Skip to main content
novac

IZ MINISTARSTVA FINANSIJA NAJAVILI ZNAČAJNE PROMENE: Stiže novi sistemski zakon, evo šta to donosi našim građanima

Foto: Profimedia/ilustracija
Predstavljeni su i predlozi za izmenu zakona o e-fakturama, drugoj garantnoj šemi.

Zakon o tržištu kapitala, kao potpuno nov sistemski zakon, trebalo bi da doprinese stvaranju transparentnijeg i sigurnijeg tržista kapitala u Srbiji. To je izjavio danas ministar finansija predstavljajući poslanicima u Skupštini predlog ovog zakona.

PANIKA U EVROPI: Gasprom OBUSTAVIO isporuke gasa putem "Jamal-Evropa"

PANIKA U EVROPI: Gasprom OBUSTAVIO isporuke gasa putem "Jamal-Evropa"

CENA GASA PONOVO OBORILA SVE REKORDE: Evo koliko trenutno košta 1.000 kubnih metara

CENA GASA PONOVO OBORILA SVE REKORDE: Evo koliko trenutno košta 1.000 kubnih metara

OGLASILI SE IZ EPS: Sistem je potpuno stabilan, nema kvarova u termoelektranama

OGLASILI SE IZ EPS: Sistem je potpuno stabilan, nema kvarova u termoelektranama

- Mi imamo visoke stope rasta i cilj nam je da nam privreda raste što brže a to znači i veće plate i penzije, veći standard i više novca za ulaganje u kapitalne investicije a to je najsigurniji i jedini mogući održivi nacin rasta nase ekonomije. Ovaj zakon je važan, jer obezbeđuje kompanijama i državi jako tržište kapitala sa jakim instituicujama koje garantuju sigurnost ulaganja, a, s druge strane, i više instrumenata finansiranja rasta i razvoja, da ne zavise samo od bankarskih kredita, kao što je i u drugim razvijenim zemljama - pojasnio je ministar.

Kao važne je naveo četiri činjenice od kojih je prva to što on podrazumeva jačanje institucija koje regulišu tržište kapitala, što se pre svega odnosi na Komisiju za hartije od vrednosti i Centralni registar hartija od vrednosti.

- Drugo je to što se njime stvaraju uslovi da se povežemo sa Juroklirom, koji je najveći sistem na osnovu koga se trguje akcijama ili hartijama od vrednosti, a treće što se omogućava veći i širi dijapazon instrumenata koji će biti na raspolaganju privredi u smislu obezbeđivanja dodatnih izvora finansiranja - naveo je ministar.

Istakao je da je predlozeni zakon usklađen sa međunarodnim standardima što investitori zahtevaju da bi ulagali u našu zemlju a takođe i da je usklađen sa normativima Evropske unije, što je prema rečima ministra, jedan od reformskih ciljeva koje imamo sa MMF-om da bi dodatno podstakli rast naše ekonomije.

Ministar je predstavio i predloge izmena zakona o e fakturama, drugoj garantnoj šemi.

Vremenska prognoza
Clear sky
20 Beograd