fbpx
Skip to main content
evro, novac, kovanice, kovani novac, papirni novac

"Moraćemo da otpisujemo dugove": Predsednik Svetske banke apeluje na investitore da budu u "niskom startu"

Foto: Profimedia
Neke zemlje ne mogu da vrate dug koji su uzele

Pandemija kovid-19 je loše uticala na društvo u celini, pa bi prema rečima predsednika Svetske banke, Dejvida Malpasa, mogla da dovede do dužničke krize u nekim zemljama. On apeluje na investitore da budu "u niskom startu", spremni da im pomognu.

Kako je dalje naveo za nemački poslovni list "Handelsblat", "evidentno je da neke zemlje ne mogu da vrate dug koji su uzele. Stoga moramo da smanjimo nivo duga. To može da se nazove oprost duga ili otpis.

On je rekao da je važno da se dug smanji restrukturiranjem. Inače, to nije novina, slične akcije su sprovođene u prošlosti, tokom većih ekonomskih kriza. Kako smo već pisali, na osnovu prognoza Svetske banke, ova pandemija bi mogla da "gurne" čak 100 miliona ljudi u ekstremno siromaštvo.

Zato je sada važno, kaže Malpas, da se aktiviraju privatne banke i investicioni fondovi. Predsednik Svetske banke upozorava da bi pandemija mogla da izazove još jednu dužničku krizu, jer zemlje u razvoju već idu spiralom slabog rasta i finansijskih problema.

- Ogroman budžetski deficit i vraćanje dugova pritiskaju ove ekonomije. Pored toga, tamošnje banke ulaze u probleme zbog loših pozajmica - naveo je Malpas.

OD DANAS ONLAJN O BUDŽETU: Sastanci misije Međunarodnog monetarnog fonda i srpskih vlasti

OD DANAS ONLAJN O BUDŽETU: Sastanci misije Međunarodnog monetarnog fonda i srpskih vlasti

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Pretežno oblačno
10 Beograd