fbpx
Skip to main content
Aleksandar Vučić, Vladimir Putin

Može li Ukrajina da ZAMRZNE Srbiju: Šta ako stanu isporuke gasa iz Rusije

Foto: Profimedia
Stižu najhladniji dani

Srbija neće ostati bez gasa čak i ukoliko Rusija čvrsto reši da obustavi isporuke preko Ukrajine 2019. Naša zemlja je već potpisala dugoročne ugovore o snabdevanju s ruskom Gaspromom i tranzitu preko Mađarske.

Nove kazne za turiste: Ako radite ovo na plaži platićete kaznu od 2.500 evra

Sve više DEPONIJA: Kreću ŽESTOKE KONTROLE firmi koje nas truju INDUSTRIJSKIM OTPADOM

Generalni direktor JP Srbijagasa Dušan Bajatović kaže da će proširivanjem kapaciteta postojećeg skladišta gasa u Banatskom Dvoru, dnevno biti proizvodeno 10 miliona kubika gasa, što je dovoljno da se pokriju dnevne potrebe Srbije u najhladnijim danima.

Dušan Bajatović
Dušan Bajatović
Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

Do kraja marta biće donete investicione odluke o proširenju ovog skladišta i znaće se da li će se tu ubuduće utiskivati 700 miliona ili jedna milijarda kubika gasa, naveo je Bajatović.

On je kazao da je Srbija lane uvezla 23 odsto više gasa nego 2016. godine - 2,1 milijardu kubika, pre svega zbog veće industrijske potrošnje, koja će se nastaviti s razvojem srpske privrede.

Obratite PAŽNJU: Evo kako varaju svaki dan u marketima

Bajatović je rekao da je prioritet i gasna veza, interkonekcija, s Bugarskom, koja bi u konačnoj verziji obezbedila dve milijarde kubika gasa.

Da bi se ta konekcija maksimalno iskoristila, potrebna je i gasna veza od Niša do Beograda u dužini od oko 200 kilometara, za koju treba izdvojiti oko 200 miliona evra. Srbijagas je već započeo ovaj posao kroz eksproprijaciju zemljišta.

cevi gasovoda
Foto: Profimedia

Evropa bi trebalo da nam pomogne s 48 miliona evra, dok će ostatak obezbediti Srbijagas iz tekuće likvidnosti, što znači da nema zaduživanja države, kazao je Bajatović.

TRAŽE RADNIKE: Ako znate ovo da radite, možete da dobijete posao u NEMAČKOJ

On je naveo da je važan projekat i gasna veza Srbije sa Rumunijom, koja ima dovoljno svog gasa.

Reč je o gasovodu dužine 10 kilometara, dok bi 130 kilometara svog dela gasovoda Rumuni sami finansirali, rekao je Bajatović.

 

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Mestimično oblačno
10 Beograd

Korona skener

Korona virus COVID-19