. I rezultati su tu, jer smo lane imali jedan od najmanjih padova BDP-a u Evropi, zadržali smo skoro punu zaposlenost, naše fabrike i dalje rade - navodi on.

Dodaje da je za očekivati da uz ove mere pomoći i uz masovnu vakcinaciju, gde je Srbija prva u Evropi po broju revakcinisanih, u skorije vreme izađemo iz krize izazvane pandemijom korona virusa.

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Slaba kiša
13 Beograd