fbpx
Skip to main content
Grčka

Na more se stiže NIKAD BRŽE: Evo šta sve treba da znate ako idete KOLIMA NA LETOVANJE i koliko NOVCA vam treba

Foto: Profimedia
Krak Koridora 10 kroz Grdeličku klisuru otvara se večeras, što će putnicima značajno olakšati vožnju, a posebno je turistima koji će u letnjoj sezoni putovati na more u Grčku

Krak Koridora 10 kroz Grdeličku klisuru otvara se večeras, što će putnicima kroz Srbiju značajno olakšati vožnju, a posebno je korisno turistima koji će u dolazećoj letnjoj sezoni putovati na more u Grčku, omiljenoj letnjoj destinaciji naših građana.

O izgradnji auto-puta kroz Grdeličku klisuru govorilo se i obećavalo decenijama, ali su radovi počeli tek u jesen 2013. godine. Posle skoro šest godina teške borbe neimara sa nepredvidivom klisurom, južni krak Koridora 10 konačno je završen. Prolazak kroz klisuru omogućiće uštedu vremenu putnicima, te je tako najavljeno da će se od Beograda do Skoplja stizati za tri i po sata.

Ova razdaljina od 434 kilometra sada se prelazi za najmanje sat vremena više. Ako podelite tu kilometražu sa brzinom od 130 km/h, što je maksimalna dozvoljena brzina na srpskim auto-putevima, tačno dobijate rešenje od tri i po sata. Međutim, u ovu računicu nisu uključena čekanja na granici, naplatnim rampama, gužva na putu, pa će, lako je predvideti, tokom letnje sezone, koja nam i predstoji, za ovu relaciju ipak biti potrebno malo više vremena.

Od PRVOG JULA NAPLATA PUTARINE na celom Koridoru 10: Evo koliko ćete platiti vožnju od Beograda do Preševa (FOTO)

Od PRVOG JULA NAPLATA PUTARINE na celom Koridoru 10: Evo koliko ćete platiti vožnju od Beograda do Preševa (FOTO)

NAJVAŽNIJA SAOBRAĆAJNICA SPREMNA ZA OTVARANJE: Od danas za tri sata od Niša do Soluna KORIDOROM 10! (FOTO)

NAJVAŽNIJA SAOBRAĆAJNICA SPREMNA ZA OTVARANJE: Od danas za tri sata od Niša do Soluna KORIDOROM 10! (FOTO)

Počela gradnja auto-puta od Preljine do Požege: Već od Svetog Nikole za sat vremena od Čačka do Beograda (FOTO)

Počela gradnja auto-puta od Preljine do Požege: Već od Svetog Nikole za sat vremena od Čačka do Beograda (FOTO)

Ako putujete iz Subotice, kao najudaljenijeg srpskog mesta od Grčke, Gugl mapa pokazuje da vam je sada do Preševa, prvog graničnog prelaza na koji naiđete, potrebno nešto manje od šest sati vožnje. Ako vam je krajnje odredište Solun, isti izvor kaže da je potrebno oko osam i po sati. To sada umanjite za najmanje sat vremena. Oni kojima je polazište u Beogradu, do granice sa Severnom Makedonijom putovaće malo više od tri sata (ako nema gužve), a do Soluna dva i po duže.

Takođe, uzevši za primer najudaljeniju tačku, Subotičanin koji želi da putuje do Grčke, do Preševa će proći četiri naplatne rampe. Tako će prolazak kroz stanice u Subotici, Staroj Pazovi, Vrčinu i kroz Nais, vozača putničkog vozila koštati 1.360 dinara u jednom pravcu. Što se tiče uključivanja grdeličke deonice u računicu, zasad neće biti novih troškova za vozače. Kako je rečeno iz JP "Putevi Srbije", povećanja putarina zbog puštanja dela auto-puta kroz Grdeličku klisuru neće biti trenutno, jer je to procedura o kojoj prvo odlučuje nadzorni odbor preduzeća, zatim nadležna ministarstva, pa Vlada. Povećanje cene, kako su rekli u "Putevima Srbije" ipak se očekuje do leta, ali konkretno kada i koliko, niko od nadležnih trenutno ne zna.

Grčka
Foto: Profimedia

Na auto-putu kroz Makedoniju imate tri naplatne rampe. Prva se nalazi posle nekih 16 kilometara od ulaska u Makedoniju. Putarina košta 60 denara (1,5 evra ako plaćate u evrima što je realno skuplje nego ako imate denare). Druga naplatna rampa je pre Velesa, na delu autoputa gde su leva i desna traka razdvojene, odnosno na 63. kilometru od ulaska u Makedoniju. Putarina košta 80 denara, 1,5 evra ako plaćate u evrima. Treća se nalazi neposredno pre isključenja za Prilep i Bitolj (ovde se odvajaju oni koji idu na Ohrid i na granični prelaz Medžitlija). Od ulaska u Makedoniju 94 kilometra. Putarina iznosi 60 denara.

Nakon oko 500 metara od graničnog prelaza Evzoni (makedonsko-grčka granica), u Grčkoj vas očekuje prva naplatna rampa, gde putarina košta 1,8 evra i to je sve što treba da platite ako idete na Kasandru, Sitoniju i Atos, popularne "prste". Iako je bilo najava da će putarine u Grčkoj drastično poskupti, od toga se za ovu sezonu odustalo, barem su tako preneli portali koji informišu o grčkom turzimu.

Granica
Foto: Profimedia/ilustracija

Tri naplatne rampe imate ako idete do Lefkade, a 4 ako putujete do Krfa, Sivote i Parge. Na svakoj je putarina 2,40 evra. Prva se nalazi kod mesta Nea Malgara. Od ulaska u Grčku na graničnom prelazu Evzoni imate 64 kilometra. Druga naplatna rampa se nalazi kod mesta Polimilos, na 135 kilometara od makedonsko-grčke granice. Treća putarina je kod mesta Malakasi, na 242. kilometru od granice. Četvrta naplatna rampa (oni koji idu na Lefkadu se isključuju ranije) je kod mesta Tiria, na 315. kilometru od ulaska u Grčku.

Evo kako u Srbiji možete zaraditi i preko 1.000 evra mesečno!

Evo kako u Srbiji možete zaraditi i preko 1.000 evra mesečno!

Borićemo se do kraja: Srbija ima šanse, još je u trci za Folksvagen!

Borićemo se do kraja: Srbija ima šanse, još je u trci za Folksvagen!

"Treba da budemo ponosni, ovo smo čekali decenijama": Vučić pokazao kako Koridor 10 izgleda u brojkama (FOTO)

"Treba da budemo ponosni, ovo smo čekali decenijama": Vučić pokazao kako Koridor 10 izgleda u brojkama (FOTO)

Ako idete do Stavrosa, Asprovalte i Vrasne, imate samo jednu naplatnu rampu (ne računajući onu kod Evzonija) na kojoj se plaća 2,40 eura. Nalazi se na 93. kilometru od ulaska u Grčku. Ako idete do Tasosa, imate još dve naplatne rampe, Moustheni (Kavala) i Iasmos (Komotini). Na obe se plaća po 2,40 eura.

Da biste u potpunosti mogli da izračunate koliko vas košta putovanje do Grčke, važno je znati i cene goriva. Tako, 1.43 evra staje litar dizela u Grčkoj, a litar 1,87 litar benzina. Benzin je u Severnoj Makedoniji 1,17 evra. Litar plina (TNG) u Makedoniji iznosi 0,57 evra, a u Grčkoj 0,92 - ovonedeljni su podaci. U Srbiji litar gasa košta 0,76, dizela 1,57, a benzina 1,47 evra.

Što se tiče Grčke, za vožnju kroz ovu zemlju vam nije potrebna međunarodna vozačka dozvola, kao ni za Makedoniju, za koju je s druge strane potrebna zelena karta. Opciono postoji potreba za dozvolom za upravljanje tuđim vozilom.

 

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Clear sky
9 Beograd