fbpx
Skip to main content
ljudi na ulicama Beograda

Ministarstvo građevinarstva pripremilo novi statut strukovne organizacije, ali ne mogu da dele sertifikate

Foto: Profimedia
Nadležnost im je vraćena .

Za četiri meseca, na koliko je Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture dobilo nadležnost za izdavanje licenci za odgovornog planera, urbanistu, projektanta i izvođača radova, izdato je 988 uverenja stručnjacima.

Prijavila se za posao učiteljice i platu od 1100 evra, ali kada je čula uslove - OSTALA JE U ŠOKU

Srbi najbolje znaju da štede: Evo koliku svotu novca uštedi svaki građanin naše zemlje na godišnjem nivou

Iako je Inženjerskoj komori Srbije posle toga, još u avgustu, vraćena nadležnost da izdaje "sertifikate", zbog podeljenosti članova ove strukovne organizacije, rad IKS još nije odblokiran, niti je počelo izdavanje licenci.

U međuvremenu je resorno ministarstvo izradilo tekst Predloga statuta IKS, koji bi trebalo da bude usvojen na sledećoj sednici, koja je zakazana za 4. novembar.

- Zastoj, kao i neažurnost u radu Komore, direktna su posledica formulacije trenutno važećih opštih akata koji ne prepoznaju situaciju kroz odgovarajuću regulativu, što dovodi do opstrukcije rada njenih organa. Zbog toga smo predložili novi statut, a neke od osnovnih izmena u odnosu na prethodni su da je umesto do sada postojećih četiri, uvedeno ukupno šest matičnih sekcija inženjera, umesto dosadašnjih 120 članova izmenama je predviđeno 80 članova Skupštine, a ono što je posebno bitno jeste da se uvodi mogućnost ponovljene Skupštine - navode u MGSI.

beograd
Foto: Srbija Danas / Saša Džambić

Profesor dr Milisav Damnjanović, predsednik Inženjerske komore Srbije, očekuje da će na sednici u novembru biti usvojen Statut Komore i da će to praktično značiti njenu deblokadu.

- Svedoci smo da Skupština Komore, zbog podeljenosti njenih članova, teško donosi odluke, ali ne gubim veru u to da su članovi Skupštine, među kojima ima vrhunskih stručnjaka, stvaralaca, intelektualaca, svesni odgovornosti koju imaju za sudbinu Inženjerske komore Srbije. Najnoviji događaji u IKS su pokazali da je za njen dalji razvoj, koji bi je učinio savremenom i racionalnom organizacijom inženjera Srbije, potreban racionalniji i savremeniji osnovni opšti akt. Zasad u dva izvršna odbora, od četiri, još nisu izabrani svi članovi, koje inače bira Skupština, pa ovi odbori nisu u stanju da predlažu Upravnom odboru Komore izdavanje licenci, što je prvi razlog i potreba - kaže Damnjanović.

Najkasnije za mesec dana novi statut

Novi statut, kako predviđa njegov nacrt, trebalo bi da otkoči izdavanje licenci. Inženjeri su dozvole čekali i po nekoliko meseci. Ako zažive nova pravila, trebalo bi da ih dobiju najkasnije 30. dana od dana podnošenja zahteva.

Naime, toliki je rok da Upravni odbor izda licencu, a ukoliko oni to ne urade, "sertifikat" će biti izdat ili odbijen po odluci predsednika komore, a na osnovu mišljenja Komisije za utvrđivanje ispunjenosti uslova za izdavanje licenci.

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Clear sky
17 Beograd