Skip to main content
zeleznicka stanica

Na plato ispred stare Železničke stanice stiže poklon iz Moskve: Spomenik Stefanu Nemanji uskoro u centru Savskog trga

Foto: Srbija Danas
Zamišljeno je da spomenik Stefanu Nemanji bude postavljen ispred stare železničke stanice, na sredini Savskog trga, i da bude vidljiv sa Trga Slavija

Skoro polovina radova na spomeniku osnivaču srpske srednjovekovne države Stefanu Nemanji je završena i izlivena u bronzi, a prvi delovi će u Beograd stići u maju.

- Dopada mi se projekat - izjavio je ruski vajar Aleksandar Rukavišnjikov, u čijem ateljeu spomenik nastaje.

NOVE INVESTICIJE: Gradi se novi centar BG i spomenik od 28 metara

- Iskreno, pribojavao sam se da neće biti izabrano najbolje rešenje, possto je za spomenik veoma važan kontekst. Međutim pobedničko rešenje auutorskog tima iz Madrida, u kome su Mark Fenvik i Havijer Iribaren, osim što je savremeno, veoma je čisto i jezgrovito - rekao je Rukavišnjikov tokom posete delegacije iz Srbije njegovom ateljeu.

železnička stanica Beograd
Foto: Profimedia

Postament će biti napukli vizantijski šlem, iz koga se pomalja vladarsko žezlo, a spolja su prikazane njegove dve najznačajnije zadužbine - Studenica i Hilandar.

Viđate ih svakog dana, rade 24 sata, a zbog Beograđana rizikuju svoje živote (FOTO)

List navodi da su u delegaciji iz Srbije bili Nikola Selaković, generalni sekretar predsednika Republike, Goran Vesić, zamenik gradonačenika, Andrea Radulović, zamenik predsednika Skupštine Grada Beograda, Milutin Folić, gradski urbanista, Ivan Karl, gradski sekretar za kulturu i Zoran Ivanović.

Oni su upoznali ruskog umetnika sa idejnim rešenjem za uređenje Savskog trga, na kome će centralno mesto zauzimati upravo spomenik Stefanu Nemanji.

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Clear sky
8 Beograd