fbpx
Skip to main content
Blok 70 Beograd

MITOVI O ODEĆI IZ KINE: Mogu li stvari biti kvalitetne i jeftine

Foto: Srbija Danas
Odeća iz Kine, kao i iz bilo koje druge zemlje, je različita: loša, dobra, zastarela i moderna, prikladna i ne.

Priče o neverovatnim performansama kineskih fabrika, niskim troškovima rada i čak kineskoj zaveri protiv globalne ekonomije odavno su uobičajene kada je reč o robi iz Kine. Ipak, za obične ljude, centralno pitanje ostaje - može li se verovati u visok kvalitet po niskoj ceni.

Zašto je kineska odeća popularna? Suočimo se s tim: oko 50 odsto robe u svetu se proizvodi u Kini. Mnogi evropski i američki brendovi imaju ugovore sa kineskim fabrikama, jer su profitabilne. Odeću možete kupiti u Italiji ili SAD-u i videti isti natpis “made in China” na etiketi.

Ostade pust blok 70 - Gde to Kinezi sele svoje radnje?

Ostade pust blok 70 - Gde to Kinezi sele svoje radnje?

BLOK 70 KAO GRAD DUHOVA: Kinezi zatvorili sve radnje!

BLOK 70 KAO GRAD DUHOVA: Kinezi zatvorili sve radnje!

Mit 1. Sva kineska odeća je falsifikat originala

Kao što su "Versache" ili "Cucci". Mnoge devojke se plaše da će naići na kopiju poznatog brenda, tako da izbegavaju kinesku odeću. Ali, beskrupulozni prodavci mogu se naći svuda, bez obzira na zemlju porekla kopije. Jeftina kopija ne pojavljuje se tek tako, već nakon odgovarajućeg upita za pretraživanje. U Kini, mnogi lokalni originalni dizajneri ne kopiraju druge brendove i samostalno osvajaju piste svojim originalnim idejama. Inspiraciju traže u svetskim trendovima.

OVE STVARI NIKADA NE KUPUJTE POLOVNE! Evo najvećih zamki SEKND HEND KUPOVINE

OVE STVARI NIKADA NE KUPUJTE POLOVNE! Evo najvećih zamki SEKND HEND KUPOVINE

kinezi
Foto: Srbija Danas / Saša Džambić

Mit 2. Kineska odeća zaostaje za globalnim modnim trendovima

Ovaj stereotip je nastao zahvaljujući tržištu odeće koje je nastalo pre 20 godina. Kada su granice u Kini otvorene, kineske stvari ulile su se u mnoge zemlje i uspostavile se kao pristupačna odeća. U međuvremenu, moderna odeća iz Kine je otišla daleko napred i više nema nikakve veze sa trendovima iz 2000-ih. Lokalni dizajneri su svesni trendova i lako ih implementiraju.

Mit 3. Kineska odeća izgleda jeftino

Reč je o još jednoj predrasudi zasnovanoj na iskustvu prohujalih dana. Predmeti koji su kupljeni 90-ih godina prošlog veka napravljeni su korišćenjem tadašnjih tehnologija, koje su od tada daleko napredovale. U Kini postoji širok izbor tkanina - od svile do mikrovlakana - kao i bogato iskustvo u obradi ovih materijala. Tekstilni proizvodi odgovaraju poslednjim trendovima, a majstori su upoznati sa tradicijom kvaliteta i savremenim načinima obrade.

OVO VAM UNIŠTAVA ODEĆU: Evo zašto vam se garderoba brzo CEPA i gubi intenzitet BOJE!

OVO VAM UNIŠTAVA ODEĆU: Evo zašto vam se garderoba brzo CEPA i gubi intenzitet BOJE!

Odeća vam se stalno lepi za peglu? Rešićete taj problem za 10 minuta uz stvar koju SVI IMATE U KUPATILU

Odeća vam se stalno lepi za peglu? Rešićete taj problem za 10 minuta uz stvar koju SVI IMATE U KUPATILU

Mit 4. Nemoguće je kupiti kinesku odeću online

Ovaj mit je rođen iz razlika među Evropljana i Azijata. Žene na Istoku obično su niže i vitkije nego na Zapadu. I dimenzionalna mreža kineske odeće je često fokusirana na lokalne kupce. Ali u većini slučajeva, prodavac obezbeđuje detaljna merenja odeće, tako da svako može da se uveri da naručuje pravu stvar. Kada je reč o stilovima i modelima koji nisu 'kao na slici', krivica je često neobjektivnost. Na primer, žena naručuje prikladnu haljinu koja savršeno stoji modelu na slici, ne uzimajući u obzir izgled svog tela.

POLOVNA ODEĆA iz Evrope ide u Afriku, a onda se opet vraća kod nas! Prepakuje se, sortira i prodaje!

POLOVNA ODEĆA iz Evrope ide u Afriku, a onda se opet vraća kod nas! Prepakuje se, sortira i prodaje!

Mit 5. Kineska odeća je opasna po zdravlje

Nakon što čuju da određene boje i nečistoće u tkaninama mogu uticati na zdravlje, ljudi često počinju da ih traže u svemu što ih okružuje. Nikl u nitnama i drugim dodacima, svetlo obojene tkanine - sve sada izgleda opasno. Brzi zaključci da je odeća iz Kine jeftina samo zato što se ne poštuju sigurnosni standardi, verovatno su nastali iz straha, koji, kao što znate, ima velike oči. Verovatnoća da će, na primer, nikl iz nitnica na vašoj jakni prodrijeti kroz kožu u vašu krv, izgleda kao neosnovana užasna priča. Vodite se zdravim razumom: alergije i individualne reakcije su moguće na materijale iz bilo koje zemlje i praktično ih je nemoguće predvideti.

Odeća iz Kine, kao i iz bilo koje druge zemlje, je različita: loša, dobra, zastarela i moderna, prikladna i ne. Nije neophodno da se utvrđuje u kojoj je zemlji stvar napravljena, već da se obrati pažnja na stvarno važne parametre: relevantnost modela, kvalitet tkanine i preciznost prilikom šivenja.

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Clear sky
-3 Beograd